Üniversite Yaşam

Kızılay’a protesto

Yazan: Beril Arıkan
Fotoğraf: Beril Arıkan

Bilgi Koordinasyon üyesi öğrenciler, Bilgi Üniversitesi yerleşkesinde kan bağışı için çadır kuran Kızılay’ı homofobik olduğu gerekçesiyle protesto etti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul yerleşkesinde kan bağışı için çadır kuran Kızılay, Bilgi Koordinasyon üyesi öğrenciler tarafından homofobik olduğu gerekçesiyle protesto edildi.

Öğle saatlerinde Çağdaş Sanatlar Merkezi binası önünde kurulan çadırın önünde toplanan öğrenciler şu bildiriyi okudu:

“Kızılay, kan bağışçısı sorgulama formunda tıbbi kaygılar adı altında kendi ilkelerinden olan ‘insan saygınlığını korumayı ve ayrım gözetmemeyi’ hiçe sayıyor. Bu formda, korunarak veya korunmayarak bir kere bile olsa erkek erkeğe cinsel ilişkiye girip girmediğinizi soruyor. Bu homofobik ve ahlakçı tavrın açıklamasını Kızılay Genel Başkanı şu sizlerle yapıyor: ‘AIDS virüsü eşcinsellerde yoğun olarak gözükür ve eşcinsel ilişkiyle başkalarına bulaşır veya kan yoluyla bulaşır.’ Ama kendisi araştırmaları görmezden geliyor. Çünkü Sağlık Bakanlığı’nın tespitlerine göre, ilk vakadan bu güne tanı alanların yüzde 49’u, hastalığa heteroseksüel cinsel ilişki, yüzde 10’u homoseksüel/biseksüel cinsel ilişki yoluyla yakalandı.

Yine Kızılay seks işçilerinden kan almıyor. Kızılay bunu reddetse de bu tutumlar insanların özel hayatlarına müdahaledir. Ne olduğu belli olmayan genel ahlak adı altında muhafazakarlığın dayatmasıdır. Kızılay kabul etse de etmese de seks işçiliği iştir!

Kızılay özel hayatlarımıza, mesleğimize, kimliğimize çeşitli bahanelerle risk grubu diyerek, tıbbi kaygılar diyerek müdahale ederken, Orta Doğu’da silahlı çetelere yardım götürdüğü iddia edilen bu kurumun, 10 Ekim katliamında yaralanan arkadaşlarımız için kan anonsları yapılırken kana ihtiyaç yok deyip halkı geri çevirdiğini unutmadık!

Tüm bunlardan sonra Kızılay okulumuzda kan almaya geliyor. Bunu kabul etmiyoruz. Homofobik Kızılay okulumdan defol!”

Türk Kızılayı Eski Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, eşcinsellerden kan bağışı kabul edilmediğine dair iddiaları 23 Aralık 2014’te Beyaz TV’de şöyle cevaplamıştı: “Bizim kimsenin eşcinselliğiyle, biseksüelliğiyle, heteroseksüelliğiyle derdimiz yok. Yalnız eşcinseller kan verme konusunda risk grubunda. ‘AIDS virüsü’ eşcinsellerde yoğun olarak gözükür ve eşcinsel ilişkiyle başkalarına bulaşır veya kan yoluyla bulaşır.” Ayrıca, “bu bilimsel bir gerçeklilik olduğu için eşcinsellerden şu ana kadar bir tepkiyle karşılaşmadık.” diye devam etmişti.

 

Yorum yazın