Gündem Tvsaire

'Kızlı erkekli' sabahladılar

Yazan: Anıl Yağcı - Taha Erdem

Öğrenci evleri tartışmaların hedefi haline gelen gençler, dün gece boyunca Mimar Sinan Üniversitesi’nde “kızlı erkekli kalma eylemi” yaptı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı öğrenci evleri ile ilgili tartışmaların baskıcı bir denetim politikasına dönmesine karşı eylemler sürüyor. Türkiye’deki birçok üniversitede protesto gösterileri yapan Öğrenci Kolektifleri üyeleri dün de İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi’nin Fındıklı kampusunda “kızlı erkekli sabahlama” eylemi yaptı. Çeşitli üniversitelerden yaklaşık 500 öğrencinin katıldığı ve bazı sanatçıların da destek verdiği eylemde kadın ve erkek birlikteliğinin sadece cinsellikten ibaret olmadığına dikkat çekildi.

'Hedef dindar gençlik'

Öğrenci Kolektifleri adına yapılan açıklamada AKP’nin gençliğe adeta savaş açtığı belirtilerek, iktidarın çizdiği sınırlar içerisinde yaşamaya zorlanan dindar bir gençlik profili için çalışıldığı söylendi. Cinsiyetçi söylemler üzerinden yürütülen politikaların daha çok kadın öğrencileri hedef aldığı belirtilen açıklamada, “Başbakan, Gezi direnişleri sırasında ‘yoldan çıkmış gençler’ diye nitelediği bizleri kendini yoluna sokmaya çalışıyor. AKP hükümetinin cinsiyetçi, kadın düşmanı politikalarına zaten yıllardır şahit olmaktayız. Biz burada bu etkinliği yaparak hükümetin politikalarına boyun eğmeyeceğimizi göstermek istiyoruz. Biz kadınla erkeğin bir araya gelince yapacakları tek şeyin cinsel birliktelik ya da terör eylemi olmadığı gerçeğini bu gece gösteriyoruz” denildi.

'Kadın bedeni üzerinden siyaset'

Gece boyunca konuyla ilgili birçok öğrencinin görüşünü alan HaberVs’ye konuşan, İstanbul Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi bir kadın, erkek arkadaşıyla yaşadığı için büyük endişeler yaşadığını belirterek: “Bir baskından sonra ailelerimizi aradıklarında erkek arkadaşımın hayatında çok bir değişiklik olmayacak ama benim hayatım daha bir baskılı ve kısıtlamalı hale gelecek. Kadınların bedeni üstünden oynanan oyunlardan biridir bu. Üniversite gençliğine Gezi sonrası yapılan baskılar her geçen gün artıyor” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümü öğrencisi başka bir genç ise bu tip söylemlerin AKP için sıradanlaştığını ifade ederek, “Özel yaşama müdahale ve kadın bedeni üzerinden siyaset yapmak AKP’nin önceki politikalarından çok farklı bir durum değil. Kürtaj yasağı, içki yasağı, 3 çocuk yapın telkinleri ve şimdi de kızlı – erkekli yaşama polemiği. Aslında biraz ironik bir şekilde, kendimizi ihbar edermişçesine gerçekleştiriyoruz bu eylemi. Biz öğrencilerin yaşam alanı olan kampüslerde ve evlerimizde söz söyleme hakkı bizimdir” diye konuştu.

Geceye katılan Avukat Can Atalay da gece polisinveya başka bir kamu görevlesinin “kızlı erkekli kalıyor musunuz” sorusuyla kapıyı çalması durumunda kesinlikle açılmamasını tavsiye ederek, “Gelenlere, çok istiyorlarsa kapıyı kırmalarını söyleyin ki herkesin niyeti belli olsun” dedi.

Kızlı erkekli sabahlama eyleminde kampusun bir tarafında konser, tiyatro, film gösterimi, dans gibi çeşitli etkinlikler yapılırken diğer taraflarında ise evden tüp getirip makarna yapan ve kitapları ile ders çalışan öğrenciler dikkat çekti. Gezi direnişine şarkılarıyla destek veren çeşitli şarkıcı ve grupların da katıldığı eylemde Başbakan Erdoğan, Egemen Bağış, Suat Kılıç, Kadir Topbaş ve Melih Gökçek’in fotoğraflarının yerleştirildiği dart tahtası ise gecenin en ilgi gören bölümüydü.

Yorum yazın