Yaşam

Yeni nesil fişleme: GEBLİZ

Yazan: Hüseyin Aldemir
Hüseyin Aldemir

Kadınlar Sağlık Bakanlığı'nın gebelik testi sonuçlarının ailelerle paylaşma uygulamasını protesto etmek için Taksim'e yürüdü.

Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu, gebelik testi sonuçlarının kadınların aileleriyle paylaşılmasını, Taksim’de yaptıkları yürüyüşle protesto etti.

Dün akşam saatlerinde Galatasaray Meydanı’ndan Taksim Meydanı’na yürüyen kadınlar, vücut bütünlüklerine ilişkin; gebelik, bekaret ve doğum kontrol yöntemleri dahil olmak üzere, hiç bir bilginin fişlenemeyeğini dile getirdiler.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), aile hekimleri aracılığıyla, “kadınların gebelik testi yaptırıp-yaptırmadığını”, “kürtaj olup-olmadığını”, “neden kürtaj olduğu” ve “gebeliğe ilişkin süreç”i “GEBLİZ”le (Gebe, bebek, lohusa izleme sistemi) izlemeye aldı.

Protesto yürüyüşüne katılanlar, kadınların doğurganlık haklarıyla ilgili her türlü bilginin gizli kalması gerektiğini dile getirdi.  Ayrıca, kadın ile hekim arasında kalması gereken bilgilerin, başka kişi ve kuruma ulaşmamasını devletin teminat altına alınmak zorunda olduğunu vurguladılar.

Her gün üç kadının kocalar, babalar, erkek kardeşler tarafından öldürüldüğü gerçeğinden hareket edildiğinde, SMS uygulamasının “namus cinayetleri”ni arttıracağı belirtildi. Taksim Meydanı’na yürüyen kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Yağmur Demir, temel hak ve özgürlükler hiçe sayılarak başlanan bu uygulamanın bir kez daha eril devletin kadınların hayatları üzerindeki kontrol ve egemenlik kurma niyetini açığa çıkardığının altını çizdi. Açıklamada, “Sağlık bakanı, toplumsal ahlakı korumak adına, kadınların hayatları pahasına kürtajı yasaklamak istiyor” denildi.

Yorum yazın