Spor

'Kimse Galatasaray’dan büyük değil!'

Yazan: Doğuş Arun

Son üç sezonda basketbolda Galatasaray'ı sürükleyen Carlos Arroyo da, alacakları ödenmediği gerekçesiyle takımdan ayrıldı. Benzer gerekçeyle ayrılan tüm oyuncular gibi fatura yine ona çıktı: “Takım içi disiplini bozuyordu!”

Galatasaray Liv Hospital’da alacaklarını gerekçe göstererek takımdan ayrılan yıldız oyuncu Carlos Arroyo takımın sezon başından beri kaybettiği altıncı oyuncu oldu. Fakat bir farkla: Arroyo Galatasaray LH’nin son iki sezon ulaştığı başarıların altında imzası bulunan ve bu takımda bugüne kadar forma giymiş en değerli oyuncularından biriydi. Galatasaray’ın hali hazırda iyi oynamadığı (Euroleague’de son sekize kalma şansı neredeyse yok) hesaba katılırsa, ayrılışı Galatasaray için lige erken havlu atma (ve doğal olarak seneye Euroleague’ye katılamama) anlamına gelebilir.

Arroyo’nun ayrılmasının ardından Galatasaray’ın çiçeği burnunda Basketboldan Sorumlu Yöneticisi Ural Aküzüm GSTV ekranlarına çıktı ve bütün oyuncular maddi sıkıntılardan doğan ödeme sıkıntılarına riayet ederken Arroyo’nun Galatasaray’a rest çektiğini ve Ergin Ataman’ın “takım içi disiplini bozuyor” raporu vermesiyle de gönderilmesinin kararlaştırıldığını söyledi (1).

Bugün ise Carlos Arroyo’nun Porto Riko basınına dayandırılan açıklamalarında, Galatasaray yönetimini yalancılıkla suçladı ve “Yaptıkları açıklamaları okumakta zorlandım. Çünkü tamamı düzmeceydi. Sene başından beri süregelen ihmaller nedeniyle yönetime konuyla ilgili sayısız mektup gönderdikten sonra ayrılık kararı verdim. İyi niyet çerçevesinde yönetimin sözlerine inandım ancak durum hiç düzelmedi. Benim hakkımdaki gerekçelerinin bu şekilde olması gerçekten utanç verici” dedi (2). Kimin haklı olduğunu kesin olarak bilme şansımız yok gibi gözüküyor ancak fikir yürütme şansımız var, şansımızı kullanalım.

“Galatasaraylılık ruhunu kavrayamayan” oyuncular!

2012’de kadın basketbol takımının en değerli oyuncularından Lindsay Whalen, Arroyo’ya benzer nedenle, parasını alamadığı için Galatasaray’dan ayrılmıştı (3). Whalen’in ayrılığının ardından kulüp, internet sitesi üzerinden bir açıklama yapmış ve Whalen’i “Galatasaraylılık ruhunu kavrayamamakla” ve “oportunizm”le suçlamıştı (4). Profesyonel bir Amerikalı sporcuyu, Galatasaraylılık ruhuyla yargılamak ve sezon başında yapılan kontratta yazan parayı istemesini fırsatçılık olarak sunmak yeterli olmasa gerek, Whalen’in Fransa’ya “kadın sevgilisinin” yanına gittiği haberleri çıkarıldı (5). Bunu bir aklımızda tutalım.

Galatasaray Odebank, geçtiğimiz sezon ezeli rakibi Fenerbahçe’yi Avrupa kupası dahil üç kulvarda da yenerek unutulmaz bir sezona imza attı. Dar bir rotasyonla sezon boyu kusursuz bir efor sergileyen takımın hocası Ekrem Memnun’a, ödülünün rotasyonun genişletilmesiyle (bütçelerin erkek basketbol şubesine göre kıyasla çok daha düşük olduğunu hatırlatalım) verileceğini düşündük. Ancak Galatasaray’da işler genellikle beklediğimiz gibi gitmiyor. O takımın ilk beşinin üç önemli yıldızı; kaptan Işıl Alben, Shavonte Zellous ve Alba Torrens farklı sebeplerle takımdan ayrıldı.

“Disiplinsiz davrandı”

Işıl Alben, sezon ortasında yaptığı ön mukavele doğrultusunda (Galatasaray basketbolunun profesyonelleri ancak sezon sonunda gelen üç kupadan sonra Işıl Alben’i elde tutmayı akıl edip, Kursk’la pazarlık masasına da oturdu ancak sonuç alınamadı) Rusya’ya, Alba Torrens Galatasaray’da gösterdiği başarılı iki sezonun ardından kadın basketbolunun en iyi takımı olarak gösterilen Ekaterinburg’un yolunu tuttu. Ancak Shavonte Zellous’un ayrılmasının altında yatan sebep aşina olduğumuz türdendi:  Disiplinsiz davranışlar. Zellous’un üç kupalı sezonun primlerini istedi iddia edilmiş (6) Galatasaray kulübü yaptığı açıklamada Zellous’un alacağı bulunmadığını söylemişti (7). Aklımızda tutmaya devam edelim.

