Gündem İnsan hakları santralistanbul Uluslararası politika Üniversite Yaşam

Santralistanbul’da Arakanlılara yardım kermesi

Yazan: Büşra Köroğlu

İstanbul Bilgi Üniversitesi psikoloji ve medya bölümü öğrencileri, Myanmar’daki şiddetten etkilenen Arakanlı müslümanlar için biraraya geldi.

Güneydoğu Asya’da bulunan Myanmar’da; iç çatışma, etnik kıyım ve yoksulluk sebebiyle Budistler, Arakanlı müslümanlara şiddet uyguluyor. Myanmar’dan Bangladeş’e kaçarak hayat mücadelesi veren Arakanlılar için maddi destek sağlamak amacıyla Santralistanbul’da 7 Mart çarşamba günü, saat 11.00-17.00 arasında kermes düzenleniyor. Kermesten elde edilen geliri, World Human Relief’in (WHR) kurucusu ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayten Zara ile öğrencileri, Arakanlılara insani yardım sağlamak amacıyla Bangladeş’e götürecek.

Ayten Zara, Bilgi Üniversitesi’nin desteği ve Psikoloji Bölümü öğrencilerinin organizasyonuyla yokluk/yoksulluk çeken ya da travmaya maruz kalmış çocuk ve ailelerin hayat koşullarını iyileştirmek için WHR projesini başlattıklarını söylüyor: “WHR; suistimale uğramış, travma yaşamış ve yardıma muhtaç olan yoksul aile ve çocukları hedef kitlesi olarak belirledi. Biz de bu proje kapsamında yaptığımız kermesten elde edeceğimiz gelirle, Bangladeş için yola çıkmayı ve bu ailelere daha fazla yardım götürmeyi umuyoruz.”

Arakanlılar için yapılacak psiko-sosyal destek ve insani yardım projesi, Bangladeş Psikoloji Derneği ve yine Bangladeş’teki Dakka Üniversitesi’nin Psikoloji Bölümü öğrencilerinin işbirliğiyle gerçekleşecek. Bu projenin dışında, WHR’nin, Van Başkale Okul İnşaatı ve Uganda Psiko-Sosyal Destek gibi projeleri de bulunuyor. Afrika ve Asya’daki yetimhaneleri destekleme ve çocuklara eğitim desteği gibi projeleri ise hala devam ediyor.

Myanmar’dan kaçan Arakanlılar için gerçekleşecek olan kermes, İletişim Fakültesi Medya Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Ethem Özgüven ve öğrenci danışmanı Beyhan Sunal‘ın öncülüğünde yapılıyor. Özgüven, mülteci sorunuyla yaklaşık 15 yıldır ilgilendiğini belirterek, önceki dönemde de bir kermes yaptıklarını ancak istedikleri büyüklükte olmadığı için ikincisini düzenlediklerini söylüyor. Tvj292 Kontra dersi öğrencilerinin, Ayten Zara’nın Bangladeş’e gideceğini öğrenince bu şekilde bir kermes düzenleme kararı aldıklarını belirten Özgüven, “Tüm öğrencilerimiz, idari çalışanlarımız ve hocalarımızdan beklentimiz illa bir şey almaları değil, bir şey almadan da maddi katkıda bulunmaları. Bir sabun 5 TL ise 50 TL bırakabilirler. Ne toplanırsa aynı gün WHR’ye aktarılacak” sözleriyle projeyi anlatıyor.

Bu kermesi, Tvj292 kodlu Kontra sınıfı düzenlerken, Kontra dersi öğrencilerinden, Yaren Karadaş ve Mert Kaan Bıldırcın organize ediyor. Karadaş ve Bıldırcın, Myanmar’da yaşanan bu saldırıların içler acısı olduğunu söyleyerek, bu insanlık dramına bakıp harekete geçmemenin çok zor olduğunu anlatıyor: “Arakan’da, Budistler tarafından ailelere ve çocuklara yönelik yapılan saldırılar tamamen insanlık dışıdır. Kontra sınıfı olarak, yiyecek ve içecekler getireceğiz ve bunları satacağız. Kermesten elde edilen gelirin tümü, Bangladeş’e gönderilecek. Bu sebeple herkesin bu kermese destek sağlamasını bekliyoruz.”

İnsani kriz sürüyor

2017 yılının Temmuz ayında yarısı kadın ve çocuktan oluşan yaklaşık 6 bin Arakanlı katledildi. Bu insanlar boğazları kesilerek ya da yakılarak öldürülmüştü. Myanmar’daki bu zulümden kaçan yaklaşık 700 bin Arakanlı ise Bangladeş’te kötü koşullar altında hayatta kalmaya çalışıyor.

World Human Relief (WHR) nedir?

Dünyada ayrımcılık ve şiddete maruz kalmış azınlıkların; yaşam koşullarını iyileştirmek, okul, aşevi, sürdürülebilir tarım, hayvancılık, klinik, tuvaletler, lojmanlar inşa ederek acılarını azaltmak için psiko-sosyal destek ve şiddeti önleyici çalışmalar yapan bir örgütlenmedir.

Yorum yazın