İstanbul

Ruhsatsız binayı polis korudu

Yazan: Hüseyin Aldemir
Hüseyin Aldemir

Dün akşam, Beyoğlu Emek Sineması'nın yıkılmaması için yürüyen kalabalık Demirören AVM'nin önüne gelince, ruhsatsız AVM'nin önünde polis önlem aldı.

Emek Bizim İstanbul Bizim İnisiyatifi” öncülüğünde biraraya gelen yüzlerce kişi Emek Sineması’nın da içinde bulunduğu  Cercle D'orient (Serkl Doryan) kompleksinin yıkılarak AVM'ye dönüştürülmemesi için Taksim İstiklal Caddesi’nde yürüyüş yaptı.

Yaklaşık üç yıldır Emek Sineması’nın yıkılmaması için eylemler yapan grup, Tramvay Durağı’nda toplanarak Emek Sineması'na yürüdü. Demirören AVM’nin önüne gelindiğinde grup üyeleri alışveriş merkezine girmek isteyince polis ve eylemciler arasında arbede yaşandı. AVM’nin kapısının önünde bekleyen sivil polisler zincir oluşturarak grubun girmesini engellerken, AVM’nin kepenkleri kapatıldı. AVM önünde “Ruhsatsız binayı polis koruyor“, “Emek'ten çıkın Demirören'i yıkın” sloganları atan grup,  çevik kuvvet ekiplerinin gelmesi ve polislerin müdahelesinin sertleşmesi üzerine , AVM’ye yumurta ve boya attı.

Emek Bizim İstanbul Bizim İnisiyataifi adına Deniz Özgür’ün AVM önünde okuduğu basın açıklamasında Beyoğlu’na ait bütün sosyallik ve kamusallık içeren alanların yok edildiği vurgusu yapıldı.

Özgür, Emek Sineması’nın yıkılmasına karşı verdikleri üç yıllık hukuki mücadelenin sonuna gelindiğini ve Mimarlar Odası’nın Kamer İnşaat’ın yıkım projesine karşı açtığı kamu davasının kaybedildiğini bir kez daha duyurdu. Bugüne kadar sokakta sürdürdükleri mücadelelerini bundan sonra daha güçlü devam ettireceklerini belirten Özgür, Emek Sineması’nın yerinde ve olduğu gibi restore edilmesi gerektiğini ifade etti:
''Sulukule yıkıldı, Ayazma yıkıldı, Tokludede yıkıldı, Tarlabaşı gözümüzün önünde yıkılıyor. Her yıkımda insanlar evsiz kalıyor, 
birilerinin yaşam alanı, sermayenin yatırım alanına dönüyor. Emek Sineması tarihi ve kültürel bir mirastır ve olduğu gibi korunmalıdır.”

Mülkiyeti Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ait Serkl Doryan binasında hizmet veren son kiracılardan İnci Pastanesi'nin de tahliye edilmesiyle birlikte son noktada, artık Kamer İnşaat'ın Emek Sineması’nın yerine yapacağı AVM'nin inşaatına başlaması için herhangi bir engel kalmadı. 



Basın açıklaması yapan grup daha sonra Emek Sineması önüne sloganlar eşliğinde yürüdü. Av. Can Atalay burada kısa bir konuşma yaptı:
“Bugün burada her birimiz kendimize şunu sormalıyız. Emek Sineması mücadelesine İstanbul’da sahip çıkan insan sayısı bu kadar mıdır? Eğer bu mücadele devam edecekse, buradaki insanlar bu bölgedeki esnafı uyarmak zorunda. Beyoğlu’nda yaşayan, eyleme çıkan, vakit geçiren herkes arkadaşına burayı anlatmak zorunda. Bu mücadele geleceğimiz için verdiğimiz bir mücadeledir, şakası yoktur.”

Yorum yazın