İstanbul

Taksim’in ağaçları Kâğıthane’de

Yazan: Cansu Topsakal
Cansu Topsakal

Taksim Yayalaştırma Projesi nedeniyle Gezi Parkı ve Cumhuriyet Caddesi’nden sökülen ağaçlar, Kağıthane Sadabad Parkı'na dikildi.

Taksim’in çınarları Kâğıthane’de.. Tartışılan yayalaştırma projesi ve Gezi Parkı’na kışla inşası gerekçesiyle sökülen ve yaklaşık bir ay önce taşınan 40 çınar, geniş çim alanlarıyla İstanbul’un en büyük yeşil alanlarından Sadabad Parkı’nın “boşluk”larına yerleştirildi.

HaberVs’nin sorusunu yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Park ve Bahçeler Müdürlüğü, çınar ağaçlarına en uygun yerin Sadabad Parkı olduğunu, yeni park yapmaktansa Sababad’daki boşlukları değerlendirmek istediklerini söyledi. Ağaçların yeni yerine uyum sağlamasının garanti olmadığı bilgisini veren yetkililer, çınarların dikildiği alanda diğer türlerin sağlıklı şekilde geliştiğini söyledi.

Fotoğraf: Cansu Topsakal

Fotoğraf: Cansu Topsakal

Kâğıthane Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ise ağaçların geleceği hakkında daha kesin konuştu ve “yüzde 85’inin tutacağını umduklarını” söyledi.

Görüşüne başvurduğumuz İstanbul Üniversitesi (İÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yeşil ise, “Üstün kamu yararı söz konusu ise ağaçların taşınmasının olağan olduğunu” söyledi. Uygun nakledildiği taktirde  ağaçların tutmasının mümkün olduğunu dile getiren Yeşil, ağaç taşınmasını “zamanı satın almak” olarak nitelendirdi.

Uğurlu yer” anlamına gelen ve Haliç’e akan Kâğıthane Deresi’nin iki kıyısına ad veren Sa’dâbâd, bu ismi Lale Devri’nde kazandı. Her dönemde İstanbul’un başlıca mesire alanları arasında yer alan vadi,  16 yıl önce park haline getirildi. Bahar ve yaz aylarında, Kağıthane Belediyesi’nin geleneklere sahip çıkmayı amaçlayan cirit, yağlı güreş, okçuluk şenliklerine ev sahipliği yapıyor.

Yorum yazın