Sanat

Çiftçinin “Kara” öyküsü

Yazan: Mahmut Can Altunel

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ethem Özgüven’in ‘Kara’ adlı filmi İşçi Filmleri Festivali'nde gösteriliyor

İşçi Filmleri Festivali bu yıl onuncu kez kapılarını açtı. 1-10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen festivalde İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ethem Özgüven’in Kara adlı filmi de yer alıyor. Festival kapsamında 9 Mayıs 2015 Cumartesi saat 15.30’da Beyoğlu Pera Sineması’nda izlenebilecek olan filmin ilk gösterimi bugün (6 Mayıs 2015) Santralİstanbul'da E-1 301 nolu salonda gerçekleşecek.

Her sene festival programında bir filmine yer vermekten büyük keyif aldığını belirten Özgüven, filmlerinin genelde İşçi Filmleri Festivali’ne hitap ettiğini söylüyor. Kum ve 4857 adlı filmlerinin de geçtiğimiz yıllarda festivalde yer aldığını belirtiyor.

Kara adlı filminde kırdan kente göçü ve bunun sonucunda tarım ve hayvancılığın içine düştüğü durumu ele alan Ethem Özgüven, tarım işçileriyle ortak çalışarak güzel bir iş ortaya koyduklarını belirtiyor. Yaklaşık bir yıldır bu film için çalıştığını, önümüzdeki birkaç yıl daha bu filmle ilgili çalışmalarını devam ettireceğini dile getiriyor.

Kara'nın çekimleri Bozcaada, Kaz Dağları ve İstanbul’da gerçekleştirilmiş, çekim aşamasında Bilgi Üniversitesi öğrencileri ve mezunları da görev almış. Özgüven, öğrencilerinin kendi filmlerinin set ortamında yer alabilecek aşamaya gelmelerinden büyük keyif duyduğunu ifade ederek bir çok filminde öğrencilerine yer verdiğini belirtiyor.

Ethem Özgüven, tarım ve hayvancılıktaki genel sorunun fiyatlarda yaşandığını vurguluyor. Ürüne hak ettiği değer verilmediği için tarımla ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin iki farklı yola yöneldiğini belirterek, çiftçilerin ya daha kalitesiz ve daha kolay üretim yollarına yöneldiğini ya da kente göç etmeyi seçtiklerini söylüyor.

Tarım ve hayvancılıktaki bu sorunların üretimdeki kalitesizliği gitgide daha ileri seviyelere taşıdığını anlatan Özgüven'e göre artık doğal tarım ve hayvancılık ürünlerine ulaşmak neredeyse imkansız hale gelmiş durumda.

Yorum yazın