Genel

Kapatılan yedinci Kürt partisi DTP oldu

Yazan: HaberVs

HaberVs Anayasa Mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi’ni (DTP), kapatılmasına karar verdi. DTP’nin “terör faaliyetlerin odağı haline geldiği” iddiasıyla, “ teröre bulaşmış bir partiye ifade özgürlüğü hakkı tanınamayağına” hükmeden mahkeme Abdülkadir Fırat, Ahmet Ay, Ahmet Türk, Orhan Miroğlu, Selim Sadak, Aydın Budak, Aysel Tuğluk ve Leyla Zana’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda üye ve yöneticisine de siyaset […]

HaberVs

Anayasa Mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi’ni (DTP), kapatılmasına karar verdi. DTP’nin “terör faaliyetlerin odağı haline geldiği” iddiasıyla, “ teröre bulaşmış bir partiye ifade özgürlüğü hakkı tanınamayağına” hükmeden mahkeme Abdülkadir Fırat, Ahmet Ay, Ahmet Türk, Orhan Miroğlu, Selim Sadak, Aydın Budak, Aysel Tuğluk ve Leyla Zana’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda üye ve yöneticisine de siyaset yasağı getirdi. Mahkeme DTP eşbaşkanı Ahmet Türk ve DTP Diyarbakır milletvekili Aysel Tuğluk’un milletvekilliklerinin de düşürülmesine karar verdi. Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bu kararla DTP 14 Temmuz 1993’ten Halkın Emek Partisi’yle başlayan süreçte kapatılan 7. Kürt partisi oldu.

Kılıç açıkladı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bugün (11 Aralık 2009) akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, DTP’nin ”Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhine eylemlerin odağı haline geldiğinin anlaşıldığından Siyasi Partlier Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince oybirliğiyle kapatılmasına karar verilmiştir” dedi. Partinin tüm mal varlığına el konularak Hazine’ye iade edileceğini de belirten Kılıç, “Yapılacak eleştirileri şimdiden görebiliyorum. Verilecek kararın zamanlaması için verilen tarihin amaçlı olduğu söylendi. Bu yorumlar çok acımasız. Biz 2 yıldır bu davayı görüşüyoruz..Eksiklliklerimiz vardı ve bu eksiklikler raportörümüz aracılığıyla giderilmeye çalışıldı ve bu zamana denk geldi. Bir siyasi partinin terörü ve şiddeti meşrulaştırmaya çalışması uygun değildir. Anayasa Mahkemesi terör ve şiddeti barışçıl çabalardan ayrı tutarak kararını vermiştir” dedi. DTP’yle ilgili verilen kapatma kararı yarın (12 Aralık) Resmi Gazete’de yayınlanacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararı DTP’te tevdi edecek ve partinin tüzel kişiliği sona erecek, malvarlığı hazineye geçecek. Haklarında milletvekilliğinin düşürülmesi ve siyaset yapmaları yasaklama kararı verilenlerin siyasi yasakları da başlayacak.

“Parti kapatmakla sorun çözülemez”

Siyaset yasağı getirilen Ahmet Türk, Anayasa Mahkemesi’nin kararının açıklanmasından sonra yaptığı açıklamada dana önceki sözlerinin arkasında durduklarını belirterek parti kapatma kararlarıyla sorunun çözülemeyeceğini söyledi. Sancılı bir süreç yaşandığını belirten Türk, “Elbette demokratik siyasette parti kapatmak, bir umutsuzluğu derinleştirir. Ama biz bütün buna rağmen Türkiye’de barışın yakalacağına inanıyoruz. Bu sancılı sürecin uzamaması, herkesin yeniden düşünmesi ve gerçekten Türkiye’de halkların kucaklaşacağı bir anlayışı egemen yapması lazım” dedi. Türkiye’nin parti kapatmakla sorunlarını çözemeyeceğini belirten Türk, “Türkiye ortak akılla bu süreçten çıkabilir. Yarın açıklama yapacağız. Aldığımız kararların arkasındayız. Şu aşamada söyleyebileceğim şunlardır. Mutlaka demokrasi ve barış zafere ulaşacaktır. Ne kadar engellenirse engellensin barış ve demokrasi üstün gelecektir. Böyle bir süreci yaşamak elbette insanlarda bir kırılma yaratır. Gerçekten bunu yaşamamak için süreci hassasiyetle izleyeceğiz. Amacımız sorunun çözümüdür. Benim yasaklanmış olmam, Aysel Tuğluk’un yasaklanmış olması siyasette mücadelenin biteceği anlamına gelmez” diye konuştu.

Yedek parti hazır

Siyasi yasak kapsamı dışında kalan vekiller, belediye başkanları ve diğer partililerin Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile yola devam etmeleri bekleniyor. DTP hakkında kapatma davası açılmasından sonra partinin avukatı Mahmut Tanzi, bazı eski DEHAP’lı belediye başkanları ve bazı Kürt siyasetçiler yeni bir parti için hazırlıklara başlamıştı. Yürütülen çalışmalar sonunda 2 Mayıs 2008’de BDP’nin kuruluş dilekçesi İçişleri Bakanlığı’na sunuldu. Kurucu genel başkanlığını avukat Mustafa Ayzit’in yaptığı BDP’nin şu an genel başkanlığını Varto Belediyesi eski Başkanı Demir Çelik yürütüyor.

4. oturumda karar çıktı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP’nin, “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhine eylemlerin odağı” haline geldiği gerekçesiyle, “temelli kapatılması” istemiyle 16 Kasım 2007’de dava açmıştı. İddianamede, kapatma talebiyle birlikte milletvekilleri Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sebahat Tuncel, Osman Özçelik, İbrahim Binici, Selahattin Demirtaş, Sevahir Bayındır ve Fatma Kurtulan’ın da aralarında bulunduğu 221 parti üyesi hakkında Anayasa’nın 69/9 ve Siyasi Partiler Yasası’nın 95. maddeleri uyarınca, siyasi yasak getirilmesi isteniyordu. Hafta başındanbu yana görüşmeleri süren davayla ilgili mahkemenin önünde “davanın reddi” ya da “DTP’nin kapatılması” seçenekleri bulunurken bugün yapılan 4. oturumda kapatma kararı çıktı.

Kapatılan 7. Kürt partisi

Türkiye’de Anayasa Mahkemesi kurulduğu 1963 yılından bugüne kadar 24 parti hakkında kapatma kararı vermişti. 1990’lı yıllarla birlikte programlarında Kürt sorununun çözümünü esas alan partilerin büyük çoğunluğu da kapatılan partiler arasında yer aldı. Halkın Emek Partisi (HEP) 14 Temmuz 1993’te, Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖZDEP) 23 Kasım 1993’te, Demokrasi Partisi (DEP) 16 Haziran 1994’te, Demokratik Değişim partisi (DDP) 19 Mart 1996’da, Demokratik Kitle Partisi (DKP) 26 Şubat 1999’da, Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) 13 Mart 2003’de Anayasa Mahkemesi’nce kapatılmıştı. Anayasa Mahkemesi, 30 Ocak 2008 tarihinde, Hak ve Özgürlükler Partisi’nin (HAK-PAR) tüzük ve programında, “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı hükümler” bulunduğu gerekçesiyle kapatılması istemiyle açılan davayı da reddetmişti. Mahkeme, Demokratik Halk Partisi (DEHAP) hakkındaki davayı da, partinin kendisini feshetmesine rağmen sonuçlandırmadı.

Yorum yazın