Gündem

Gazetecilerden Bünyamin Aygün için eylem çağrısı

Yazan: HaberVs

Gazeteciler ve basın meslek örgütleri, 38 gündür Suriye'de tutsak Milliyet muhabiri Bünyamin Aygün için eylem çağrısı yapıyor: 5 Ocak Pazar saat 14.00, Galatasaray.

Gazeteciler, 38 gün önce Suriye’de kaçırılan Milliyet muhabiri Bünyamin Aygün için yürüyüş eylemi düzenliyor. 5 Ocak Pazar günü saat 14.00’te Galatasaray meydanında başlayacak eylem, Tünel meydanına yürüyüşle devam edecek. Aygün'ün meslektaşları ve basın meslek örgütleri “Bünyamin Aygün’e Özgürlük İnsiyatifi” çatısı altında yapılacak bu eyleme katılım çağrısı yapıyor.

Çağrı metni şöyle:

Gazeteci Bünyamin Aygün, 38 gün önce Suriye’de kaçırıldı. Onun hakkında sahip olduğumuz tek bilgi sağlıklı olduğu ama ‘nerede, kimin elinde, neden alıkonuluyor, ne zaman serbest bırakılacak’ gibi sorular yanıtsız.  Bugüne kadar bekledik ancak artık Bünyamin’in hayatından endişe ediyoruz.

Tutsak meslektaşımızın bir an evvel serbest bırakılmasını istiyoruz. Sesimizi daha güçlü çıkarmak ve talebimizi tüm dünyaya duyurmak için 5 Ocak Pazar günü saat 14:00’te Galatasaray’da toplanıp Tünel’e yürüyeceğiz.

Sizi de halkın haber alma hakkına sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Bünyamin Aygün Serbest Bırakılsın! Gazeteciler Özgürdür!

26 Kasım'dan beri haber alınamıyor

Milliyet muhabiri Aygün, haber amacıyla 26 Kasım’da Hatay Yayladağ’dan Suriye’ye, Selkin köyüne geçmişti. Aygün aynı gün gazetesini arayarak bir muhalif komutanın kendiyle görüşmek istediği bilgisini vermiş ancak bu konuşmadan sonra kendisinden haber alınamamıştı.

Milliyet, çalışanının güvenliği gerekçesiyle 17 Aralık’a kadar konuyu gündeme taşımadı. Gazete, Aygün'ün kaçıldığını duyurduğu ilk haberde, muhabirlerinin Suriye'de “rejim ve Özgür Suriye Ordusu karşıtı radikal bir grubun” elinde olduğunun ifade edildiği bilgisi yer almıştı. Gelen son bilgilere göre Milliyet, Aygün’ün kurtulabilmesi için temaslarını iki ülkenin bakanlıkları seviyesinde sürdürüyor.

Gazetecilerden kampanya

Gazeteciler, Bünyamin Aygün için hazırladıkları “Bünyamin Aygün serbest bırakılsın!” başlıklı  videoyla meslektaşlarına destek vermeyi sürdürüyor.

Gazeteci Hilmi Hacaloğlu’nun change.org’ta başlattığı “Birleşmiş Milletler ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı: #BünyaminAygünSerbestBırakılsın” başlıklı kampanyaya imza verenlerin sayısı ise 34 bin 500’e ulaşmış durumda.

Bünyamin Aygün

Gümüşhane'de 1970 yılında doğan Bünyamin Aygün, fotoğrafçılığa Trabzon'da başladı. Gazeteciliğe ilk adımını 1987 yılında Trabzon'da yerel bir gazetede muhabir olarak attı. Sırasıyla Günaydın, Hürriyet, Türkiye gazetelerinin çeşitli illerde bölge muhabirliğini yaptı. Ardından İhlas Haber Ajansı (İHA), Hürriyet Haber Ajansı (HHA) ve Doğan Haber Ajansı (DHA) gibi ajanslarda muhabirlik yaptı.

2003'te Milliyet gazetesinde foto muhabiri olarak göreve başladı. ABD'nin Irak operasyonu, Filistin İntifadası, Suriye çatışmaları, Gazze Savaşı gibi pek çok önemli olayı takip etti.

Vakıfbank-TFMD Yılın Basın Fotoğrafları yarışmalarında 2010 yılında Serbest Kategori ikincilik ödülü, 2011 Yılında Haber Kategorisinde üçüncülük ödülü aldı.

Aygün'ün Kül adlı bir romanı ile Işığa Tutunmak, Gümüşhane, Dört Mevsim Kağıthane ve Türkiye'nin Çatıları gibi fotoğraf kitapları yayımlandı. Aygün en son 2013 yılında Türkiye Foto Muhabirleri Derneği tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye'nin basın fotoğrafçılığı dalındaki en prestijli yarışması “Vakıfbank-TFMD Yılın Basın Fotoğrafları” yarışmasında Suriye'de çektiği “Halep'te Muhaliflerin Karakol Baskını” fotoğrafı ile “Yılın Basın Fotoğrafı” ödülünü kazandı.

Kaynak: Milliyet

Yorum yazın