Spor

Şampiyonlar Ligi’nin en iyi 16’sı

Yazan: Cankut Tosun

Beşiktaş’ın grup lideri olarak yer bulduğu ve Almanya şampiyonu Bayern Münih ile eşleştiği Şampiyonlar Ligi son 16 eşleşmelerinde hangi takımların şansı yüksek?

Şampiyonlar Ligi’nde 2017-18 sezonunda son 16’ya kalan takımlardan Manchester City, Real Madrid, Bayern Münih, Porto, Juventus, PSG, Barcelona ve Sevilla geçtiğimiz sezon da aynı başarıyı göstermişti. Diğer sekiz de takımda futbolseverlerin yakından bildiği, Şampiyonlar Ligi deneyimi yüksek ekipler.

Real Madrid – Paris St Germain (PSG)
Geçen yıl Şampiyonlar Ligi finalinde Juventus’u yenerek kupayı üç kez üst üste müzesine götüren ilk takım olarak tarihe geçen Real Madrid’in bu yıl da kupayı kazanıp kendi rekorunu egale edip edemeyeceği bütün spor severler tarafından merak ediliyor. Geçen sene son 16 turunda rakibi Barcelona’yı kendi evinde ilk maçta 4-0 yenip tur için favori görünen fakat ikinci maçta aldığı 6-1’lik yenilgi ile Şampiyonlar Ligine veda eden Paris St Germain FC (PSG), bu yılın başında 18 yaşındaki Kamerun kökenli Fransız Kylian Mbappe’ye 135 milyon euro bonservis ve 45 milyon euro bonus ödeyerek sükse yaratmıştı. Ardından Neymar transferine de 222 milyon harcayarak dünyanın en pahalı futbolcu transferini gerçekleştirmişti. Kurduğu kadro ile herkesin “final oynar” dediği PSG son 16 turunda Real Madrid ile eşleşti ve herkes tarafından erken final yorumları yapılmaya başlandı. Bakayım PSG için “parayla saadet” bu kez mümkün olacak mı.

Juventus – Tottenham
Geçtiğimiz sezon İngiltere Premier Ligi’nde ikinci olarak Şampiyonlar Ligi’ne katılmaya hak kazanan Tottenham geçen senenin finalisti Juventus ile eşleşti. Daha önce iki kez hazırlık karşılaşmasında karşılaşan iki takım ilk kez şampiyonlar ligi müsabakasında rakip olacaklar. Juventus’un favori gösterildiği eşleşmede Tottenham’ın Harry Kane ve Delle Alli önderliğinde turu geçmesi çok da büyük bir sürpriz olmaz.

Manchester City – Basel
Sekiz sezondur İsviçre liginde şampiyon olan Basel Şampiyonlar Ligi gruplarında Manchester United’ın ardından ikinci olarak bir üst tura yükseldi ve Manchester City ile eşleşti. Bu kurada Manchester City her kesim tarafından turu geçecek taraf olarak gösteriliyor. Bu sene ligde 16 maç üst üste kazanarak büyük bir başarıya imza atan Manchester City yaz transfer döneminde de harcadığı paralarla adından sıkça söz ettirmişti.

Liverpool – Porto
Geçen sene son 16 turunda Juventus’a elenerek şampiyonlar ligine veda eden Porto bu sene temsilcimiz Beşiktaş’ın ardından ikinci olarak gruptan çıkma başarısı gösterdi ve İngiliz takımı Liverpool ile eşleşti. Hangi takımın üst tura çıkacağı konusunda tahmin yürütülmesi en zor eşleşmelerden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Beşiktaş- Bayern Münih
Alman temsilcisi Bayern Münih ile eşleşen Süper Lig şampiyonu Beşiktaş, rakibiyle daha önce 1997’de grup aşamalarında karşı karşıya gelmiş ve Bayern Münih iki maçı da 2-0 kazanmıştı. Her kesimin Beşiktaş açısından “şanssız kura” olarak adlandırdığı eşleşmede Bayern Münih’in bir üst tura yükselmesi çok yüksek ihtimal olarak görünüyor.

Chelsea – Barcelona
Geçen sene İtalyan koç Antonio Conte yönetiminde İngiltere Premier Ligi’nde şampiyon olan Chelsea grup aşamalarında Roma’nın ardından ikinci olarak bir üst tura yükseldi ve İspanyol temsilcisi Barcelona ile eşleşti. Barcelona’nın, Neymar’ın boşluğunu doldurmak için Dortmund’dan transfer ettiği Ousmane Dembele‘nin daha üçüncü maçında sakatlanmış olması kulüp bir dezavantaj. Tüm bu aksiliklere rağmen Barcelona İspanya Ligi La Liga’da yoluna namağlup devam ediyor. Kadro kaliteleri açısından birbirine yakın iki rakibin mücadelesinde hangi tarafın turu geçeceğine dair öngörüde bulunmak yanlış olur.

Sevilla – Manchester United
İspanya ligini dördüncü sırada tamamlayıp Şampiyonlar Ligi ön elemelerinde Türkiye Ligi dördüncüsü Medipol Başakşehir ile eşleşen Sevilla turu geçerek şampiyonlar liginde gruplara kalmıştı. Liverpool’un ardından grubu ikinci bitirerek Manchester United ile eşleşti. Geçen sene UEFA Avrupa Ligi’nde şampiyon olup şampiyonlar ligine katılmaya hak kazanan İngiltere temsilcisi kadro üstünlüğü ile tura daha yakın olan taraf olarak görünüyor. İki takım ilk kez resmi bir karşılaşmada kozlarını paylaşacak.

Shaktar Donestk – Roma
Şampiyonlar Ligi gruplarında sürpriz bir şekilde Napoli’yi saf dışı bırakarak Manchester City’nin ardından grubu ikinci bitirerek son 16’ya kalma başarısı gösteren Shaktar Donestk, grup maçlarında sürpriz sonuçlara imza atarak Chelsea ve Athletico Madrid’in olduğu gruptan lider çıkan Roma ile eşleşti. İki takımın daha önceki yıllarda Şampiyonlar Ligi’nde oynadığı karşılaşmalarda Shaktar’ın üç, Roma’nın tek galibiyeti bulunuyor. Hem kadro kalitesi hem de bu aşamada oynamaya alışık iki takımın mücadelesinde hangi taraf turu geçerse geçsin sürpriz bir sonuç olmaz.

Yorum yazın