Yaşam

Metal grupları sokak hayvanları için çalıyor

Yazan: Zeynep Sarsılmaz

Ünlü metal grupları İstanbul’da sokak hayvanları için ilginç bir etkinliğe imza atıyor. 22 Aralık’ta düzenlenecek toplu konsere giriş bileti ise kedi ya da köpek maması

İstanbul’da 22 Aralık Pazar günü 7 metal grubunun katılımıyla düzenlenecek yardım konserinin amacı sokak hayvanlarının karnını doyurmak. Bunun için ilginç bir yol seçen organizatörler konseri dinlemek isteyenlerden, girişte bilet yerine kedi ya da köpek maması getirmelerini istiyorlar. Etkinliğe katılamayanlara ise kargo ile mama gönderme imkanı sunuluyor.

“Sokakların Sessiz Çığlığı” adlı etkinlikte konser verecekler arasında Soul Sacrifice, Insistence, Milk Hunter, Gürültü, Lamb of God Tribute, Heretic Soul ve Mekanik gibi Türkiye’nin önde gelen metal grupları yer alıyor. Etkinliğin amacının heyecan verici olduğunu söyleyen gruplar herhangi bir ücret almadıklarını da özellikle vurguluyorlar.
“Metalciler kedi kesmez”

Organizatörlerden Lamb of God Tribute grubunun basisti Eren Gökçek, etkinliğin amacını “Her şey insanların unutmuş olduğu, sokaklarda yaşayan ve aç gezen hayvan dostlarımız için. Bu etkinlikle unutulmuş canların hatırlanması gerektiğini vurgulamak ön planda. Metal müzik Türkiye’de değerini kaybetmiş olduğu için onu da biraz göz önüne getirmeyi düşündük. Metalcilerin kötü imajını yıkmak için de güzel bir fırsat bu. Metal göründüğü gibi değildir. Farklı bir yaşam tarzı olabilir ama kesinlikle kötü değil” şeklinde açıklıyor.

Grubun misafir gitaristi Umut Satıç da “Bizim tarzımızdaki insanlar çoğu zaman “kedi kesenler” olarak görülüyor ve bu etkinliğin bunu giderecek dört dörtlük bir etkinlik olduğunu düşünüyorum” sözleriyle Gökçek’i destekliyor.
“Metalci” tabir edilen kişilere yönelik önyargının kırılması gerektiğini vurgulayan Gökçek sözlerine “Ben de metal müzik icra ediyorum ama ne içki ne de sigara kullanıyorum. Uyuşturucu zaten söz konusu bile değil. Metal dinleyen her insan serseri ya da kötü alışkanlıkları olan biri değildir” şeklinde devam ediyor.

“Yaptığımız müzik her türlü zorbalığa karşı”

Katılımcı gruplardan Soul Sacrifice’ın bateristi Onur Akça, “Yaptığımız müziğin içeriği zaten her türlü haksızlığa, zulme, zorbalığa karşı durmak ile ilgili. Bunun insan ya da hayvan olması önemli değil. Amacımız bu savunmasız can dostlarımızın şiddete ve kötü şartlara maruz kaldıklarını hatırlatmak ve bir nebze olsun bunun önüne geçmek. 22 Aralık’ta gruplar hiçbir karşılık beklemeden bu savunmasız dostlarımızın duyuramadığı çığlığı duyurmak için sahnede olacak” diyerek metal müziğin sanılanın aksi bir manifestosu olduğunu vurguluyor.

Milk Hunter grubunun bateristi Onur Polat da “Özellikle metal gruplarının böyle bir etkinlikte yer alması çok anlamlı. Zira metal müziğin asıl amacı sosyal meselelere dikkat çekmektir. Maalesef çoğu zaman bu gibi organizasyonlar olmadan insanların ilgi ve alakasını sokak hayvanlarına yönlendiremiyoruz, ki bazen etkinlikler de işe yaramıyor. Müzik grupları olarak bu etkinlikte çalmakla kendi üzerimize düşeni yapıp bir katkı sağlayabiliyorsak ne mutlu…” sözleriyle Akça’yı destekliyor.

