Ekonomi Gündem

Terör, yaz sezonunda Bodrum turizmini etkileyecek mi?

Yazan: Melis Yeni

Terör olayları, Türk turizminin önemli bölgelerinden Bodrum’da Avrupalı turist sayısında düşüşe sebep oldu. İşletmecilerin umudu Orta Doğulu ve yerli turist.

2015 yılından bu yana artan terör saldırılarının, Türkiye’nin  turizm açısından önemli bölgelerini yaz sezonunda olumsuz etkileyeceği iddia ediliyor. HaberVs, Bodrumlu esnaf ve otel yöneticileri ile bu konu hakkında görüştü.

Bodrum merkezde hediyelik eşya satan “Miniature” isimli dükkanın çalışanı Gökhan Görgün, geçen sene turizmi Suriyeli göçmenlerin olumsuz etkilediğini söylüyor. Bu sene için turist beklentilerinin İranlı ve Arap turistler olduğunu belirten Görgün, insanlarda terör ve bomba korkusu gözlemlediğini söylüyor.  Merkezdeki  “Galeri  İbrahim”  isimli halı ve kilim satan dükkanın sahibi Melek Gencer de turizmin geçen sene gelen Suriyeli göçmenlerden sonra  azaldığını belirterek devam ediyor: “Suriyeliler gelip de göçmen gibi kalmadılar, burada dilenmeye başladılar. Geleni gideni rahatsız ettiler. Geçen seneden bu seneye pek bir değişiklik beklemiyoruz. Karamsarlığımız devam ediyor.”  Geçen sene  gelen Suriyeliler yüzünden turistlerin azaldığını belirten Görgün de bu sene turizmden beklentilerinin düşük olduğunu anlatıyor. Melek Gencer, İtalyan ve Fransız turistlerin Bodrum açısından önemini vurgularken geçen seneye bakıldığında İtalyan ve Fransız turistin gelmediğini belirtiyor. Amerikalı turistin tamamen kesildiğini belirten Gencer, bu sene yabancı turistten beklentilerinin olmadığını söylüyor. Yaşanan terör saldırılarından dolayı turistlerin Bodrum’da tatil yapmaktan korktuklarını belirten Gencer,  Bodrum’un boş olduğunu ve çok artış yaşanmayacağı kanaatinde.

 Galeri İbrahimi'in sahibi Melek Hanım uzun yıllardır Bodrum merkezde esnaf.

Galeri İbrahim’in sahibi Melek Hanım uzun yıllardır Bodrum merkezde esnaf.

Bodrum Türkbükü’nde bulunan lüks segmentteki yabancı bir otel grubunun halkla ilişkiler müdürü Selin Yılmaz, yaz sezonu için iptal rezervasyon olmadığını söylüyor. Yılmaz, “Mart ve Nisan aylarına bakarsak geçen senenin de üstünde bir konaklama var, geçen sene Ege bölgesinde oturan misafirlerimiz için Bahar aylarında € 100/gecelik gibi bir promosyon yapmıştık, bu sene böyle bir promosyon olmamasına rağmen daha fazla bir konaklama oldu. Son dakika rezervasyonlarımız çoğunlukta. Önümüzdeki yaz aylarına bakarsak rezervasyonlar yavaş yavaş ilerlemekte, bunda Ramazan ayının da etkisi var ama genel durum iyi. Yerli turist son dakika rezervasyonları ile geliyor” dedi. Geçen sene çoğunlukla İngiltere ve Almanya’dan rezervasyon aldıklarını ve bunları Ortadoğu’nun takip ettiğini belirten Yılmaz, bu sene yerli turistler ve Orta Doğu’dan daha çok rezervasyon beklediklerini söylüyor. Yabancı bir otel grubu oldukları için gelen misafirlerinin markaya geldiklerini belirtiyor. Yılmaz, Bodrum’daki turizmin genel düşüşü ile ilgili olarak ise “ülke politikasının” etkili olduğunu düşünüyor. Otel yönetiminin tedbir olarak bu sene Ortadoğu pazarına daha fazla yöneldiğini ifade ediyor.

Bodrum merkez neredeyse bomboş.

Bodrum sokakları neredeyse bomboş.

Bodrum çarşısında bulunan “Merkez” durağı taksi sürücülerinden İbrahim B. geçtiğimiz yıllara göre yabancı turistin gözle görülür azaldığını söylüyor. Arap turistin bölgede yoğunlaştığını belirten İbrahim Bey, turizmin bu hale gelmesinin nedenini “devlet büyüklerinin izlediği politika“ya bağlıyor. Sözlerini “yönetim fikirleri değişirse, her şey düzelir” diyerek noktalıyor.

 

Yorum yazın