Genel

Türkiye: Turistler için cennet, hayvanlar için cehennem

Yazan: Melis Ozan

) Peta, ilgi çeken reklamlarının yanısıra hayvan hakları için toplum eğitimi, hayvanlara uygulanan işkence soruşturmaları, araştırmalar, yasalar, hayvan kurtarma ekibi, ünlülerle yapılan çeşitli kampanyalar ve protestolara imza atıyor. Peta, hayvanların zulüm gördüğünü düşündükleri 4 alan olan ‘fabrikasyon hayvancılık, laboratuar hayvanları, giyim pazarı ve eğlence sektörü’ üzerine yoğunlaşıp kampanya ve protestolarını bunlar üzerinden döndürüyor. 1980 yılında […]

)

Peta, ilgi çeken reklamlarının yanısıra hayvan hakları için toplum eğitimi, hayvanlara uygulanan işkence soruşturmaları, araştırmalar, yasalar, hayvan kurtarma ekibi, ünlülerle yapılan çeşitli kampanyalar ve protestolara imza atıyor. Peta, hayvanların zulüm gördüğünü düşündükleri 4 alan olan ‘fabrikasyon hayvancılık, laboratuar hayvanları, giyim pazarı ve eğlence sektörü’ üzerine yoğunlaşıp kampanya ve protestolarını bunlar üzerinden döndürüyor. 1980 yılında kurulan ve 2 milyondan fazla üyesi bulunan örgüt aynı zamanda dünyanın en büyük hayvan hakları organizasyonu olarak kabul ediliyor.

Peta’nın Dünya’da ve Türkiye’de büyük ilgi toplayan kampanyaları ve protestoların bazıları şöyle:

Mc Donald’s ve Kentucky Fried Chicken‘ın zalim tarihi
Dünyanın en büyük fast food zincirlerinden olan Mc Donald’s ve Kentucky Fried Chicken‘ın tavuklara uyguladığı zulmü, internet sitesindeki videolarla gösteren Peta, tavukların nasıl canlı canlı kaynar suya batırıldıklarını ve seri üretim bandında canlı kalan tavukların nasıl bıçakla zalimce öldürüldüğünün görüntülerini içeren videoyla Mc Donald’s ve Kentucky Fried Chicken‘a karşı resmen savaş açtı. 2000’den bu yana yürüttüğü Mc Cruelty (Mc Zülüm) ve Kentucky Fried Cruelty adlı kampanyalarla günümüzde, gıda sektöründe daha uygun metotların kullanıldığına dikkat çeken örgüt, Mc Donald’s ve Kentucky Fried Chicken‘ın senelerdir bu yöntemleri tercih etmediklerine vurgu yapıyor. Peta’nın bu kapmayanlarına katkıda bulunan ünlü isimler arasında Pamela Anderson, Alicia Silverstone, Sir Paul McCartney, Dalai Lama bulunuyor. “Şayet insanlar KFC`nin tavuklara nasıl muamele ettiğini görseler, bir daha ağızlarına tek bir but bile koymazlar” diyen ünlüler, .Mcdonald`s ve KFC`nin yılda 750 milyon tavuğa yaptığı zulmün uygarlığa yakışmadığını ve bu lokantaların boykot edilmesini talep ediyorlar.

Yalancı Armani
Daha önce ürünlerinde kürk kullanmayacağını belirten Armani moda evi, yeni kreasyonunda tavşan derisi kullanınca Peta tarafından yalancı ilan edildi. Firma, öncelikle etinden faydalanılan tavşanların kürklerinin ikincil ürün olduğunu öne sürerek kendini savunsa da Peta bu bahaneyi kabul etmedi. Tasarımcının çelişkili tutumuna cevaben, moda dünyasının büyük ilgisini çeken Oscar ödülleri gecesinin yaklaşmasını da fırsat bilen Peta yetkilileri, ünlü modacıyı pinokyoya benzeten bir reklam kampanyasına girişti.

Ana sütünden dondurma
Peta, ABD`nin önde gelen dondurma üreticilerinden biri olan `Ben & Jerry`ye karşı da ilginç bir girişimde bulundu. Örgüt tarafından yapılan basın açıklamasında, sütü kullanılan ineklerin kendi ortamlarında üretecekleri sütten 10 kat fazlası için bedenlerinin zorlandığı belirtilirken, aynı zamanda hayvanlardan elde edilen sütün alerjik rahatsızlıklara, erken yaşta şeker hastalığına, obezite, prostat, rahim kanserinin yanı sıra kalp hastalıklarına yol açtığı bildirildi. Bu bilgilerden yola çıkan Peta yetkilileri `Ben & Jerry`ye dondurmanın inek sütü yerine yeni bebek doğurmuş annelerden alınacak sütle yapılmasını öneren bir tavsiye mektubu göndererek bir ilke daha imza attı.

Jameson’dan Topbaş’a mektup
Türkiye de, Peta’nın iddialı eylemlerinden geçen yıl nasibini aldı. Ülkedeki köpek sayısının fazlalığına çare olarak, belediye yetkililerinin hayvanları şehir dışında ormanlık yerlere bırakarak açlığa terk ettiğini söyleyen örgüt, son derece ilginç bir protesto mektubu gönderdi. Peta, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a porno yıldızı Jenna Jameson’un çıplak resminin de yer aldığı bir mektup gönderdi. Mektupta İstanbul’daki sahipsiz hayvan nüfusunu kontrol altında tutmak için hayvanların kısırlaştırılmasının ve daha sonra alışık oldukları ortamlara geri salınmasının altının çizildiğini vurgulayan Peta yetkilileri geçen yıl gönderdikleri mektuba halen herhangi bir cevap alamadıklarını belirtiyorlar.

Yorum yazın