Hayvan hakları santralistanbul Üniversite Yaşam

Santral’in köpekleri yalnız değil

Yazan: Dilara Murathanoğlu
İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencileri Santral yerleşkesindeki köpeklerin uzaklaştırılmaması için yürüdü. (Fotoğraflar: Dilara Murathanoğlu)

İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral yerleşkesinde, kimlikli sekiz köpek dışında kalanların uzaklaştırılması kararı öğrencilerin tepkisine neden oldu. Yapılan eylem sonrasında Rektörlük çözüm önerileri için bir hafta bekleme sözü verdi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörlüğü’nün Santralistanbul yerleşkesinde barınan köpekleri uzaklaştırma kararı aldığı yönünde çıkan haberler üzerine bugün Santral kampüsünde köpekler için eylem yapıldı. Eylem sonrasında Rektörlük ve öğrenciler arasında yapılan görüşmede, soruna çözüm bulunması amacıyla görüşmelere devam edilmesi ve bir hafta için uygulamanın askıya alınmasına karar verildi.

Bilgi öğrencileri Barınakta Hayat Var Kulübü’nün çağrısıyla köpekler için yürüdü.

Bilgi’de Barınak’ta Hayat Var Kulübü’nün başkan yardımcılarından Betina Konur; hayvanların toplatılıp gönderilme sürecini, 30-40 kişinin okulda köpekleri şikayet etmesi ve son zamanlarda okuldaki köpek sayısının artması bundan rahatsız olan öğrencilerin şikayetlerinden kaynaklandığını söyledi. Köpeklerin hiç kimseyi ısırmadığını belirten Konur, bazı insanların onlara nasıl yaklaşacağını bilmediklerinden bir takım sorunların çıktığını dile getirdi.

14:30’da başlayan yürüyüşte, “Dostuma dokunma”, “Vicdanına kulak ver”, “Santral köpekleri yalnız değildir” ve “havhav” sloganlarıyla öğrenciler rektörlük binasına yürüdü.  Rektörlük önünde yapılan açıklamada; Bilgi Üniversitesi öğrencilerinin, yönetimin okuldaki köpekleri göndererek yapmayı planladığı katliam girişiminin karşısında olduğu dile getirildi. Var olan köpek popülasyonunu kampüsten uzaklaştırmanın yaşanan şikayetlere çözüm getirmeyeceğini belirten öğrenciler, okul yönetiminin iş birliğiyle okulun yeniden dizayn edilmesi ve çözüm aranması gerektiğini söyledi. Yapılan açıklamada herkes duyarlı olmaya ve destek vermeye çağırıldı.

Rektör Danışmanı Koray Akay (Sağda) Öğrencilerin köpeklerle ilgili çözüm önerilerini getirmesi için bir hafta bekleme sözü verdi.

Öğrencilerin cevap ısrarı üzerine Rektör Danışmanı Koray Akay öğrencilerle görüştü. Köpeklerle ilgili şikayetlere mantıklı çözümler bulmak isteyen sözcüler, gerekirse köpekler için kendi imkanlarını sunarak okul içinde barınak sağlayabileceklerini dile getirdiler. Koray Akay, okuldaki köpek sayısını sınırlı tutmaları gerektiğini ve şimdilik kimlikli sekiz köpeğin kalmasına karar verildiğini söyledi. Gerekirse köpeklere eğitim aldıracaklarını, kulübe ve aşı ihtiyaçlarını karşılayacaklarını belirten sözcülerden, yapılabileceklerin listesini isteyen Koray Akay, köpeklerin bir hafta daha kampüste kalacağına dair söz verdi. Rektörlük listeyi inceledikten sonra sekiz köpek dışındakilerin gidip gitmemesine karar verecek.

Köpeklerin görme engelli öğrencilerin bastonlarını ve fiziksel engelli öğrencilerin tekerlekli araçlarını ısırmalarına çözüm olarak öğrencilerin getirdiği öneriler arasında; Whatsapp grubu kurulması, buraya katılacak gönüllülerin engelli veya korkan öğrencilere okul içinde eşlik etmesi gibi öneriler yer alıyor.

1 Yorum

Yorum yazın