Medya

'TİB ve Telekom saldırıyı seyretti'

Yazan: Emir Akyıldız

Cumhuriyet, Zaman ve Cihan Haber Ajansı'na göre devlet ve servis sağlayıcı, seçim akşamı sitelerine yapılan saldırıya seyirci kaldı.

Cumhuriyet, Zaman ve Cihan Haber Ajansı’na göre, dün akşam internet siteleri ve veri paylaşım sistemlerini etkisiz kılmaya yönelik saldırıda devletin ihmali ya da katkısı söz konusu. İnternet sitesi saldırıya uğrayan bir diğer gazete Taraf ise “saldırı fotoğrafının göründüğünden daha büyük olduğunu” söylemekle yetiniyor.

Dün akşam, sandıklarının açılmasının ardından internet sitelerinin erişimini engellemeye yönelik saldırılara maruz kalan medya organlarının, internet sitelerine erişimdeki güçlük hâlâ devam ediyor. 

Cumhuriyet gazetesi İnternet Yayın Yönetmeni Oğuz Güven’e göre, saldırı ilk önce devlet kaynaklı. Dinleme kayıtlarını yayınladıkları tarihten itibaren rakiplerinin saldırısı altında olduğunu belirten Güven, internet servis sağlayıcısı Türk Telekom'un herhangi bir önlem almamasını eleştiriyor. Dün akşam çok kısa bir süre içerisinde 500 binden fazla giriş olduğunu ve internet servis sağlayıcısının, siteye erişimi kilitleyen bu yoğunluğa izin vermemesi gerektiğini ifade ediyor.

Kendi sisteminde gözüken saldırının bir diğer kaynağını ise şöyle açıklıyor:

“Yurtdışından saldırı olduğu sistemimizde belirledik. Üstelik belirli bir noktadan değil. Yarım saat içerisinde sitemiz çöktü. Organize ve kalabalık bir grup tarafından hedef alındık.”

Saldırının diğer muhatabı Zaman gazetesi Dijital Medya Editörü İsmail Kavak, saldırının kaynağını belirleyemediklerini ifade ediyor. Teknoloji biriminin ve yazılımcıların sürekli çalıştığını belirten Kavak saldırıların aralıkla devam ettiğini söylüyor:

“Sistemimiz belirli aralıklarla sürekli saldırı altında. Bir anda 20 bin kişi sistemi çökertmeye çalışıyor. Üç, beş ‘hacker’ ile yapılacak bir saldırı değil. Bir iki saat ara veriliyor, ardından yine başlıyor. Önlemlerimiz fayda etmiyor. Telekomünikasyon ve İletişim Başkanlığı'nın (TİB) ve internet servis sağlayıcılarının müdahale etmesi gerekiyor. Şu ana kadar herhangi bir müdahale olmadığından mobil ağlar üzerinden daha hızlı iletişim kurabiliyoruz”

Arslan: 'Saldırı Ankara kaynaklı'

Zaman’ın bugünkü nüshasında yer alan “Cihan’a yoğun saldırı, derin engelleme” başlıklı haberde, seçim sonuçlarını açıklamaya hazırlanan Cihan Haber Ajansı’nın, yurtdışı ve yurtiçi kaynaklı yüz binlerce bilgisayardan yapılan “Ddos” saldırısıyla veri iletişimi kesilmeye çalışıldığı yazıldı. Ajansın Genel Müdürü Abdülhamit Bilici, Twitter hesabında “Engellemelere rağmen eldeki verileri en hızlı ve doğru şekilde yansıtmaya çalıştıklarını” söylerken, Bugün gazetesi Ankara Temsilcisi Adem Yavuz Arslan ise, siber saldırının Ankara kaynaklı olduğunu iddia etti.

Siber saldırı

Bir bilişim sisteminin güvenliğini, buna bağlı verileri ve kullanıcısını hedef alan ve bilişim sistemi kullanılarak gerçekleştirilen saldırı “siber saldırı” diye adlandırılıyor. Bu saldırılar cep telefonu, sosyal medya, iletişim ortamları, internet siteleri aracılığıyla bir kişi veya bir grup tarafından düzenlenebiliyor.

Saldırıların seçimden bir gün önce başladığı Taraf gazetesi ise, konuyu araştırdıklarını ve saldırının nereden yönlendirildiği hakkında net bir verileri olmadığını belirtiyor. İsminin yayınlanmasını istemeyen bir yetkili “Çalışmalarımız sürüyor. Açıklayacak durum daha oluşmadı. Fotoğraf gördüğümüzden daha büyük, ne olduğunu anlamamız için süreye ihtiyacımız var. Gerekli açıklamayı internet sitemizden duyuracağız” açıklamasında bulundu.

Hürriyet: 'Bize saldırı olmadı'

Cihan Haber Ajansı kaynaklı seçim sonuçlarını kapsamlı bir şekilde veren Hürriyet gazetesinden, Teknik Müdür Yardımcısı İbrahim Selçuk ise kendilerine yönelik bir saldırı olmadığını söylüyor: 

“Normal kullanıcı trafiği halen devam etmekte. Saldırı altında değiliz. Seçim sabahı itibari ile gün içerisinde bazı kullanıcıların erişemediği bilgisini aldık ve durumu internet servis sağlayıcımıza ilettik. Şu an herhangi bir saldırı ya da sorun yaşamıyoruz.”

Yorum yazın