Spor

Kaleci Aleksan Dadyan

Yazan: Volkan Ağır

Taksim Spor Kulübü Başkanı Garabet Hamamcıyan, 27 Şubat'ta ölen 64 yıllık arkadaşı kaleci Aleksan Dadyan'ı anlattı.

Ülke futbolunun 1960’lı ve 1970’li yıllarında Şişli Spor, Taksim Spor, Sarıyer Spor ve Beykozspor takımlarının formalarını terleten kaleci Aleksan Dadyan (71) 27 Şubat’ta hayata gözlerini yumdu.

Açık Radyo’da her pazartesi 19.00’da yayınlanan Efektifpas programında 1943 doğumlu Dadyan’ı, aynı dönem birlikte futbol oynadığı 64 yıllık arkadaşı, Taksim Spor Kulübü Başkanı Garabet (Garo) Hamamcıyan’dan dinledik.

Ana sınıfından bu yana uzun soluklu bir dostlukları olduğunu söyleyen Hamamcıyan, Dadyan’ın 1961-62 sezonunda Şişli Spor'da profesyonelliğe adım attığını iletti. Aynı sezonu kırmızı siyahlı ekiple şampiyonluk yaşayarak tamamlamışlar ve ertesi sezon kariyerlerine ayrı yollarda devam etmişler.

Hamancıyan Sarıyer Spor’a, Dadyan Taksim Spor’a geçmiş. Uzun süre sarı kırmızılı forma için mücadele ettikten sonraki durağı Beykozspor olmuş Dadyan'ın. Hamacıyan'ın “Çok yetenekli ve çevik bir kaleciydi” dediği Dadyan’la 1979’da Sarıyerspor’da yolları tekrar kesişmiş. Hamamcıyan’a göre Dadyan, Taksim Spor ve Sarıyer Spor’da oynarken çok birçok kulüpten teklif almış. Ama bu iki kulübe duyduğu saygı ve sevgi nedeniyle çoğu teklife sırt çevirmiş.

İkilinin yaşadığı günlerden ufak bir anısını anlatmasını istediğimizde Hamamcıyan, birlikte oynadıkları dönemdeki bir maçtan bahsetmeye başladı: “Çok önemli bir maçta penaltı verildi ve bu atış üç kez tekrarlandı. Aleksan üç penaltıyı da kurtardı. Taksim Spor’da önemli bir performans çiziyordu.”

Dadyan’ın maddi beklentisi olmadan amatör bir ruhla ama profesyonel bir seviyede kalecilik yaptığını iletti Hamamcıyan. Golleriyle Sarıyer’i ayakta tutan Hamamcıyan bir maçta Taksim kalesini koruyan Dadyan ile karşı karşıya kalsa da, çocukluk arkadaşına karşı gol atamamış: “O tarihlerde resmi maçlarda gol atmadığım kaleci kalmamıştı. Ancak Aleksan’a karşı antrenmanlar dışında muvaffak olamadım.”

Yaz aylarını da Kınalıada’da Dadyan’la geçirdiklerini ekleyen Hamamcıyan, adadaki o meşhur gösteri maçlarında da birlikte ter akıttılarını ifade etti: “O dönem Kınalıada’da yaz aylarında çok önemli maçlar yapardık. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş’tan çok önemli isimler gelirdi. Lefter’ler, Turgay Şeren’ler… Bu isimlerle oynardık. Çok önemli mücadeleler yaşanırdı. Tüm futbol camiası için yaz maçlarının ayrı bir zevki şevki vardı. Çok iyi bir profesyonel olduğu için eğlencesine oynadığımız bu maçlara bile çok iyi hazırlanırdı. Yediğine içtiğine uykusuna dikkat ederdi.”

Garo Hamamcıyan, Aleksan Dadyan’la Taksim Spor’da uzun yıllar birlikte yöneticilik yaptıklarını da ekleyerek “Sporun içinden gelen çok değerli bir futbol adamını kaybettik” cümleleriyle söyleşimizi sonlandırdı.

Fotoğraflar: facebook.com/nubar.guzeldevletyan

Yorum yazın