Yaşam

Evdeki oyun istasyonu

Yazan: Cemal Özbaş

Bilgisayar, internet ve oyun konsolları evde zaman geçirme alışkanlıklarımızı değiştiriyor. Play Station örneğin, pazardaki payı dikkate alındığında bunun başlıca nedenlerinden. Meraklıları için “oyun istasyonunun” tarihinde bir gezintiye çıktık. Teknoloji hızla geliştikçe beklentilerimiz de artıyor. “Ipad 2 ne zaman çıkacak, Dell e-touch tablet ne zaman satılmaya başlanacak, iphone 5 mi çıkacak, playstation 4 üretilecek mi üretilmeyecek […]

Bilgisayar, internet ve oyun konsolları evde zaman geçirme alışkanlıklarımızı değiştiriyor. Play Station örneğin, pazardaki payı dikkate alındığında bunun başlıca nedenlerinden. Meraklıları için “oyun istasyonunun” tarihinde bir gezintiye çıktık.

Teknoloji hızla geliştikçe beklentilerimiz de artıyor. “Ipad 2 ne zaman çıkacak, Dell e-touch tablet ne zaman satılmaya başlanacak, iphone 5 mi çıkacak, playstation 4 üretilecek mi üretilmeyecek mi?” Kafamızdaki sorular arttıkça ve her kafadan farklı bir ses çıktıkça merakımız daha da büyüyor. Bunun son örneklerinden biri PlayStation 4. Son aylarda, üretildi-üretilecek derken, bazı internet sayfalarında, bloglarda, gazetelerde: “Sony’den resmi açıklama: PS4 2011’de çıkacak” başlıklı haberler yayınlandı. Meraklılarını bir hayli heyecanlandıran bu bilgi öyle hızla yaygınlaştı ki Sony resmi bir açıklama yaparak haberlerin doğru olmadığı açıkladı.

Sony Computer Entertainment CEO’su Kazuo Hirai yaptığı açıklamada, PlayStation 4 konsolu çıkaracaklarının doğru olmadığını, PS3 üzerinde geliştirme çalışmaları yapacaklarını açıkladı. “PS3’e yeni özellikler ekleyerek ve performansını güçlendirerek yola devam edeceğiz.Yakın dönemde yeni nesil bir konsol modeli planlamıyoruz” diyen Hirai, kafalardaki soru işaretlerini kaldırdı. PS3 için en az 10 yıllık bir ömür belirlediklerini söyleyen Hirai, 2007’de çıkan konsolun geliştirilerek en az 5 yıl daha pazarlanacağını belirtti.

1995’ten beri zirvede

Evde vakit geçirme adetlerimizi değiştiren teknolojik aletlerin başında geliyor PlayStation. Peki Playstation hayatımıza ne zaman girdi, nasıl değişti ve gelişti? Meraklıları için Playstation’ın tarihinde bir gezintiye çıkalım istedik.
Bundan tam 15 yıl öncesi. DVD formatının ilk kez çıktığı, eBay ve Yahoo’nun kurulduğu 1995 yılı; Playstation’ın doğum yılı. PS; Avrupa’da piyasaya sürüldüğünde en çok bilinen oyun konsulu Süper Nintendoydu. İlk olarak Nintendo ile giriştiği rekabet yarışında yıllar geçtikçe pek çok farklı rakibi olsa da, PlayStation oyun konsolları arasında en çok tercih edilenlerden biri oldu. Play Station konsolu, gri renkte, kablolu oyun kumandaları olan ve iki kişinin oyun oynayabileceği dikdörtgen şeklinde bir konsoldu. Konsolla beraber pek çok oyun da piyasaya sürüldü. İlk yıllarında en çok ilgiyi çeken oyun 1996’da çıkan Tomb Raider, Formula 1 ve Street Fighter oyunları oldu. 1997’de ise günümüz hala popüler oyunlarından biri olan Grand Theft Auto çıktı. O yıllarda yaşayıp da bu oyunları duymayan, evinde, arkadaşında oynamayan yoktur herhalde. Her yıl daha da popülerleşen Playstation’ın, internet kullanımında yeni bir sayfa açan Google’ın lansmanının yapıldığı yıl olan 1998’de konsol üretimi 50 milyon’a ulaştı.

Ailenin ortanca çocuğu

2000 yılında ise Sony bizi yeni oyun konsoluyla tanıştırdı: PlayStation 2. İlkine göre görüntüsü çok daha zarif, daha hafif ve küçük, ince kapaklı siyah bir konsoldu bu. Oyun kumandaları değişmemişti fakat pek çok yeni özellik eklenmişti. Artk DVD izlemek mümkündü. Sony bu manevrasıyla DVD oynatıcıları üreten markalara büyük bir darbe indirmiş oldu. Yenilikler bununla sınırlı kalmadı, 2 kişi olan oyuncu sayısı 4’e çıkarıldı. Bu da arkadaş gruplarındaki “ikisi oynar ikisi bakar” dezavantajını ortadan kaldırdı. Network Connector özelliği ile konsola internet bağlanması mümkünleştirildi. Bunun yanı sıra optik çıkış kablosu ile konsolun ses kalitesi arttırıldı ve USB çıkışları eklendi.

