Söyleşi Spor

‘Türk futbolunun doğru yönetildiğini söylemek mümkün değil’

Yazan: Ahmet Eminoğlu

Eski milli futbolcu ve teknik adam Oğuz Çetin, Fatih Terim’in Kosova maçı sonrası yaptığı açıklamaları yorumlarken Türkiye’de futbolun nasıl yönetilmesi gerektiği konusundaki görüşlerini de HaberVs’ye anlatı.

Milli Takımlar Futbol Direktörü Fatih Terim’ in 12 Kasım’daki Kosova maçı sonrası “Benim yanımda ceketinin düğmesini açamayanlar, bakıyorum bayağı bir babayiğit olmuş” açıklamasının ardından, söz ettiği kişilerin spor yazarı Rüştü Reçber ve TV futbol yorumcusu Oğuz Çetin olduğuna dair iddialar çıktı. Eski milli kaleci Rüştü Reçber Hürriyet Gazetesi‘nde anlattığı “imparator çıplak” hikayesiyle geçtiğimiz günlerde Fatih Terim’ e cevap niteliğinde bir yazı yazdı. Terim’in sözlerinin diğer muhatabı olarak görülen “Beyefendi” lakaplı eski futbolcu Oğuz Çetin ise bu sözleri pek üzerine alınmamış görünüyor.

HaberVs’nin sorularını yanıtlayan Oğuz Çetin, 1990 yılından itibaren milli takım kaptanı olarak, 2005-2010 arasında da teknik ekip içinde Fatih Terim’le beraber çalıştıklarını belirterek, tüm bu yıllarda “Türk örf, adet ve geleneklerine uygun şekilde saygılı davrandığını” söylüyor.Terim’in sözlerine atıfta bulunarak, hiç bir davranışının bu şekilde nitelendirilemeyeceğini ifadte eden Çetin, “Hak edene hak ettiği gibi davranmak benim bu hayattaki düsturum olmuştur. Kaldı ki bu şahsın fütursuzca kastettiği kişiler görevde olduğu son üç yılda ona gelip bazı görevlere talip olanlara yöneliktir’’ diyor.

Oğuz Çetin bunun yanında Türk futbolunun ve milli takımların yönetiliş tarzına yönelik yaptığı eleştirilerin açık ve net olduğu belirtiyor. Oğuz Çetin, Türkiye Futbol Federasyonu kurulduğu günden beri, milli takımların doğru bir sistem etrafında yönetilmediğini vurgulayarak kurumsal anlayışların hiçbirinde ortak akıl ve ortak dil altında kolektif çalışmalar yapılmadığını söylüyor.

Türk futbolunun ve futbolcusunun ivedilikle, tek adamlı, demode ve çağdışı olan bu uygulamadan uzaklaşarak, Amerika’yı tekrar keşfetmeden, Avrupa’da var olan doğru uygulamalara geçmesinin şart olduğunu ifade eden Çetin, öncelikle genç milli takımlarla futbol gelişim departmanının koordineli bir şekilde  TFF bünyesinde çalışmasını sağlamak gerektiğinin altını çiziyor. Bu alanların; tecrübeli, bilgili, eğitici teknik adamlarla ve genç, dinamik, gelecek için umut veren antrenörlerle donatılması gerektiğini söylüyor.

Fenerbahçe ve Milli takım eski kaptanı Oğuz Çetin

Fenerbahçe ve Milli takım eski kaptanı Oğuz Çetin halen TRT’de futbol yorumculuğu yapıyor.

Kaos oluşmamalı

Toplumun milli takımlardan beklentisinin Avrupa ve dünya şampiyonalarına katılması olduğunu belirten eski futbolcu, işin başında bulunan “elit teknik adamın” başarılı olduğu sürece orada kalması gerektiğini, başarısızlık halinde TFF’den ayrılmak durumunda kaldığında ise her şey yerle bir olmadan, kaos ortamı oluşturulmadan bunun yapılması gerektiğini söylüyor. Çetin, tekrar tekrar yapılanma olmadan genç milli takımlar ve futbol gelişim departmanının çalışmalara devam etmesi gerektiğini, bunun sonucunda istikrar ve devamlılığın sağlanabileceğini düşünüyor: “Eğer ders alınmaz ve bu şekilde tek adamlı ve bencillikle devam edilirse, son üç yılda olduğu gibi, milli takıma 80 küsür oyuncu alınıp oynatılmadan heba edilir.

Profesyonellikten bahsetmek çok zor…

Futbolu oluşturan unsurların TFF, kulüpler, başkan ve yöneticiler, teknik adamlar, taraftarlar, hakemler ve medya olduğuna değinen Oğuz Çetin, Türk futbol kültürü için sınırların birbirine girdiği, kimsenin kimseye saygı duymadığı, Türk örf ve adetlerinden uzaklaşıldığı bir dönemde profesyonellikten bahsetmenin çok zor olduğunu dile getiriyor. Oyuncular açısından ise aidiyet duygusundan ve sorumluluktan uzak, sadece kişisel menfaatlerin önde tutulduğu  dönemleri yaşadığımızı ve başarının bu şartlar ve düşünce yapısıyla zor olduğunu ekliyor.

Önümüzdeki dönemde kulüp yada milli takımlar bazında herhangi bir teklif alması durumunda ne cevap vereceği sorusu üzerine Oğuz Çetin “Öncelikle futbolun içinde aktif olarak rol almak istiyorum. bu spor yöneticisi veya teknik sorumluluk olabilir. Önceliğim milli takım olur. Özellikle Türk futbolunun değişimi ve gelişimi konularında, milli takımlarda görev almak ve bu alanlarda etkin olmak isterim” cevabını veriyor.

Yorum yazın