Sanat

“Tanrılar güzel karpuz seçer mi?”

Yazan: Merve Mehmet

Santralistanbul, 4-8 Mayıs arasında Sanat ve Kültür Yönetimi öğrencilerinin Tanrılar Güzel Karpuz Seçer mi? projesine evsahipliği yapıyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Kültür ve Sanat Yönetimi okuyan 10 kişilik ekip, bitirme projesi olarak “Tanrılar güzel karpuz seçer mi?” temasıyla bir multidisipliner sanat festivali düzenliyor. Festival, Santralistanbul'daki Etkinlik Çadırı'nda 4-8 Mayıs arasında gerçekleştiriliyor. Etkinlik, önceki yıllarda liselilerle gerçekleştirilen bitirme projelerinin yerine yeni bir fikir arayışı içinde olan ekip tarafından geliştirildi ve hocalarının da desteğiyle  hayata geçiriliyor.

Festival ekibi bu etkinlikle herkesin katılımına açık, ücretsiz bir “sanat ve kültür” platformu oluşturarak; tüketimden uzak, deneysel bir “boş zaman değerlendirme” alanı yaratmayı hedefliyor. Ekipten Gönül Gülce Karaarslan, projeyi oluştururken üniversitedeki eksikliklere odaklandıklarını söylüyor. Karaarslan, “Biz iletişim fakültesi güçlü bir üniversiteyiz. Aramızdan ünlü dansçılar, gazeteciler ve sanat yöneticileri çıkacak. Ancak kimse birbirini tanımıyor. Biz 'öyle bir proje yapalım ki herkesi bir araya getirelim' dedik ve bu projeyi 'yarattık'” diyor.

Program
4-8 Mayıs 2015 | Etkinlik Çadırı

4 Mayıs Pazartesi
12:00-14:00 God Talks
12:00 Nazım Hikmet Richard Dikbaş
12.30 Mehmet Erdener
13:00 Ata Akın
13.30 Itır Erhart
14.30 – 16:00 Film Banyosu
17:00-18.45 İki Karpuz Bir Koltukta
Açık Mikrofon
20:00 Konser-i Güzeliye
Serkan Soyak Band

5 Mayıs Salı
12-14 God Talks
12:00 Tuğrul Artunkal
12.30 Asu Aksoy
14.30 – 16:00 Film Banyosu
17:00-18.45 İki Karpuz Bir Koltukta
Kısmet Şov
19-20 BiMüzik/Jamiryo

6 Mayıs Çarşamba
14:00 – 14.30 Güzelleme
“Dünya Yerinden Nasıl Oynar?”
Atmasyon Dans Kumpanyası
Canlı performansçılar: 
Akansu Champs, Angeline Champs, Didem Kırış, Dilek Champs, Gökşen Coşkunyuva, Steven Champs        
                              
14.30 – 15.00    Güzelleme
“Şu An”
Performansçılar: PA 306 öğrencileri
15.30-18:00 Karpuz Pollock

7 Mayıs Perşembe
13:00-16:00 Karpuz Pollock
17:00 – 17.30  Güzelleme  
“[       ]”
Performansçılar: PA 102.01 öğrencileri
Mekân: E4 Dans Stüdyosu

17.30 – 18:00 Güzelleme
“Anlam Yüklemenin Anlamsızlığı”
Performansçılar: PA 102.02 öğrencileri
Mekân: E4 Dans Stüdyosu

8 Mayıs Cuma
12.30-13.30  Güzelleme
“Hiç”
Performansçılar: PA 204 öğrencileri
14-16 Karpuz Pollock

 İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü'ndeki öğrenciler boş zamanlarını genellikle tahta masalarda oturarak değerlendiriyor. Proje ekibi tam olarak bunu değiştirmek istediklerini söylüyor. Ekip, “tahta masalarda oturup kahve içmek yerine hep birlikte müzik ya da resim yapalım, tüketmeyelim birlikte üretelim” çağrısı yapıyor.

Festivalin adı oldukça dikkat çekici. Ekip de bu nedenle festival başlığı olarak bu ismi seçmiş. Festivalin yaratıcı ekibinde yer alan Lara Lakay “isim oluştuktan sonra düzenlediğimiz etkinliklerle hep beraber bu ismin altını dolduracağız” diyor. Projenin iletişimden sorumlu ekibinde yer alan Ayça Demirbaş da sosyal medyada bu isimden dolayı az çekmediklerin ianlıtıyor: “Tanrılar da neymiş, Allah birdir tektir gibi pek çok yorum aldık.”

Bir diğer zorluk da projeye sponsor aranırken yaşanmış. Sponsorlukla ilgilenen Elif Öztürk, isminde “tanrılar” olduğu için çok bilindik markaların sponsor olmaktan çekindiğini belirtiyor.

Sanat dolu bu yedi gün içerisinde müzikten sinemaya, edebiyattan dansa; disiplinler arası 9 etkinlik gerçekleşiyor. Etkinlikler, sanatla ilgilenen, yeni ve yenilikçi işler üreten sanatçıları “Tanrılar ve Hatalar”, “Adak ve Tatmin”, “İktidar ve Arzu”, “Zıkkım ve Uzay” temaları altında birleştirerek üretim ve paylaşım çatısı yaratıyor.  Hedef kitlesine sanatsal üretim yapmak isteyen sanatçıları ve öğrencileri koyan proje, onları sanat severleri bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Projenin 9 etkinliği farklı disiplinleri bir araya getiriyor. Proje, unlu ressam Jackson Pollock’tan yola çıkarak düzenledikleri “Karpuz Pollock” etkinliği ile herkesi resim yapmaya davet ediyor. Festivalin sonuna kadar devam edecek bu etkinliğe kimi zaman performans sanatı öğrencilerinin hazırladığı dans gösterisi, kimi zaman da okulun müzik kulübü olan Bi'Muzik’in doğaçlama çalacakları şarkılar eşlik edecek.
 
‘Tanrılar Güzel Karpuz Seçer mi?’ 4 Mayıs 2014 Pazartesi günü, 12:00’da İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Kampüsü’ndeki etkinlik çadırında “God Talks” etkinliği ile başlıyor. Festivalin dört temasına da dokunan “God Talks” etkinliği, farklı disiplinlerden tanınmış isimleri katılımcılarla buluşturuyor. Her konuşmacı, 15 dakika boyunca festivalin temalarından birini, kendi alanıyla birleştirerek yorumluyor.  Akşam gerçekleşecek açılış konseri “Konser-i Güzeliye” etkinliğinde ise, “O Ses Türkiye’nin” yarışmacılarından Serkan Soyak ve ekibi “Serkan Soyak Band” 20:00’de sahne alıyor.

Yorum yazın