İstanbul Yaşam

Kısa süren Karaköy şöhreti

Yazan: Beyza Yüce

Kafe ve eğlence mekanlarıyla son dönemin yükselen semti Karaköy, popülerliğini kaybediyor.

Karaköy, son yıllarda İstanbul’un gözde mekanlarının bulunduğu bir yer haline gelmişti. Başta üçüncü nesil kahvecileriyle dikkat çeken bölge, kısa süre içinde öğrencilerden sanat dünyasının bilindik simalarına kadar birçok ismin uğrak yeri oldu. Kafelerden barlara ve restoranlara birçok alternatifin bulunduğu bölge, fiyatlarıyla olumsuz eleştiriler alsa da çoğu kişi tarafından benimsendi. Bunun ardından çeşitli etkinliklerle şöhretini parlatan Karaköy’e son zamanlarda ilginin azaldığını söylemek mümkün. Bir yıl önce boş masa bulunamayan; buna rağmen müşterilerin ayakta sipariş vermeyi kabul ettikleri mekanlar, şimdilerde tatil günlerinde bile dolmuyor.

Uzun yıllardır Karaköy’de hizmet veren mekanların çalışanları bu durumu insanların mutsuzluğuna bağlıyor. Çalışanların genellikle üzerinde durdukları konu, ülkede yaşanan kötü olayların bıraktığı imajın Karaköy’ü de olumsuz etkilediği yönünde. Yaşanan kötü olayların  insanları kalabalık yerler yerine daha sakin yerlere gitmeye ittiğini düşünüyorlar. İki senedir Karaköy’ün çeşitli mekanlarında garson olarak çalışan Mustafa Demirkol, bu yorumlara başka bir açıdan bakıyor. Başlarda Karaköy’ün özellikle gençler için yeni bir soluk getirdiğini fakat bu soluğun hızlı tüketimle son bulduğunu düşünüyor: “Bir zamanlar gözde olan Karaköy, şimdilerde modası geçmiş bir yer. İnsanlar sadece sıkıldılar. Yeni yerlere kaymaya başladılar. Aynı sosyal medya gibi mekanları da tüketiyor ve unutuyoruz.”

Diğer yandan işletmeciler var olan kitlenin mekanların karakterini belirlediğini düşünüyor. Kafe çalışanı Hakan B., başlarda Karaköy’ü üniversite öğrencilerinin kahve içmek, öğle aralarını iyi değerlendirmek için tercih ettiğini; ardından yazarlar, sanatçılar, hipsterlar ve ünlü isimler gibi sürekli değişen müşteri profili nedeniyle istikrarını kaybettiğini düşünüyor.

Tüm bu olumsuz görüşlerin yanında hala sağlam müşteri kitlesi olan mekanlar görmek de mümkün. Bunlardan biri olan Muhit çalışanları da eski kitleyi aradıklarını ama uzun zamandır burada oldukları için sadık müşterilerini kaybetmediklerini belirtiyorlar ve değişimin onları da olumsuz etkilediğini sözlerine ekliyorlar: “Sadık müşterilerimiz bile Karaköy’e artık sadece yol üstüyse geliyorlar. Bir zamanlar gitmek için plan yapılan yer, şimdilerde soluklanma yerine dönüştü.”

Yorum yazın