Sağlık Yaşam

Kenevir kullanıcılarında bağımlılık belirtileri

Yazan: Can Güneri

Kenevir kullanıcıları aksini düşünse de, Küresel Uyuşturucu Anketi sonuçlarına göre kullanıcıların çoğu bağımlılık emareleri gösteriyor.

Kasım 2017’de yayınlanan Küresel Uyuşturucu Araştırması’nın (Global Drug Survey – GDS) sonuçları açıklandı. Rapora göre, kenevir her ne kadar en yaygın ve en güvenli madde olarak görülse de kullanıcıların çoğunluğunda bağımlılık belirtileri görülüyor.

Bulgular, geçen yılda 40’tan fazla ülkeden 130 bini aşkın katılımcının cevapladığı anketten elde edildi. Ankette kullanıcıların bağımlılık şiddetini ölçmek için “Severity of Dependence Scale” ya da SDS adı verilen, uyuşturucu üzerinde kontrol ve uyuşturucuyu bırakmanın ardından yaşanılan anksiyete hissiyle ilgili 5 soruluk teknik kullanıldı.

50 bini aşkın katılımcı geçtiğimiz 12 ay içinde kenevir kullandıklarını belirttiler. Sadece alkol ve tütün ürünleri popülerlikte keneviri geçti. SDS testinde kenevir kullananların yüzde 20’sinin azımsanamayacak derecede bağımlılık etkileri yaşadığı görüldü. Kristal metamfetamin kullanıcılarının yüzde 25’inde bağımlılık emareleri göstermesi ile en yüksek SDS skorunu alan madde oldu.

Sonuçlar hakkında konuşan proje yürütücüsü Dr. Adam R Winstock, SDS skorunun klinik bağımlılık teşhisi demek olmadığını, ancak kenevir kullanıcılarının birçoğunun, alışkanlıkları hakkında endişeye kapılıyor olduğunu gösterdiğini belirtti.

“Kullanıcıların yüzde 20’si kenevirin hayatlarındaki etkisinden ciddi miktarda endişe duyuyor. Bu testin ölçeği kişisel kaygı ve kuşkular olsa da sorular kullanım miktarı, sıklığı, kontrol hissi ve bırakma isteği üzerine.”

Örneğin, anket sonuçlarına göre uyuşturucuyu bırakma düşüncesinin kullanıcıya en çok kaygı  verdiği madde kenevir. Kullanıcıların yüzde 74’ü keneviri bırakma düşüncesinin kendilerinde hiçbir zaman anksiyeteye sebep olmadığını söylese de, yüzde 19,7’si bu hissi zaman zaman, kalanıysa sık sık veya her zaman yaşadığını söylemiş.

Buna rağmen kullanıcıların neredeyse yüzde 30’u, kenevir kullanmayı bırakmanın zor veya imkansız olacağı görüşünde. Kalanıysa bu konuda hiçbir problem yaşamayacaklarına inanıyor.

Yorum yazın