Gündem Tvsaire

İki metreden plastik mermi!

Yazan: Ertan Önsel

Hükümet ve TİB'e internette sansür yetkisi veren yasaya karşı Taksim'de gerçekleştirilmek istenen gösteri yine polis tarafından engellendi

İnternet sansürüne karşı bugün gerçekleştirilmek istenen protesto gösterisi polisin aşırı güç kullanımıyla engellendi. HaberVs'nin bu akşam 21:15'te çektiği görüntüler polisin vatandaşlar üzerinde orantısız güç kullandığını açıkça belgeliyor.

İstiklal caddesi üzerinde bulunan bir bankanın önünde bekleyen vatandaşları, gitmeleri yönünde uyaran polisle vatandaşlar arasında tartışma çıktı. Bu esnada yerde tabanca mermisi fark eden vatandaşlar, bu merminin polise ait olabileceğini ve almaları gerektiğini söyledi. Bunun üzerine çıkan arbedede bir polis 2 metre mesafeden çevresindeki insanlara doğru plastik mermiyle ateş etmeye başladı.(Videonun 24. saniyesinde polisin, elinde  fotoğraf makinesi bulunan bir adama doğru plastik mermi sıktığı açıkça görülüyor.)  Olay sırasında vurulan adam, ''gözüme sıktın yeter!'' diyerek polise bağırdı.

İnternet sitelerine erişimin yargı kararı olmadan TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) inisiyatifiyle gerçekleştirilebilmesine olanak veren yasal düzenlemenin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması internet kullanıcılarını yine sokağa döktü.

22 Şubat cumartesi günü saat 19:00'da Taksim Meydanı için yapılan  çağrılar önceki gösteriler gibi yine polis tarafından engellendi.  Saat 17:00'den itibaren Taksim ve İstiklal Caddesi'nde çok sayıda TOMA, Akrep ve Çevik Kuvvet ekipleriyle önlem alan polis, göstericilerin alana ulaşmasına izin vermedi.

Saat 19:00 sularında Fransız Konsolosluğu önünde “Sansüre karşı direnerek kazanacağız” yazılı pankart açanlara sert müdahalede bulunan polis, vatandaşları yaka paça gözaltına aldı. İstiklal Caddesi ve Taksim'in ara sokaklarında göstericileri kovaladı. Ayrıca gece boyunca Cihangir'de de çatışmalar devam etti.

Tarlabaşı'nda Yenikapı-Kurtuluş seferini yapan bir halk otobüse polisin attığı biber gazı kapsülünün isabet etmesi sonucu yolcular hayati tehlike atlattı. Çatışmalar sırasında önceden by-pass geçirdiği belirtilen bir vatandaş da yoğun biber göza nedeniyle kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırıldı.

İstanbul Barosu'na ulaşan bilgilere göre gece boyunca 11'i çocuk olmak üzere 40'a yakın kişi gözaltına alındı. Yoğun olarak plastik mermi ve biber gazı kullanan polis zaman zaman plastik mermilerle gazetecilerin görev yapmasını da engelledi.  

5651 sayısı yasada gerçekleştirilen değişiklikle TİB'in site engellemesi ve kullanıcı verilerinin servis sağlayıcılar tarafından saklanması gibi düzenlemeler ifade özgürlüğü önünde tehdit oluşturduğu gerekçesiyle eleştiriliyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yapılan tüm çağrılara rağmen yasaya onay vermiş ve onay verdiğini de 18 Şubat'ta Twitter hesabından duyurmuştu.

Yorum yazın