Medya

Sosyal medya arası reklam

Yazan: Hüseyin Aslan

Değişen reklam anlayışını kabullenen ve kullanmaya başlayan yüzlerce büyük ölçekli şirket bulunuyor. Ünlü giyim mağazaları, süpermarket zincirleri, eğitim programları, turizm acenteleri , çeşitli toptan internet satış mağazaları da Facebook reklam sistemini düzenli olarak kullanıyorlar. İndirim fırsatlarını, hediye kuponlarını, son gelişmelerini akıllı reklamlarla tüketicilerine ulaştırıyorlar. Tabii sosyal medya için harcanan reklam bütçelerinden en büyük payı en […]

Değişen reklam anlayışını kabullenen ve kullanmaya başlayan yüzlerce büyük ölçekli şirket bulunuyor. Ünlü giyim mağazaları, süpermarket zincirleri, eğitim programları, turizm acenteleri , çeşitli toptan internet satış mağazaları da Facebook reklam sistemini düzenli olarak kullanıyorlar. İndirim fırsatlarını, hediye kuponlarını, son gelişmelerini akıllı reklamlarla tüketicilerine ulaştırıyorlar.

Tabii sosyal medya için harcanan reklam bütçelerinden en büyük payı en büyük kullanıcı sayısına sahip olan Facebook alıyor. Facebook’un yüzde 53’lük payını yüzde 17’yle MsSpace izliyor. Reklam uygulamasına yeni giren Twitter’ın payı ise şimdilik yüzde 3 düzeyinde.

Facebook’un takipçisi Twitter

Facebook gibi reklam kullanımını bütün kullanıcılarına bu yılın başında açan Twitter’ın reklam uygulaması Facebook’a göre birkaç farklılık içeriyor. Twitter’da yayınlanacak olan reklamlarımız en az 1 ay boyunca yayınlanacak şekilde belirleniyor. İnternet sitesinde kendi reklamını yapmak isteyen kullanıcının veya şirketin girmiş olduğu twitler ana sayfada düzenli olarak gösteriliyor (“sponsor bağlantı” şeklinde). Böylelikle kullanıcı veya şirket “takipçi” sayısını rasyonel bir şekilde arttırma şansına erişiyor. Ayrıca Twitter’da “trend topic”lerde gözükebilmek gibi bir ayrıcalık da sağlanmış. Ancak maliyet Facebook’a göre çok tuzlu; bütçenizin en az 7 bin 500 TL olması gerekiyor. Bu gelişmeyi Twitter’ın Facebook’u taklit etme çabası gibi görenler de bulunuyor ancak bloglara düşen yazılara göre Twitter’ın reklam kullanımında yaratacağı farklılıklar nedeniyle, yeni reklam sistemi Facebook reklamlarından kolaylıkla ayırt edilebiliyor.

Sosyal ağların insanların yaşayış şekillerindeki doğrudan etkisini fazla çaba göstermeden fark edebiliriz. İnternet kullanıcılarının kişisel gelişimlerinde bile interneti etkin olarak kullanması, sıkıştıkları her konuda anında internet aracılığıyla yardım alabilmesi, sahip olduklarını yine internet aracılığıyla bütün dünyayla aynı anda paylaşabilmesi, internetin hâkimiyet alanını geliştirmesinde etkili oluyor. Artık “sanal dünya” ile“reel dünya” etkileşim içine girmeye başlıyor ve internette küçük, büyük bir yere sahip olabilmek önem arz ediyor. Facebook’un hareket kazandırdığı ve Twitter’ın yeni yıl planında önemli bir yer edinen yeni reklam sistemlerinin önümüzdeki günlerde, Türkiye’de de yaygınlaşacağını ve reklam bütçeleri içinde önemli yer edineceğini tahmin etmek hiç de zor değil.

Facebook’ta kampanya hazırlamak

Facebook reklamlarının “akıllı” tanımını hak etmesindeki en büyük etken, reklamların istenilen hedef kitleye, istenilen zamanda, istenilen şekilde ulaştırılabiliyor olması. Öncelikle Facebook hesabına giriş yapılıyor, sonra “bir reklam ver” seçeneği tıklanıyor. Çıkan reklam hazırlama sayfasında reklamı yapılmak istenen internet sitesinin veya fan sayfasının ismi yazılıyor. Örneğin; kozmetik ürünleri pazarlayan bir firma sahibi, öncelikle reklamımın gösterileceği(ulaştırılacağı) kitleyi salt kadın olarak belirliyor. Kozmetik ihtiyacını reklamlardan etkilenerek karşılayabilecek olan kadınların yaş aralığını da 18-35 yaş arası olarak seçiyor. Sıra hedef kitleye direkt olarak ulaşabileceği illeri belirlemeye geliyor. Kozmetik ürünü tüketiminin daha fazla yapıldığı İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir gibi büyük şehirler işaretleniyor. Hedef kitlesini olabildiğince daraltmış olan firma sahibi, yayınlayacak olduğu reklamın toplamda 4 milyonu aşkın “seçilmiş” kişiye ulaştıracağı bilgisini de Facebook sağ kısımda görebiliyor. Reklamın ulaştırılacağı potansiyel tüketicilerin, interneti hangi saat aralıklarında daha sık kullandığını da “reklam kampanyası” takviminden ay gün saat olarak seçen firma sahibi, 135 vuruşla sınırlandırılan reklam metnini oluşturuyor. Sıra en önemli aşamaya geliyor; “reklam bütçesi”. Firma sahibi, reklam bütçesini örneğin 300 TL olarak belirliyor ve biliyor ki reklam maliyeti, belirlediği toplam reklam bütçesini aşamayacak. Reklam bütçesi yayına girdikten sonra reklam bannerı tıklandıkça azalmaya başlıyor. Her tıklama başına bütçeden ne kadar miktar para azalacağı da reklamı hazırlarken belirlenmiş olduğu için reklamın toplamda maksimum kaç tık alabileceği konusunda bilgi alınabiliyor. (tıklama başına 0,20 kuruş ödeme taahhüt edildiği zaman 300TL ile toplamda 1500 tıklama alana kadar reklam yayınlanmaya devam ediyor) Her şeyi tamamladıktan sonra geriye reklamların geri dönüşümünü takip etmek kalıyor. Facebook sağladığı ayrıntılı istatistik bilgileriyle hazırlanan reklamla ilgili, reklamvereni en ince ayrıntısına kadar bilgilendirebilen tutarlı bir istatistik sayfası hazırlamış.(bu sayfaya ulaşabilmek için Facebook hesabına giriş yaptıktan sonra sol bölümden “Reklamlar ve Sayfalar” kısmına tıklamak gerekiyor) İstatistik sayfasından reklamımın kimlere ne kadar ulaştığını, görüntülenme oranına göre tıklanma ortalamasını, reklamımın tahminen ne kadar zaman daha devam edebileceği takip edilebiliyor. Böylelikle fazla çaba sarf etmeden, birkaç adımda reklam kampanyası herhangi bir danışmanlığa ihtiyaç duymadan oluşturulmuş oluyor.

Yorum yazın