“Hayvanları bu duruma insanlar düşürüyor”

Özellikle kış günlerinde sokak hayvanlarının açlıkla daha çok mücadele ettiğine dikkat çekilirken, bu duruma insanların sebep olduğu da vurgulanıyor. Gürültü grubunun basisti Ertunç Şenel’in “Bu hayvanların büyük bir bölümü insanlar yüzünden şimdi bulundukları durumda. Özellikle kışın yardıma daha da muhtaçlar. Bu yüzden elimizden geleni yapıp bizim gibilerin neden olduğu bu sorun konusunda mümkün olduğunca bir fark yaratmaya çalışmalıyız ve çalışıyoruz da” sözleriyle insanların yükümlülüğünün düşündüklerinden daha fazla olduğunun altını çiziyor.

Grubun gitaristi Mehmet Reha Bayar da “Soğuk kış günlerinde açlık çok daha tehlikeli hayvanlar için. Katılımın da iyi olacağından şüphemiz yok. Ülkemizde duyarlı insanların olduğunu biliyoruz” sözlerine, bugünlerde birçok hayvanın kar içinde yemek bulamadıkları için öldüklerini ekliyor.

“Herhangi bir maddi talebimiz yok”

Etkinliğe katılan gruplar sahneye çıkmak için herhangi bir ücret almadıklarının altını çiziyorlar. Milk Hunter grubunun vokali Volkan Koca “Elbette herhangi bir maddi talebimiz yok. Manevi olarak bizi fazlasıyla doyuracak bir konser zaten” derken Umut Satıç durumu, “Gruplar para almıyorlar sadece ufak tefek masrafları karşılanıyor. Mesela biz İstanbul dışından geldiğimiz için yol masrafımız karşılanıyor” şeklinde açıklıyor.

“Bu bir başlangıç”

Gerek gruplar gerekse organizatörler daha önce bu tarz bir etkinliğin yapılmadığının altını çiziyorlar. İlk kez düzenlenen bu tarz bir yardım konserinin öncülüğünü yapmaktansa çok mutlular. Herkesin temennisi ise ortak: Bu tarz etkinliklerin sürekliliği.

Volkan Koca “Bu etkinlik bir başlangıç olacak. Bir yerden başlandı ve bu başlangıcın içinde bulunduğumuz için çok mutluyuz” derken Ertunç Şenel “Etkinliğe tahmin edileceği üzere sokaktaki dostlarımıza yardım etmek için katılıyoruz. Normal zamanlarda onlar için elinden geleni yapan biri olarak bu etkinliği fırsatını kaçıramazdım” diyor ve sokak hayvanları için sahne almanın heyecan verici olduğunu söylüyor.

Sahne alacak gruplardan Insistence’ın gitaristi Barış Köksaldı da “Neredeyse grubumuzdaki herkesin evcil bir hayat arkadaşı var. Şahsım adına konuşmam gerekirse bir köpek sahibi olarak şu zamana kadar sahne alacağım en anlamlı organizasyon diyebilirim. Umarım beklenen ilgiyi görür ve minik dostlarımıza mümkün olan en fazla yardımı ulaştırabiliriz” sözleriyle Şenel’i destekliyor.

Grubun vokali Deniz Şaraplı ise “Etkinliğe katılmamın sebebi salt hayvan sevgisi. Keşke her zaman bu tarz etkinlikler düzenlense ve her sanat dalından birileri katılsa bu etkinliklere. Sadece hayvanlar için de değil yardıma muhtaç tüm canlılar için yapılsa hatta…” diyor ve ilgili kişi ve kurumların bu çağrıya kulak vermelerini istiyor.

Mama getirmeyen içeri alınmayacak

Konser Beyoğlu Partie Music Club’da düzenleniyor. Kapı açılışı 15:00’te yapılacak etkinlikte 18 yaş sınırı bulunuyor. Organizatörler mama getirmeden gelenlerin katiyen içeri alınmayacaklarını vurguluyorlar.
Konsere gelemeyenler yardımlarını Rasputin Bar, Asmalı Mescit Mahallesi, Gönül Sokak, No: 2D Beyoğlu/İstanbul adresine Pazar günleri hariç saat 15:00 – 22:00 arasında mekana ulaşacak şekilde gönderebiliyorlar.
Etkinliğin sayfası buradan ziyaret edilebilir.

Yorum yazın