Tüm bu yenilikler Sony’nin cebini fazlasıyla doldurdu. Bir yılda tam 20 milyon konsol satıldı. Konsolun aksesuarları da satılmaya başlandığında ise en çok dikkat çeken EyeToy USB Kamera oldu. Bu kamera sayesinde ekrandaki aksiyon kontrol edilmeye başlandı, fotoğraf ve video çekilmesi mümkünleştirildi ve konsola takılan bir bellek ile muhafaza edilmesi kolaylaştırıldı. Sony; PS oyun ailesine pek çok yeni ve popüler üyeyi katmaya devam etti: Prince of Persia, Need For Speed, Fifa ve ProEvoluatinSoccer. Telaffuz edildiğinde pek çok kişinin yüzünde bir tebessüm oluşturacak bu oyunlar günümüzde hala geliştirilmiş versiyonları ile oynanıyor. 2004’te playstation SingStar adında yepyeni bir oyunu satışa sundu. 2 mikrofon ile oynanan bu oyun sayesinde banyoda duş alırken şarkı mırıldanma devri sona erdi ve oyun konsolunda bir şarkıcılık kariyeri oluşturmak mümkün oldu. Bunun ardından, elinde gitar olmadan gitar çalma hareketleri yapan müzikseverlere ise GuitarHero oyunu sunuldu. Oyunun şarkılarının gitar ritimlerine göre, oyunun plastik gitarını çalmak mümkündü ve oyun yüksek satış rakamlarına ulaştı. “Artık nasıl gelişebilir, daha yeni ne olabilir?” diyenlere ise Sony’den cevap gecikmedi.

PlayStation 3 : “Tek taşla kuş sürüsü vurmak”

2005’te, PlayStation’ın hayatımıza girmesinin tam 10 yıl sonrasında, ailenin yeni üyesi PlayStation 3 basına tanıtıldı. 2007’de satışa sunulan ve tasarımı ile göz dolduran konsol, içerik olarak da pek çok yenilikle girdi hayatımıza. Piyano siyahı denilen parlak siyah boyası, kıvrımlı hatları, dokunmatik tuşları ile pek çok oyun severi büyüleyen konsol, tüm PS konsolları arasında en büyük ve ağır olanı olsa da, aralarında ki en zarif konsol olduğu bir gerçek. Konsolun en önemli yeniliği, oyun kumandalarının kablosuz olması oldu. Kumandalar konsola bir kablo ile bağlanarak şarj ediliyor ve şarj dolumundan sonra hiç kapatmadan tutulursa 1 hafta dayanıyor.

Kumandalara titreşim özelliği (DualShock3) ve hareket sensörü (SIXAXIS) eklendi. İngilizce “wireless control” olarak geçen bu sistem PS oyunlarından alınan zevki bir hayli arttırmış oldu. Kumandalara eklenen butonlar sayesinde eskiden 2 olan buton sayısı 4’e çıktı ve eklenen joysticklerle beraber kumanda kullanım olanakları artı. Oyuncu sayısının 8’e çıkarılması ise dikkat çeken yeniliklerden biri. Televizyon dünyasına High Definiton diye anılan yüksek çözünürlük özelliğinin gelmesi ve Sony’nin buna ayak uydurarak PS3’ü bu özelliğe uyumlu olarak üretmesi sayesinde, oyunlar yüksek görüntü kalitesi ile oynanabilmeye başlandı. Bunun yanı sıra, DVD izleme özelliğini bir sonraki seviyeye taşıyan PS3 konsolunda BlueRay DVD izleme özelliği eklendi. PS3 satışa sunulduğunda halen pek çok DVD oynatıcı markası daha BlueRay DVD oynatıcısı üretmezken Sony DVD oynatıcıları üreten markalara ikinci ve ağır darbeyi de böylelikle indirmiş oldu.

PS3’ün yenilikleri bunlarla sınırlı değildi. 40 yada 60 GB’a kadar çıkabilen hafızaya sahip olan yeni konsolun içine oyunlar, fotoğraflar, videolar, mp3 ler kaydedilebiliyordu. PS2’ye göre çok daha kolaylaştırılan ve geliştirilen bu sistem, “tek taşla kuş sürüsü vurmak” deyimini yarattı desek yerinde olur. Uzayıp giden yenilikler listesinde dikkat çeken bir başka özellik ise, PlayStation Store. PS menüsünden ulaşılabilen bu özellik sayesinde yeni oyunların demolarına ulaşım sağlandı , böylece bir oyunu PS Store’dan satın almadan önce demosunu oynamak ve oyun hakkında bilgi almak mümkünleşti. Bunların yanı sıra konsol, internet üzerinden kendini update edebiliyor. Bu update sayesinde Sony’den gelen yeni özellikler, konsola kolayca yüklenebiliyor. Bu da konsolun teknolojiden geri kalmamasını sağladığı gibi PlayStation 4’ün de üretim süresini uzaklaştırıyor. 2009 yılında Sony PS3’ü “makyajladı”. PlayStation 3 Slim adıyla satışa sunulan konsol, daha ince ve daha küçük olarak tasarlanmıştı. Konsolun yeniliği “PSPgo” sistemi oldu. Bu sistem çok büyük farklılıklar içermeyen, daha gelişmiş bir konsol sistemi. Aynı zamanda indirilebilir içerik hayranları için PS Store’dan çevrimici olarak oyun edinebilecekleri PlayStation Network kartı tanıtıldı. Ayda bir yapılan güncellemeler ile, ps3 konsolu hala en popüler oyun konsolları arasındaki yerini koruyor.

Sony cephesinden yeni bir açıklama gelene kadar PS4 hayalleri kurmamıza gerek yok. Zaten yeni güncellemeler ve yüklemeler geldikçe, yeni oyunlar çıkmaya devam ettikçe de kimsenin bundan bir şikayeti olacak gibi gözükmüyor. Eğer PlayStation3 konsoluna sahip değilseniz, ya da PS oyun tecrübesini yaşamadıysanız, teknolojinin peşinden koşturmadan, PS3 konsoluyla rahatça oyun oynayabileceğiniz 5 yılınız daha var. Günümüzün hızla gelişen teknolojisi için bu bir hayli uzun bir zaman…

Yorum yazın