Gündem

Gece ve gündüz Taksim

Yazan: HaberVs
Ertan Önsel

Dün sabah başlayan ve gece geç saatlere kadar süren polis saldırıları sonucu Taksim Meydanı boşaltıldı. Meydan'ın gece ve gündüz fotoğrafları

Dün sabah saatlerinde “AKM ve Taksim Anıtı'nın üzerindeki flamalar dünyaya kötü görüntü veriyor” gerekçesiyle Taksim Meydanı'na başlayan polis müdahalesi bu sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü.

Dün saat 7:30'dan itibaren TOMA'larla alana giren Çevik Kuvvet, saat 9:00'dan itibaren çoğunluğu polis olduğu iddia edilen “marjinal gruplar”la köşe kapmaca oynadı. Türkiye'deki tüm TV kanallarının canlı yayınladığı köşe kapmaca saatler sürdü ve bu kovalamaca sonucunda polis Taksim'deki SDP (Sosyalist Demokrasi Partisi) merkezine baskın düzenleyerek buradakileri gözaltına aldı.

Meydan'da polis saldırıları gün boyu devam etti. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun “Gezi'ye dokunmayacağız” açıklamasına rağmen Çevik Kuvvet polisi saat 14:30 civarında Gezi Parkı'nın içine kadar girdi ancak direnişçilerin de zorlamasıyla tekrar dışarı çıktı.

Gezi Parkı direnişçilerinin ve direnişe destek veren sivil toplum kuruluşlarının saat 19:00'da toplanma çağrısıyla akşam saatlerinde onbinlerce kişi Taksim'e gitti. Saat 20:00'ye doğru alanı boşaltarak Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yönüne çekilen polis, burada meydanı onbinlerce kişinin doldurmasını bekledi. Yaklaşık 45 dakika sonra alanda toplanan halkın üzerine gaz ve TOMA'larla saldırı başlatan polis, büyük bir panik ve izdiham yaşanmasına neden oldu. Sert müdahale sonucu yaşlaşık 15 dakika içinde Taksim Meydanı'nın kontrolünü ele geçiren polis Sıraselviler, İstiklal Caddesi, Tarlabaşı, Talimhane ve tüm çevrede çok miktarda gaz bombası ve plastik mermiyle binlerce insanın yaralanmasına yol açtı. Gezi Parkı'nın içine de çok miktarda gaz bombası atıldı ve polis zaman zaman parkın sınırında kalan çadırları dağıtacak müdahalelerde bulundu.

Akşam saatlerinden itibaren Gezi Parkı'nda olayları izleyen HaberVs Görsel Haberler Editörü Ertan Önsel, Taksim'in akşam, gece ve sabah saatlerini görüntüledi…

Fotoğraf: Ertan Önsel

Fotoğraf: Ertan Önsel

Dün akşamüstü saatlerinde polis müdahalesi sırasında alev alan bir GSM aracını söndermük için polisin ve TOMA'ların hiç bir müdahalesi olmadı.
Fotoğraf: Ertan Önsel

Fotoğraf: Ertan Önsel

Polis müdahalesi sonrasında gece boyunca Taksim Meydanı'ndan alevler yükseldi.

Fotoğraf: Ertan Önsel

Fotoğraf: Ertan Önsel

Sabah erken saatlerde Taksim Meydanı…

Fotoğraf: Ertan Önsel

Fotoğraf: Ertan Önsel

Erken saatlerde Gezi Parkı'nın girişi

Fotoğraf: Ertan Önsel

Fotoğraf: Ertan Önsel

Sabah erken saatlerde Gezi Parkı direnişçileri.

Yorum yazın