Medya Teknoloji

Yerli bilgisayar oyunlarının yükselişi

Yazan: Yiğit Ateş

Yerli bilgisayar oyunlarının yükselişi devam ediyor. Hızla gelişmekte olan bu sektörde birbirinden yaratıcı oyunlar öne çıkıyor. Yurt dışındaki yatırımcılarında ilgisini çeken Türk oyunları, insanlar tarafından da büyük ilgi görüyor.

Son yıllarda yerli bilgisayar oyunları çok büyük başarılara imza atıyor. 2016 yılının ihracat şampiyonu olan Mount& Blade, Boğaz Harbi: Çanakkale Destanı bu oyunlardan öne çıkanlar. Yıllık ihracat hacminin 400 milyon doları geçtiği Türk oyun sektörü giderek büyüyor.  Yabancı yapım oyunlara göre çok daha düşük bütçe ile kurulan bu oyunlar, Türkiye’nin bilgisayar dünyasında daha etken yer almasında etkili olacak.

İhracat şampiyonu bir bilgisayar oyunu: Mount & Blade

Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Dünya Gazetesi işbirliğinde gerçekleştirilen ve Türkiye’nin ihracat hacminin geliştirmesini amaçlayan ödüllerde özgün ürün kategorisinde ödülü kazanan Mount&Blade oldu. Gizli ihracat ödülünü kazanan Mount& Blade’in  yapım yeri  ODTÜ içersindek, Teknokent’te bulunuyor. Şimdiye kadar toplam 7 milyon kopya satmayı başaran oyunun yapım şirketi  Taleworlds, bu satışların yüzde 96’sını yurt dışına gerçekleştirmiş. Toplamda 212 ülkeye satışı gerçekleştirilen Mount & Blade Türk yapımı bilgisayar oyunları arasında en çok satışı gerçekleşen oyun olarak öne çıkıyor. Taleworlds Genel Müdürü Ali Erkin yerli oyun sektörünün bir parçası olarak böyle bir ödülü kazandıkları için   büyük mutluluk duyduklarını belirtti: “Bakanlıkların, ilgili kurumların sektöre gösterdikleri ilgiyi ve verdikleri destekleri çok önemsiyoruz. Bu tür olumlu değerlendirmeler sektörü cesaretlendiriyor.”

Taleworlds pazarlama ve finans müdürü Yelda Şekercioğlu ise ilk oyunu çıkardıklarında yedi kişilik bir ekiple başladıklarını, şimdi ise 72 kişilik bir ekip olduklarını belirtti. Dışarıdan bir firmadan destek almadıklarını belirten Şekercioğlu, zaman zaman TÜBİTAK ve Ekonomi Bakanlığı’ndan destek aldıklarını sözlerine ekledi. Başarıları ile gurur duyduklarını söyleyen Şekercioğlu yakın zamanda yeni oyunları olan Mount & Blade II: Bannerlord oyununu piyasaya süreceklerinin müjdesini verdi.

Mount&Blade; eski çağda geçen bir oyun. Oyunda  altı adet krallık bulunuyor. Bu krallıkların isimleri Rodoklar, Sarradindler, Svadyalılar, Nordlar, Kerkitler  ve Vaegir‘ler. Bu altı krallıktan birini seçtikten sonra krallığın verdiği görevlerle oyun ilerliyor. Karakter oluşturma kısmı ise oldukça detaylı. Karakterin cinsiyetini  belirledikten sonra işlem, babanızın yaptığı mesleği belirlemekten, sizin yaşantınızda nelerle ilgilendiğinizi seçmenize kadar uzanıyor; bir öğrenci, market elemanı ya da diğerleri…

Bu aşamaları belirledikten sonra sıra fiziksel özelliklerinizi düzenlemeye geliyor. Saç rengi, yüz yapısı, sakal, bıyık bu noktada ön plana çıkıyor. Ardından başlangıçta oyun tarafından verilen  puanları karakterin özelliklerinize istediğimiz gibi dağıtabiliyorsunuz; direnç, zırh, güç gibi.

Akıllara kazınan destanın, heyecan verici hikayesi: Boğaz Harbi: Çanakkale Destanı

Boğaz Harbi: Çanakkale Destanı oyunu Süleyman Demirel Üniversitesi’nden mezun yedi arkadaşın projesi. Ekipten  altı kişi Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği ve bir kişi de Güzel Sanatlar Grafik mezunu. Ali Murat Sümen ve İlhan Yılmaz karakter modelleme ve animasyon ekibinde, Ömer Emre Özen ve Kadir Duygulu modelleme ve harita tasarımı ekibinde, Berkan Uslu ve Hasan Alpay Yaşın yazılım ekibinde ve Burak Çavundurluoğlu da grafik tasarım ve illüstrasyon ekibinde görev alıyor.

“Boğaz Harbi” oyunu Birinci Şahıs Nişancı (First Person Shooter) kategorisinde yapılmış ilk Türk oyunu. Oyun Çanakkale Zaferini anlatan ilk oyun olarak büyük önem taşıyor. Oyunu kuran ekipten Berkan Uslu, bu oyunun uzun süredir akıllarında olduğunu ve Çanakkale Zaferi’nin daha fazla duyulması için bu oyunu yapmaya başladıklarını belirtti.

Uslu, Üniversitenin üçüncü sınıfında TUBİTAK 2209 kodlu proje başvurusu için bir çalışma seçmeleri gerektiğini  ve daha önceden de hayalini kurdukları Çanakkale Savaşı oyunu için kolları sıvadıklarını söyledi. Oyunu çıkarmalarının çok güzel bir duygu olduğunu söyleyen Uslu, amaçları doğrultusunda çok çalıştıklarını da sözlerine ekledi. Oyun hakkında aldıkları tepkiler konusunda da “Her türden tepkiyi aldığımızı söyleyebiliriz. İyi, kötü, haklı, haksız tüm eleştirileri alıyoruz” cevabını verdi.

Yaratıcı oyunların çıkış noktası: Odtü Teknokent Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi

Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi, yani kısa adıyla ATOM, 2008 yılında ODTÜ Teknokent  bünyesinde kurulmuş bir ön hazırlık merkezi. Merkezin amacı, oyun geliştirme ve animasyon teknolojileri alanlarında faaliyet göstermekte olan veya gösterme ilgisi olan ekiplere bir yıl süreyle çeşitli destekler sağlayarak projelerine yardımcı olmak. Merkeze başvurular alınıyor, ardından  başvuran ekipler proje planı, ekip vizyonu ve ekip yapısı özelliklerine göre farklı alanlarda değerlendiriliyor. Değerlendirme sonucu merkeze kabul edilen ekipler, girişimcilik yönlerinin de gelişmesi için destek alıyorlar. Bir yıllık destek süresi sonucunda şirketleşme aşamasına yönlendirilen ekipler ATOM’dan altyapıları kuvvetli bir şekilde mezun olarak sektöre giriyorlar.

ATOM, kuruluşundan bugüne kadar 65 geliştirme ekibini destek programına kabul etmiş. Destek kapsamından faydalanan ekiplerden 22’si şirketleşmiş, geri kalanların yüzde 95’i sektördeki ATOM mezunu ve diğer stüdyolara entegre olmuş. Şirketleşen ekipler kamu kurumlarından, yatırımcılardan ve farklı finans kaynaklarından 1.5 milyon  doların üzerinde finansman almayı başarmış. Talewords bünyesinde geliştirilen Mount&Blade oyunu da  Teknokent çatısı altında kurulmuş ve geliştirilmiş bir proje.