Doğa

Bozcaada’da ödüllü belgesel festivali

Yazan: HaberVs
Aykan Özener

Bu yıl ilki düzenlenen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Film Festivali BIFED, yarışmalı bölümüne çevre konulu belgeselleri bekliyor.

Bozcaada Belediyesi ve Bozcaada Turizm İşletmeleri Derneği (BOZTİD) tarafından, bu yıl ilki düzenlenecek Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Film Festivali BIFED  30 Ekim-2 Kasım 2014 tarihleri arasında Bozcaada’da gerçekleştirilecek.

Festivalin ana bölümü olan bilgesel film yarışmasına ek olarak, bir çok önemli belgesel gösterimini içeren özel gösterimler, atölyeler ve konserler de festivalde yer alacak. BIFED yarışma bölümü ekolojiyle ilgili sorunlar ve çözüm önerilerini içeren, insanı, doğayı, tarımı, balıkçılığı, yerleşimleri, denizleri ve bunlarla ilgili sorunları ve çözümleri ele alan 2010’dan sonra üretilmiş tüm belgesel yapımlara süre kısıtlaması olmaksızın açık. Aday filmler arasından jürinin seçeceği “En İyi Belgesel Film”e 7 bin, 2’nci en iyi filme 5 bin ve 3’üncü en iyi filme ise 3 bin Türk Lirası ödül verilecek.

Yarışmaya katılacak belgesellerin 15 Ağustos 2014 Cuma akşamına kadar, “BIFED Bozcaada Belediyesi Bozcaada-Çanakkale” adresine yollanması gerekiyor. Festivale katılım koşulları ve başvuru formları www.bifed.org adresinden temin edilebiliyor.

Festival jürisinde; yönetmen Yeşim Ustaoğlu, Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) ve SİYAD Başkanı Alin Taşçiyan, belgesel yönetmeni Nathalie Borgers, yönetmen ve aktivist milletvekili Şafak Pavey, sinema yazarı, akademisyen Tül Akbal Sualp, sinema yazarları Seray Genç ve Cüneyt Cebenoyan yer alıyor.

Ekolojinin önemini vurgulamak, adanın, dünyanın ve yörenin ekolojik sorunlarıyla ilgili bilim insanlarını ve sanatçıları bir araya getirmek, dostluk ve barışa katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen  BIFED, yeni projeler için destek sağlanmasına yönelik yeni bir platform yaratma amacını da taşıyor.

BIFED’in organizasyonunda, sanat ve ekoloji alanlarında çalışmalarda bulunmuş isimlerin yanısıra Bozcaada yerel yönetim ve üreticilerden isimler de bulunuyor. Festivalin Başkanlığını Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz; Başkan Yardımcılığını BOZTİD başkanı Yahya Göztepe yapıyor. Festivalin koordinatörlüğünü İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi, belgesel film yönetmeni Ethem Özgüven, yönetmenliğini ise küratör ve eğitmen Petra Holzer Özgüven yürütüyor.

Yorum yazın