Gündem

YDS bitti, tartışması başladı

Yazan: Utku Gökerküçük

KPDS ve ÜDS'nin birleştirilmesiyle ilk kez yapılan YDS'de her dört kişiden üçü sınav yetersiz puan aldı. Sınav sayısının yılda dörtten ikiye düşürülmesi ise adayları mağdur eden bir başka unsur.

TC Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) bu yıl ilk kez yaptığı Yabancı Dil Sınavı'nda (YDS) adaylar, şimdiye dek görülmemiş bir başarısızlık sergiledi. Sınavın İngilizce testine giren 289 bin 76 kişinin, 218 bin 39'unun geçersiz puan olarak kabul edilen 0-49 aralığında kalması büyük yankı uyandırdı.

Bu yıl içerisinde Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı (KPDS) ile Üniversiteler Arası Dil Sınavı'nı (ÜDS) kaldıran ÖSYM, bu iki sınavı YDS çatısı altında birleştirmişti. YDS'den alınacak puan; memurların atamalarında ve yabancı dil tazminatı almalarında, araştırma görevlisi, yüksek lisans ve doktora kabullerinde, doçentlik ve tıpta uzmanlık unvanlarının verilmesinde ve yurt dışında yüksek öğrenim gören öğrencilerin diplomalarının denklik kazanmasında kullanılıyor. İ

İlk kez 7 Nisan'da yapılan YDS'de soruların zorluğu ve niteliği eleştiri konusu olmuştu. Sınavın süresinin önceki sınavlara göre 30 dakika kısaltılması da adayların şikayetçi olduğu bir diğer konuydu. 17 Nisan'da açıklanan sonuçlar vahim tabloyu ortaya koydu: Sınava İngilizceden girenlerin yüzde 75,43'ü geçerli puanı alamamış, A, B, C, D ve E düzeylerinden hiçbirine hak kazanamamıştı.

Sınavda A düzeyine denk gelen 90-100 puan aralığında yer alan aday sayısı bin 742, yani sınava girenlerin sadece yüzde 0,6'sı. Aynı puan aralığında başarı gösteren aday oranı, 2012 sonbaharında yapılan son KPDS'de yüzde 1.29 olmuştu. 80-90 puan aralığına tekabül eden B seviyesinde YDS'ye girenlerin yüzde 2,77'si yer alırken, son KPDS'de adayların yüzde 5,6'sı aynı seviyede yer almıştı.

Tarihin en düşük puan ortalaması

Sınavın puan ortalaması olan 30,46 da ayrı bir rekora işaret ediyor. 2005'den beri yılda iki kez yapılan KPDS'lerin hiçbirisinde ortalama bu kadar düşük çıkmamıştı. Son iki KPDS ortalamaları 43 ve 37'ydi. Aynı şekilde son üç yılda yapılan ÜDS sınavlarında da bu denli düşük bir ortalamaya rastlanmamıştı. Ortalamanın 30,46'ya düştüğü sınavda geçme notunun önceki sınavlarla aynı şekilde 50'de kalması da tepki çekti. Oysa çan eğrisi benzeri bir sistem kullanılarak dünyada da çeşitli örnekleri olduğu gibi geçme notu aşağı çekilebilirdi. Örneğin Almanya'da “Almanca Öğretmenleri Amerikan Birliği”'nin yaptığı sınavlarda ortalama, geçme notunun altında kaldığı takdirde geçme notu aşağı çekilebiliyor.

Olağandışı başarı oranının yanı sıra adayların tepkisini çeken bir diğer durum da sınavın yılda sadece iki kez yapılıyor olması. Önceden ÜDS ve KPDS ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde olmak üzere toplam dört kez yapılıyordu. Ancak ocak ayında bu sınavlar kaldırılıp yerlerine YDS getirilince sınav sayısı ikiye düşmüş oldu.

Gerek uygun bilgilendirmeler yapılmadan apar topar uygulanan bir sınav oluşu, gerekse sonbahar dönemine kadar bir daha YDS yapılmayacak olması, puana ihtiyacı olup başarısız olan pek çok adayı mağdur duruma düşürdü. Bu durum üstüne yaz aylarında bir YDS daha yapılmasını talep eden adaylar, internet üzerinden imza kampanyası başlattı.

“Yeni bir YDS yapılsın”

“2013 Sonbahar YDS'den önce bir YDS daha yapılsın!” başlığıyla oluşturulan imza kampanyası change.org üzerinden yürütülüyor.

ÖSYM Başkanı Ali Demir'e ithafen yazılan online dilekçede sınav sayılarının dörtten ikiye düşürülmesi ve sınav süresinin 180 dakikadan 150 dakikaya çekilmesi gibi nedenlerin daha sınava girmeden önce adaylarda kaygı oluşturduğu ve sınav sonuçlarının da bu kaygıyı haklı çıkaracak durumda olduğu öne sürüldü. Sonbahar dönemine kadar olan altı aylık sürede puana ihtiyacı olan aday sayısının fazlalığı, yeni bir sınav talebinin dayanağını oluşturdu.

Twitter üzerinden “bugüntezimiçinnaptım” rumuzlu kullanıcının başlattığı kampanyaya katılımcı sayısı 3 bin'i aştı.

