Gündem

Bercan Aktaş'a hocalarından destek

Yazan: HaberVs

İstanbul Bilgi Üniversitesi'ndeki hocaları yaklaşık bir aydır tutuklu bulunan Bercan Aktaş'ın bir an önce serbest bırakılması için çağrı yayınladı

Twitter hesabından yaptığı bir paylaşım gerekçe gösterilerek yaklaşık bir ay önce tutuklanan İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Bercan Aktaş için hocaları bir çağrı yayınladı. Bercan Aktaş’ın yazdıklarının ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirten hocaları Aktaş'a karşı yapılan bu hak ihlalinin bir an önce sona erdirilmesini istedi.

Twitter’da devletin ve medya organlarını dilini eleştirmek için “Şemdinli’de Polis Özel Harekat Komiseri Ahmet Çamur etkisiz hale getirilmiş” ifadesini kullanan HDP Parti Meclisi Üyesi Bercan Aktaş bu nedenle sosyal medyadan yoğun tepki almıştı. Dah asonra hakkında soruşturma açılmış ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklanarak Metris Cezaevi’ne konulmuştu.

Açıklamanın tam metni şöyle:

#BercanAktaşYalnızDeğildir

Biz aşağıda imzası bulunan İstanbul Bilgi Üniversitesi hocaları, Üniversitemiz Medya ve İletişim Sistemleri Bölümü öğrencisi Bercan Aktaş’ı tanımış olmaktan, fikri ve insani gelişmesine bir nebze de olsa katkıda bulunmuş olmaktan memnuniyet duyuyoruz.

Bercan’ın attığı bir tweet’ten dolayı tutuklanmasını ve 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istemini insan haklarının ciddi bir ihlali olarak değerlendiriyor ve içinde bulunduğumuz olağanüstü siyasal halin çarpık bir yansıması olarak görüyoruz. Bercan’ın sözü bir suç unsuru içermediği gibi, sözün hedefi can kaybının gayriinsani askeri terimlerle ifade edilmesini eleştirmektir. Bu eleştiri incitici, sarsıcı ve rahatsız edici olsa dahi düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmelidir. Düşünce özgürlüğünün tek sınırı şiddet çağrısıdır ve şiddet çağrısı yapmak bir yana, Bercan şiddete karşı barışı savunmak için genç yaşında siyasi sorumluluk üstlenmiştir.

Bercan’ın maruz bırakıldığı ihlaller zinciri keyfi olarak gözaltına alınmasını, ters kelepçe takılmasını ve nihayetinde tutuklanmasını içermektedir. Tutuklamanın bu koşullar altında hiçbir somut gerekçesi yoktur ve bir cezalandırma yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bercan’ın tutuklu yargılanması Anayasamız ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından korunan eğitim hakkının da ihlal edilmesi anlamına gelmektedir. Bu tür ihlaller sadece genç bir insanın hayatını karartmakla kalmayıp siyaset, güvenlik ve hukuk kurumlarına yönelik zaten sınırlı olan güveni daha fazla aşındırmaktadır. Bizler Bercan’ın hocaları olarak ona karşı yapılan bu ihlallerin, bu hukuk garabetinin bir an önce sona erdirilmesini talep ediyoruz.

Bercan’ın Hocaları 

Elif Kendir B.
Ferda Keskin
Ohannes Kılıçdağı
Alper Kırklar
Tansel Korkmaz
Halil Nalçaoğlu
Celil Oker
Ertan Önsel
Murat Özbank
Jale Parla
Erkan Saka
Feyda Sayan
Nevzat Sayın
Bülent Somay
Gözde Şarlak
Gökhan Tan
Ahmet Tonak
Süreyya Topaloğlu
Başak Tuğ
Aslı Tunç
Ömer Turan
Zeynep Turan
Tolga Tüzün
Pınar Uyan
Şebnem Yalınay Çinici
Meltem Yılmaz Şener
Arus Yumul
Yelda Yücel
Ayten Zara
Can Zeren
Ozan Zeybek

Yaman Akdeniz
Nazan Aksoy
Can Altay
Zeynep Altok
Sernaz Arslan
Kaan Atalay
Senem Aydın Düzgit
Evren Aysev Deneç
Murat Belge
İhsan Bilgin
Bülent Bilmez
Hale Bolak Boratav
Cemil Boyraz
Kürşat Bumin
Can Cemgil
Zeynep Çatay Çalışkan
Kenan Çayır
Kudret Çobanlı
Aylin Dağsalgüler
Sarper Durmuş
Esra Elmas
Esra Ercan
Itır Erhart
Emre Gönen
Güventürk Görgülü
Avşar Gürpınar
Nazan Haydari
Evren Hoşgör
Özkan Karababa
Kutay Karabağ
Ulaş Karan
Ayhan Kaya

Yorum yazın