Genel

Akdamar’a haç koyma izni

Yazan: Gökhan Tan

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ermeni Patrikhanesi’nin Van’ın Akdamar (Ahtamar) Adası’ndaki Surp Haç Kilisesi’ne haç asma talebinin Koruma Kurulu tarafından kabul edildiğini söyledi. Günay bu açıklamayı, kurulma çalışmaları devam eden Efes Vakfı’nın tanıtım etkinliği için geldiği İzmir’de, Atlas dergisine verdiği röportaj sırasında yaptı. Mülkiyeti Turizm ve Kültür Bakanlığı’na ait olan Surp Haç Kilisesi, restore […]

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ermeni Patrikhanesi’nin Van’ın Akdamar (Ahtamar) Adası’ndaki Surp Haç Kilisesi’ne haç asma talebinin Koruma Kurulu tarafından kabul edildiğini söyledi. Günay bu açıklamayı, kurulma çalışmaları devam eden Efes Vakfı’nın tanıtım etkinliği için geldiği İzmir’de, Atlas dergisine verdiği röportaj sırasında yaptı.

Mülkiyeti Turizm ve Kültür Bakanlığı’na ait olan Surp Haç Kilisesi, restore edilerek Mart 2007’de müze vasfıyla açılmıştı. Ermeni Patrikhanesi’nin restorasyon sürecinde yaptığı, kiliseye çan ve haç yerleştirilmesi talebi reddedilmişti. Müzenin açılmasından tam iki yıl sonra Van Valiliği’nin talebiyle Akdamar’da yılda bir gün ayin düzenlenmesine izin verilmiş ve

bu tarih, kilisenin kutsandığı 12 Eylül olarak duyurulmuştu. Ancak çan ve haç asılmasıyla ilgili bir gelişme olmamıştı.
Ertuğrul Günay, Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun günlerde aldığı kararı şu sözlerle duyurdu:
“Kurul kararı çıktı. Çok yeni bir haber. Hatta Van Valisi (Münir Karaloğlu) kararı kamuoyuna duyurmamı rica etti ama ben bu arada Yunanistan’a gittim. Yunan basınına söyledim. Türkiye’de ilk kez size söylüyorum. Haçın şekliyle ilgili bilimsel inceleme yapıldıktan sonra Eylül ayında yapılacak ayin öncesinde kiliseye asılacak. ”

Hürriyet gazetesinden Sefa Kaplan’ın haberine göre Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II’nin Surp Haç Kilisesi için yaptırdığı maden haç, izni olmadığı için müzede bekletiliyordu.

Yorum yazın