Sağlık Uncategorized Yaşam

O çocukların umudu ‘Bi Cafe’

Yazan: Büşra Köroğlu

Haftasonları Balat’taki Bi Cafe’ye giderek hem keyifli bir haftasonu geçirip hem de Spina Bifida hastalarına katkıda bulunabilirsiniz.

Balat’ta açılan ‘Bi Cafe’ gelirini, Spina Bifida (açık omurga) hastası olarak doğan çocuklara bağışlıyor. Florence Nightingale Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alataş, Spina Bifida hastası çocuklara, tekerlekli ve akülü sandalye almak amacıyla bu projeyi gerçekleştirdiklerini söylüyor.

Hastalığın yüksek maliyet gerektirmesi sebebiyle ailelerin büyük sıkıntı yaşadığını belirten Alataş, tıbbi yardımların yanısıra ailelere sosyal yaşamda da destek sağlamaya çalıştıklarını ve daha sonra Barış Çelik’le beraber bir kafe açıp gelirini ailelere aktarmayı planladıklarını söylüyor. Kafenin adı da açmayı düşündükleri “bir kafe’den Bi Cafe’ ye” dönüşüyor.

Sadece cumartesi ve pazar hizmet veren Kafe’yi, her hafta sonu Spina Bifida’lı hastalar ve aileleri ziyaret ediyor.

Spina Bifida’lı çocuğu olan anne Ş. Halıcı, durumu ilk öğrendiğinde verdiği tepkiyi, “Hastalık hakkında hiçbir bilgimiz yoktu. Öğrendikten sonra gözyaşlarına boğuldum. Doktorların birçoğu ve akrabalarım bebeği aldırmam için baskı yaptı ancak ikna olmadım” sözleriyle anlatıyor.

Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alataş, bebeği aldırmanın doğru olmadığını belirterek, “Normal doğan çocuğunuzun ilerde felç kalmayacağını nereden bilebilirsiniz?” diyor. Alataş, Avrupa’da böyle bir hastalığın olmadığını fakat Türkiye’de her bin çocuktan üç tanesinin bu hastalıkla birlikte dünyaya geldiğini söylüyor: “Avrupa’da ekmeklerde dahi folik asit bulunuyor. Türkiye’de durum ne yazık ki böyle değil. Ne yiyelim? Makarna, ekmek mantığı var.”

Fotoğraflar: Büşra Köroğlu

Açık omurga hastası çocuklarına evde bakan anneler; domates ve menemen konservesi ve reçel gibi el emeği ürünler yaparak bu projeye destek vermeye çalışıyor.

Spina Bifida nedir? 

Spina Bifida, ayrık ya da açık omurga anlamına geliyor. Omurilik sinirinin hasarlandığı bu hastalık birçok şekilde görülüyor. En önemli sebebinin folik asit eksikliği olduğu düşünülüyor. Annenin birtakım antiepileptik ilaçlar kullanması, hamilelikte yüksek ısıya maruz kalması, şeker hastalığının olması gibi durumlar sonucu da ortaya çıkabiliyor.

Tedavisi mümkün mü?

Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alataş, hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu belirterek ameliyatın erken dönemde yapılması gerektiğine dikkat çekiyor: “Anne karnında yapılan ameliyat, hastalığı tamamen ortadan kaldırmayabiliyor ancak hastalar tam anlamıyla da sağlıklığına kavuşabiliyor. Asıl amaç, oluşabilecek hasarları en aza indirmek. Anne karnında müdahale edilen çocuklar da doğum sonrası ameliyat edilen çocuklar gibi, pek çok branş altında sıkı takip edilmesi gerekiyor.”

Folik asit hangi besinlerde bulunur? 

B vitamini grubuna ait olan folik asit; Koyu yapraklı sebzeler, kuşkonmaz, brokoli, bamya, brüksel lahanası, karnabahar, pancar, turunçgiller, avokado, mercimek, fasulye ve bezelye, kuruyemişler ve kerevizde bulunuyor.

Yorum yazın