Gündem Sosyal medya Teknoloji

Instagram geriye dönmüyor

Yazan: Gökcem İslam

Instagram’ın eski kronolojik algoritmasına döneceği ve beta testlerine başladığıyla ilgili haberler söylenti çıktı.

“Instagram’ın Mart 2016’da değişen algoritmasının tekrar eski haline döneceği iddiası ismi belirtilmeyen bir Instagram sözcüsünün, Amerikan teknoloji ve tasarım dergisi Fast Company’e yaptığı açıklamayla yalanlandı. Sözcü “Instagram kronolojik sıralama algoritmasını test etmiyor. Bu söylenti bir anda ortaya çıktı ve yayıldı. Düzeltmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Nisan 2012’de Facebook tarafından satın alınan sosyal medya platformu Instagram, uzun süredir konuşulan ve kronolojik sırayla gösterim yapan eski algoritmasına tekrar döneceği iddiası hakkında bir açıklamada bulunmamıştı.

Instagram’ın eski algoritmasına döndüğü söylentisini ortaya çıkaran kişiyse, Instagram çalışanı olduğunu iddia eden fotoğrafçı Jack Harding’ti. Spekülasyon, Harding’in paylaşımları kronolojik sırada gösteren zaman çizelgesinin bir videosunu paylaşmasıyla başladı.Uygulamanın en yeni beta sürümünü deneyen ilk kişi olduğunu da iddia ediyordu. Harding videonun üzerine “Instagram, kronolojik sıraya geri döndü. Bunun iyi ya da kötü bir haber olup olmadığını merak ediyorum” yazmıştı.

Ancak Harding’in iddialarının gerçeği yansıtmadığı ve Instagram çalışanı olmadığı ortaya çıktı.

Instagram’ın halen kullandığı algoritması en son takip ettiğiniz ya da yakın zamanda etkileşime girdiğiniz kullanıcıların gönderilerini ön plana çıkarırken, diğer kişilerin paylaşımlarını ise listenin en altlarına doğru itiyor. Bu durum da birçok kişinin paylaşımlarının görüntülenememesine yol açıyor. Aynı zamanda takipçisi az olan kullanıcıların takipçi sayılarını arttıramamalarına ve beğeni sayısı az olan kullanıcıların takipçileri tarafından paylaşımlarının görülmemesine sebep olan bu algoritmanın değişmesini bekleyen kullanıcılar hayal kırıklığına uğradılar.

Instagram konuyla ilgili halen resmi bir açıklama yapmadı. Ancak bazıları bu harekete atıldığını ve kullanıcılara kronolojik sıra konusunda söz veren Vero gibi uygulamalardan etkilendiğini öne sürüyor. İlerleyen günlerde Instagram’ın konuyla ilgili resmi bir açıklama yapması ve eski algoritmaya geri dönüp dönmeyeceğini belirtmesi bekleniyor.

Yorum yazın