Üç kupalı sansanyonel sezonun ardından üç önemli yıldızını kaybeden ve geliştirilmesi gereken kadroyu dahi koruyamayan Galatasaray Odeabank’ın Amerikalı pivotu Kelsey Bone, 5 Şubat’ta alacaklarını gerekçe göstererek ülkesine dönmesine rağmen 20 gün aranın ardından ikna edilerek takıma geri katıldı. 1 Mart’ta “sakatlıktan döndü, hazır değil” açıklaması yapılan Kelsey Bone (8), üç gün sonra Fenerbahçe ile oynanan Euroleague Final Eight ilk maçında sahadaki yerini aldı. Bone’un neden Amerika’ya gittiğine, nasıl ikna edildiğine dair Galatasaray kulübünden resmi bir açıklama gelmedi. Devam edelim.

“Gittiler ama kurtulmuş olduk”

Galatasaray LH, sezona kötü başlamasının ardından gözler sezon başında alınan ancak beklenilen performansı sahaya yansıtamayan İtalyan Pietro Aradori ile Yunan Ian Vougioukas’a çevrilmiş, bu iki oyuncu geçtiğimiz sezonu sakatlıkla geçiren Avustralyalı Nathan Jawai ile birlikte “alacaklarına karşılık” sözleşmeleri karşılıklı olarak feshedilmişti.  12 Aralık’ta yaşanan ayrılığın ardından, 14 Aralık’ta Şube Koordinatörü Murat Özyer, Twitter’dan bir alıntı paylaşarak, giden oyuncuların aslında kurtuldukları oyuncular olduğunu ima etmişti (9).

Son olarak Arroyo’nun geçtiğimiz sezon sonunda yaptığı açıklamayı hatırlatmak istiyorum. Galatasaray LH, geçtiğimiz sezon Fenerbahçe Ülker ile oynanan final serisi 7. maçına çıkmama kararı aldı. Kararı sorgulama niyetinde değilim ancak Arroyo, Kasım ayında Eurohoops’a verdiği röportajda (10) bu karar nedeniyle “kırgın” olduğunu ifade etti ve “kupayı kazanmak için sonuna kadar gittik ancak kazanma şansımız elimizden alındı” dedi. Carlos Arroyo, politik konuşabilir, kararın tamamen kulübe ait olduğunu ve üzülmediğini söyleyebilirdi. Yapmadı. Hissettiklerini söylemekten çekinmedi, açık oldu.

Verdiğim örneklere, resmi ağızlardan yalanlama gelebilir tabii ki. Galatasaray basketbol şubesi Whalen’in lezbiyen olduğunu iddialarını kendilerinin yaymadığını,  Zellous’un disiplinsiz olduğunu, Kelsey Bone’un tedavisi nedeniyle Amerika’ya gittiğini ya da Murat Özyer’in o Tweet’inin ayrılan oyunculara atılmadığını iddia edebilir. Zira ben sadece parçaları birleştirmeye çalışıyorum.

Carlos Arroyo, bir sürü defektine rağmen (yaş, fizik) özel bir rekabetçi ve Galatasaray basketbolunun en özel oyuncularından biriydi. Ancak ismi sadece Galatasaray efsanelerinin arasında anılmayacak. Arroyo, Galatasaray'ın özellikle son yıllarda uzayan “layıkıyla vedalaşamadığı oyuncular/antrenörler” listesinin, “Kimse Galatasaray'dan büyük değil!” klişesinin öznelerinden biri olarak da anılacak.

(1)    https://www.youtube.com/watch?v=wWVeL_r8GZA&t=64
(2)    http://www.fanatik.com.tr/2015/03/05/arroyodan-galatasaray-yonetimine-tepki-416462
(3)    http://www.ntvspor.net/haber/basketbol/82392/galatasarayda-2–sok
(4)    http://www.milliyet.com.tr/galatasaray-lindsay-whalen-icin-sert-aciklama–galatasaray-1668388-skorerhaber/
(5)    http://www.milliyet.com.tr/whalen-haber-yolladi–beni-f-bahce-ye-alin-galatasaray-fenerbahce-1668746-skorerhaber/
(6)    http://www.fanatik.com.tr/2014/10/07/kadinlarda-zellous-soku-389554
(7)    http://www.galatasaray.org/basketbol/bayan/haber/21242.php
(8)    http://www.galatasaray.org/haber/basketbol/kadin-basketbol/kelsey-boneun-saglik-durumu-hakkinda-aciklama/26553
(9)    https://twitter.com/coachozyer/status/543889909355118592
(10) 
    http://www.eurohoops.net/2014/11/one-on-one/62511

Yorum yazın