İstanbul

'Hayali' İSPARK borçlarına itiraz

Yazan: Dila Atsan

Araç sahibinin bilgisi olmadan plakaya yazılan otopark borçları, İSPARK'a göre müşterinin, hukukçulara göre İSPARK'ın sorumluluğunda.

İstanbul Otopark İşletmeleri Ticaret A.Ş’nin (İSPARK) işlettiği yol üstü otoparklarını kullanan araç sahipleri, park ücretini ödemelerine rağmen borçlu görünebiliyor. Araç sahiplerinin çoğu zaman farkında olmadığı borcun nedeni, araç çıkış saatinin sisteme işlememesi ve aracın daha uzun süre park etmiş görünmesi.

HaberVs’nin sorularını Basın Müşavirliği aracılığıyla cevaplayan İSPARK,  otopark personeli aracın çıkış yaptığını görmese bile müşterinin 08.00-22.00 saatleri arasında çalışan hizmet hattını arayarak bilgi vermesi gerektiğini söylüyor. Otopark görevlisinin kısa bir yemek molası dışında yerinde bulunduğunu belirten ISPARK, tek personelin çalıştığı büyük otoparklarda yetkilinin aracı fark etmemesinin ihtimal dahilinde olduğunu kabul ediyor. Otopark yetkilisine o saatlerde nerede olduğu sorulup, müşteri haklıysa borcun silindiğini açıklayan müşavirlik, personelin otopark şefleri tarafından denetlendiğini bu nedenle İSPARK kaynaklı bir problem olmadığını savunuyor.

HaberVs’nin görüşüne başvurduğu tüketici hakları avukatı Ayşegül Gökdoğan’a göre ise araç çıkış saatinin sisteme yanlış girilmesi sadece müşterinin değil, İSPARK’ın da sorunu. Borca itiraz eden kişiye otopark fişlerini ibraz etmesi gerektiğinin söylendiğini belirten Gökdoğan, müşterinin otopark fişi saklama yükümlülüğünün olmadığını belirtiyor. Borcun o kişiye ait olduğunu kanıtlanmasının, dava halinde tartışma yaratacak nitelikte olduğunu da ekleyen Gökdoğan, kayıtlarının mahkemede kesin delil sayılmadığı görüşünde.

Araç çıkış saatinin sisteme yanlış yazılmasından kaynaklı bir borç söz konusu olduğu takdirde, otopark personeli için “kamu görevinin usulsüz üstlenilmesi” suçunun dahi gündeme gelebileceğini söylüyor.

1 Yorum

  • Bunun adı alenen haraçtır. Vatandaş her türlü vergisini kuruşuna kadar ödüyor. Yol, sokak, asfalt vs belediyelerin, dolayısıyla devletin bu yaptığı çok kötü yani vatandaşı canından bezdirmektir.Bu nasıl bir yönetim anlayışıdır anlayamıyorum. Bu haksızlıktır. Vatandaş başka nasıl yolunur? Kimbilir daha neler çıkacak.

Yorum yazın