Spor

Güvenlik kaygısı rüzgar sörfünde PWA yarışlarını bitirdi

Yazan: Kaan Yıldız

10 yıl boyunca Alacatı’da gerçekleştirilen PWA yarışlarının 2015’ten beri yapılmamasının nedeni güvenlik ve iç politikadaki istikrarsızlıklara bağlanıyor.

Her yıl çeşitli ülkelerde gerçekleştirilen, dünyanın en önemli rüzgar sörfü organizasyonlarından PWA World Tour, (Professional Windsurfers Association) Çeşme Alaçatı’da gerçekleştirdiği organizasyonlara 2015’ten sonra son vermişti. PWA menajeri Richard Page, Alaçatı’daki yarışlara Türkiye’nin güvenlik durumu ve onu izleyen iç politikadaki istikrarsızlıklar nedeniyle son verildiğini söylüyor.

Farklı windsurf kategorilerini barındıran PWA World Tour, Alaçatı’da, slalom, wave ve freestyle kategorilerinden yalnızca slalom kategorisi yarışları düzenliyordu. İlk olarak 2006’da başlayan Alaçatı etabına aralıksız 10 sene boyunca devam edildi. Alaçatı’da en son, 17 Ağustos – 22 Ağustos 2015’te gerçekleşen PWA organizasyonu Alaçatı’nın popülerliğine de büyük katkı sağlıyordu.

HaberVs’nin sorularını yanıtlayan PWA menajeri Richard Page, güvenlik ve istikrarsızlık sorununun bu tür organizasyonları doğrudan veya dolaylı olarak etkilediğini, dünyanın belirli ülkelerine seyahat etmenin güvenli olup olmadığının her zaman tartışıldığını belirterek Türkiye’de ortaya çıkan durumun sponsorları isteksizleştirdiği söylüyor: “Bu durum turizmde kayda değer bir düşüşe neden oldu ve Türk piyasasının bazı alanlarında özgüven eksikliği yarattı. Ayrıca bu sorunlar organizasyonu gerçekleştirmek için sponsorları büyük miktarda para taahhüt etmeleri konusunda isteksizleştirdi.”

Richard Page, gelecekte her zaman PWA yarışlarını Türkiye’ye getirmek için çalıştıklarını ve halihazırda bir kaç olasılığı değerlendirdiklerini fakat bu aşamada daha fazlasını açıklayamayacağını belirtiyor. Page, PWA’in Türk rüzgar sörfçüleri ile iyi bir ilişkisinin olduğunu ve özellikle kadınlarda çok başarılı bazı Türk rüzgar sörfçülerinin bulunduğuna dikkat çekiyor.

PWA World Tour’un Alaçatı’da gerçekleştirdiği son yarışta erkeklerden 64 sporcu, kadınlardan ise 31 sporcu katılmıştı. Yarışlara kadınlardan 10, erkeklerden ise 13 Türk sporcu katılmış, kadınlardan ilk 10 sıra içerisinde 3 Türk sporcu kendisine yer bulmuştu. Çağla Kubat 3’üncü, Fulya Ünlü 5’inci, Lena Erdil ise 6’ncı. sırada yer alma başarısını göstermixti. Erkeklerde ise 10’unculuk derecesiyle Bora Kozanoğlu en başarılı Türk sporcu olmuştu.

Çok başarılı bir organizasyona sahip olduklarını dile getiren Richard Page, rüzgar sörfünün Türkiye’nin inanılmaz plajlarını ve doğal kaynaklarını ve tabii ki spor yapma şartlarını ve kültürünün tanıtımının yapılması için iyi bir pazarlama aracı olduğunu söylüyor: “Alaçatı, PWA yarışlarına ev sahipliği yaparak windsurf ile eş anlamlı bir hale gelmesi ile dünya standartlarında olan konumu ve şartlarıyla tüketicinin aklında bir güvenilirlik algısı yarattı. İnsanları sadece bu yarışa getirmekle kalmayıp, adeta bir miras yaratarak tüketicinin kararlarını uzun bir zaman dilimi sonrasında bile etkilemeyi başardı.”

Çeşme Belediyesi Etkinlik ve Organizasyon Sorumlusu Burak Önal, terör olaylarının ve risklerin PWA yarışlarını durdurduğu konusunda Richard Page ile hemfikir olmakla birlikte, yarışların Çeşme’nin tanıtıma önemli bir katkısı olduğunu dile getirdi. Genel olarak bu organizasyonun yapıldığı yıllar ve yapılmadığı yıllara bakıldığı zaman Çeşme’nin turizmi için çok fazla bir şeyin değişmediğini ifade eden Önal, windsurf dünyası için Alaçatı’nın bu şekilde reklamının yapılmasının faydalı olduğunu söylüyor. Burak Önal, Alaçatı’nın bu seneki PWA World Tour takviminde yer alması için ise şimdiye kadar herhangi bir organizasyon girişiminin bulunmadığını belirtti.

Yorum yazın