Ekonomi Yaşam

Yerli turistin umudu erken rezervasyon

Yazan: Sevinç Yazgan
Rus turistlerin çekilmesiyle Antalya plajları bu yıl boş kaldı...

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, turizm sektöründe fiyat düşürmenin çıkar yol olmadığını, yerli turistin de ancak erken rezervasyona yönelerek fiyat avantajından yararlanabileceğini söylüyor

Türkiye, Dünya turizminin son yıllarda en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olduğu halde, son yaşanan uçak krizi ve ardından artan terör olaylarıyla birlikte, turizminde büyük bir düşüş yaşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının açıkladığı verilere göre, ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2015 sonunda bir önceki yıla göre, yüzde 1,61 oranında azalarak 36 milyon 244 bin 632 kişiye, turizm gelirleri ise, yüzde 8,3 oranında azalarak 31 milyar 464 milyon 777 bin ABD doları seviyesine geriledi. Turizmdeki bu düşüş, Rus turistlerin en çok ilgi gösterdiği  Antalya’yı, daha fazla etkiledi.

Antalya Havalimanı Mülki İdare Amirliği verilerine göre kente havayoluyla gelen turist sayısı Ocak- Nisan ayları arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 düşerek 843 bin 517 oldu. Aynı dönemde gelen Rus ziyaretçi sayısı  yüzde 90 geriledi. Nisan ayında ise  geçen yıl  94 bin 415 Rus turistin geldiği Antalya’ya, 5 bin 237 Rus turist geldi.

‘’Yaşanan kaybın telafisi için alternatif pazarları ön plana çıkartmaya çalışıyoruz’’

basaran-ulusoy-kongre-turizmden-umutlu-184

Başaran Ulusoy

Turizmde yaşanan bu gelişmeleri Habervesaire’ye değerlendiren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) başkanı Başaran Ulusoy, 2015 yılında ülkemizin turizm performansının beklentileri karşılamadığını, Rusya ile son dönemde yaşanan krizin de turizm üzerinde olumsuz neticeler doğurduğunu söyledi. Çevre ülkelerde yaşanan sorunlar ve son dönemde artan terör olaylarının da turizmi olumsuz etkilediğini belirten Ulusoy, “Yaşanması beklenen kaybın telafisi için alternatif pazarları ön plana çıkartmaya çalışıyoruz. Özellikle terör olaylarının yol açtığı imaj kaybının aşılabilmesi için tanıtım faaliyetlerinin arttırılması gerektiğini düşünüyoruz. Zorlu bir süreçten geçiyoruz. Hükümetin attığı ve atacağı adımların doğuracağı sonuçları bekleyip gözlemlemek gerekiyor’’ dedi.

‘’Turizm Acil Eylem Planı ile önemli adımlar atıldı’’

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı ‘’Turizm Acil Eylem Planı’’ paketinin zorlu bir süreçten geçen turizm sektörüne, devletin verdiği önemin bir göstergesi olduğunu belirten Ulusoy, bu plan sonrasında önemli adımların atıldığını söyledi. ‘’Kültür ve Turizm Bakanımız sayın Mahir Ünal, havayolu ile turist getiren seyahat acentalarına sağlanacak yakıt desteğinin Eylül ayı sonuna kadar uzatılacağını açıkladı. Bu desteğin ülke farketmeksizin yaz sezonunu da kapsayacak şekilde genişletilmesinin pazar çeşitlendirmesi noktasında çok önemli katkılar sağlamasını bekliyoruz.’’

Ulusoy, açıklanan diğer destek paketleri arasında turizm sektörünün kredi borçlarına BDDK kanalı ile yeniden yapılandırma olanağı sağlanması ve turizm istihdamına destek paketinin de yer aldığını belirtti. Ancak, açıklanan desteklerin özellikle küçük ve orta ölçekli seyahat acentaları ve işletmelerini ayakta tutma noktasında eksik kaldığını ifade ederek, konuyu Kültür ve Turizm Bakanı’na ilettiklerini de sözlerine ekledi.

‘’Ucuz tatil için erken rezervasyon kampanyalarından yararlanmak gerekiyor’’

Herkesin en çok merak ettiği konu, yabancı turist yokluğunda fiyatların yerli turistler için cazip hale gelip gelemeyeceği. Ulusoy, bunun cevabının erken rezervasyonda olduğunu söylüyor: “İç turizmde son yıllarda ciddi bir hareketlenme yaşanıyor. Bu durumu özellikle erken rezervasyon kampanyası sürecinde yakından gözlemleme imkanına sahibiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB öncülüğünde 2009 yılında başlatılan ‘Erken Rezervasyon Kampanyası’ ilk başlatıldığı yılda 300 bin vatandaşımız katılmıştı. Zaman içinde gelişen ve büyük talep gören bu kampanyadan yararlanan vatandaşlarımızın sayısı, 2012’de  2 milyona, 2013’te 2.5 milyona, 2014 yılında ise 3 milyona yükselmişti. 2015 yılında iç pazarda sadece erken rezervasyondan yararlanan tüketicilerin sayısı ise 3.5 milyon oldu. Bu yıl, artışın yüzde 18-20 aralığında gerçekleşmesini bekliyoruz. 4.2 milyon civarında vatandaşımızın bu yolla tatile çıkacağını söyleyebiliriz.’’

Fiyatlar aşağı çekilmemeli

Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu ticari  avantaja çevirmek isteyen bazı yabancı tur operatörlerinin bulunduğunu dile getiren Ulusoy, sunulan fiyat-kalite dengesinin çok uygun seviyelerde bulunduğunu, fiyatların daha aşağıya çekilmesinin kısa vadede bir kurtuluş gibi görünebileceğini ancak, uzun vadede Türk turizmine ciddi zararlar vereceğini söyledi: “Düşürülen fiyatların aynı seviyelere gelmesi yıllar sürer. Dolayısıyla tüm turizmcilere tavsiyem, Türkiye markasının değerini bilmeleri ve fiyatları indirmemeleri yönündedir.”

Turizmi canlandıracak yeni hedefler

Peki bundan sonra neler yapılmalı? Turizmi canlandıracak yeni hedefler neler olmalı? Bu soruları üç başlıkta topluyor Başaran Ulusoy: “Birincisi, bakanlığımızın tanıtım bütçesinin ciddi bir biçimde arttırılarak sektör kurumları ile işbirliği içersinde pazar bazında bir imaj kampanyası başlatılması. İkincisi, yapılacak bu kampanyalarda dünyaca ünlü yüzlerin kullanılması suretiyle Türkiye algısının güçlendirilmesi. Son olarak, çok hızlı bir biçimde pazar payımızı yükseltme olanağı olan başta Almanya, Ortadoğu, İran, Çin, Güney Amerika, Balkanlar olmak üzere pazar bazlı roadshowlar ve workshoplar yaparak pazarların hareketlendirilmesi.”

Alternatif pazarlarda gösterilecek performansın hem Antalya’ya, hem de Türkiye’nin diğer illerine yönelik turistik talebi belirleyeceğini söyleyen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy’un öngörülerinin ne kadarının gerçekleşeceğini önümüzdeki zamanlarda göreceğiz.

Yorum yazın