Yaşam

İş dünyasında daha çok kadın sesi gerekiyor

Yazan: Taha Erdem
Hüseyin Aldemir

Facebook'un ikinci ismi ve dünyanın en güçlü kadınlarından Sheryl Sandberg Bilgi Üniversitesi öğrencilerine kadınların sınırları nasıl zorlaması gerektiğini anlattı.

Facebook’un Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü (COO) Sheryl Sandberg, Dünyadaki tüketim kararlarının yüzde 70'ini kadınların verdiğini, iş hayatında gerçekten başarılı olmak istiyenlerin , bu kararların sayısını artırmak için kadınların yardımına daha fazla ihtiyaç duyacağını söyledi.

Sandberg, “Lean In: Sınırlarını Zorla – Kadınlar, İş ve Liderlik İsteği” adlı kitabını üzerine İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencilerine bir konferans verdi. Santralistanbul'da gerçekleştirilen konferans sonrasında HaberVs'nin sorularını yanıtlayan Sandberg, kadınların tüketim kararlarının yalnız ev içi ürünlerle sınırlı kalmadığına otomobil gibi her türlü satın alma kararında etkili olduğuna dikkat çekti. Yönetimde daha fazla sesinin duyulması için kadınların toplumsal ve duygusal bir dizi engeli aşması gerektiğini söyleyen Sandberg her zaman sistemin değişmesini beklemek yerine kişisel değişimi gerçekleştirmenin önemli olduğunu vurgulayarak kadınlara “Kalıplaşmış rollerin dışına çıkın” çağrısı yaptı.

Çalışanların ağırlıklı olarak neden kadın yöneticiler yerine erkek yöneticileri tercih ettiği sorusuna ise Sheryl Sandberg “Aynı fikinde değilim” yanıtını verdi. Sandberg'e göre bu durum büyük ölçüde insanların kadın yöneticiyle çalışma konusunda yeterli deneyimleri olmamasına bağlı:
“İnsanların bir kadının emrinde çalışmayı tercih etmediğini düşünmüyorum. Bence sadece yeterli deneyimleri yok. Eğer daha fazla insan kadın patronlar için çalışma imkanı bulsaydı, bundan gerçekten çok hoşlanırlardı.”
 
Konuşmasında “Lean In” kitabında kendi hayatından örnekler verdiğini belirten Sangberg, iş hayatında karşısına çıkan engelleri de kitabında anlattığını söyledi. Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Sheryl Sandberg, iş hayatında kadının aynı zamanda duygusal engellerle de mücadele ettiğinin altını çizdi ve kadınların daha güçlü olmalarını istedi.

Fotoğraf: Hüseyin Aldemir

Fotoğraf: Hüseyin Aldemir

Sheryl Sandberg kimdir?

Sheryl Sandberg 28 Ağustos 1969'da Washington'da doğdu. Halen Facebook'ta COO görevini yürütüyor ve Mark Zuckerberg’den sonra Facebook'taki en güçlü ikinci isim konumunda. Satış, pazarlama, iş geliştirme, insan kaynakları, kamu politikası ve iletişim dahil olmak üzere şirketin tüm operasyonlarının başında bulunuyor. Üniversiteyi Harvard'ta bitiren Sandberg, MBA derecesini de Harvard Business School'dan aldı. Bill Clinton döneminde ABD Hazine Bakanlığında çalıştı. Kariyerini daha sonra Google'da sürdüren Sandberg mart 2008'den beri de Facebook'ta görev yapıyor.  (Fotoğraf: Hüseyin Aldemir)

Dünyanın hiç bir yerinde ve hiç bir meslekte kadınların yüksek düzeylere gelemediğine dikkat çeken Sandberg, dünyadaki 190 devlet başkanı arasında yalnızca dokuzunun, bütün parlamento üyelerinin yüzde 13'ünün, büyük kurumsal şirketlerin üst düzey yönetimlerinin yüzde 15'inin kadın olduğunu belirtti.

Çocuk ve evlilik gibi sorumluluklarla birlikte kadına toplumsal olarak biçilen rolün kadınların iş hayatında daha isteksiz davranmasına yol açtığını anlatan Sandberg, bu rol ve sorumluluklar nedeniyle kadınların motivasyonlarını kaybetmemesi gerektiğini vurguladı.

Sandberg konuşmasının sonunda öğrencilere “Kadınlar eşit haklara sahip mi ve hayatlarının kontrolü kendi ellerinde mi?” sorusunu yönelterek, “Bunu bir dakika düşünmenizi öneririm” dedi.
Kitabını, kendi alanında en yükseğe çıkmak ya da herhangi bir amaca güçlü bir şekilde ulaşmak isteyen kadınlar için yazdığını belirtten Sandberg, kitabıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde başlayan ve kadınların hedeflerine ulaşmalarında destek olmayı hedefleyen Lean-In hareketine de öncülük etti.

Yorum yazın