Doktorlar da mağdur

YDS ile ilgili mağduriyet yaşayanlar gruplardan biri de tıp camiası. Yeni düzenlemeye göre Tıpta Uzmanlık Sınavı'na (TUS) girme hakkı kazanabilmek için öncelikle YDS'den geçer not almak gerekiyor.

Daha önce ÜDS'nin sağlık alanındaki testine girerek kendi alanlarındaki soruları çözen adaylar, YDS'de tıpla alakası olmayan ve akademik İngilizce ölçen sınava girmek durumunda kaldı. Çok sayıda aday 50 puan barajının altında kalınca, sonbaharda yapılacak TUS'a girme hakkını kaybetti. Çünkü sonbaharda yapılacak YDS, TUS'tan bir ay sonra yapılacak.

Tıpta uzmanlaşmak isteyen adaylar, yaz aylarında veya en azından TUS'tan 15 gün sonra yeni bir YDS yapılmasını talep ediyor.

Sınava yaz döneminde açılacak doktora programları, temmuzdaki Öğretim Üyesi Yerleştirme Programı ve her an verilebilecek olan araştırma görevlisi kadro ilanları için giren “bugüntezimiçinnaptım” mağdurlardan biri. Kampanya öncüsü, çok sayıda adayı ilgilendiren sınavın yeni hâlinin çok ani şekilde düzenlendiğini belirterek, “ÜDS ve KPDS yerine YDS'ye girilecek. Ayrıca TUS ve KPSS'ye girecek olan adaylar da YDS'ye girerek dil puanı elde etmek durumundalar. Bu kadar geniş yelpazeye sahip bir sınav sisteminin getirildiğini Ocak 2013'te resmi olarak öğrendik ve 7 Nisan'da, yani duyduktan üç ay sonra da sınava girdik. Sınavın soru tarzını, süresini ve soru sayısını ise çok daha sonra öğrenebildik. ÖSYM'den bu kampanya ile ilgili olarak talebimiz, 6 Ekim'deki 2013 Sonbahar dönemi YDS'sinden önce bir YDS daha yapması ve böylelikle yaz döneminde YDS puanına ihtiyacı olacak birçok kişiyi mağdur etmemesi” ifadelerini kullandı.

Sınavdaki mağduriyetlerinin sınavın süresi, soruların niteliği ve sınavın yılda iki kez yapılıyor oluşu olduğunu öne süren kampanya öncüsü, ÖSYM'nin, verdiği kararları sorgulamasıyla ilgili kaygıları olduğunu ve sınava girecek adayların durumlarını göz önünde bulundurduğuna şüpheyle baktığını ifade etti. “bugüntezimiçinnaptım”, “ÖSYM gibi bir devlet kurumunun yaptığı sınavda, adayların yüzde 75'inin başarısızlığının gözden geçirilmesi ve bu sınavın geçerliliğinin sorgulanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Online imza kampanyasına change.org üzerindeki ilgili adresten ulaşılıp destek verilebilir. Facebook üzerinden kurulan grup aracılığıyla da kampanyanın gidişatı takip edilebilir.

Change.org’daki bildiriye imza atanlardan bazıları, imza gerekçelerini şöyle dile getirdi:

Oğuz Çakır, Ankara
Yabancı Dil Sınavlarında, IELTS için üç ayda bir yani yılda dört defa, TOEFL için de gireceğiniz bir sonraki sınavla arasında yedi gün olması gerekiyorsa, yani sınırsız girilebiliyorsa bizim dil sınavımız niye yılda sadece iki defa? Hem de zorlaştırılmış ve süresi kısaltılmış biçimde.

Zeynep Akman, Ankara
Dört ay boyunca çeviri kursuna gittim. Kurs boyunca yapılan denemelerde ve çıkmış sorularda gözüm kapalı soruları yapan biriydim. Buna rağmen sınavda çok zamanımı alan bölümlerden biriydi 'translation' (çeviri) bölümü. Genel hatlarıyla gereksiz zordu.

Taylan Demirci, İstanbul
Sınavın gerçek bilgiyi ölçen bir sınav değil aksine kişileri yanıltmak için bilerek zorlaştırılmış ve karmaşıklaştırılmış bir sınav olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle adaletsiz bir sınavdı.

Cihan Özgür, Isparta
Her dört kişiden üçünün yetersiz seviyede puan aldığı bir sınav amacına ulaşmamış demektir.

“Öğrencinin cevap bulması mümkün değil “
Seyfettin Demiral – Dilsem Dil Kursu Kurucusu ve Müdürü

Zaman sıkıntılıydı. Ama en az on soruda da cevaplar muğlaktı. Ancak kendinizi zorlarsanız ve bir cevap bulmak zorunda hissederseniz cevap çıkıyor. İngilizce ölçütleri içinde o cevaplar net değil. Hocalar olarak bir şekilde bir cevap bulsak da öğrencinin orada o cevabı bulması mümkün değil. Önceden piyasada söylenen birtakım şifre gibi, kural gibi işi kolaylaştırıcı teknikler vardı. Bu sınavda onları çürüten sorular vardı. Tartışmalı 15'inci sorunun yanı sıra dört-beş sorunun daha iptal edilmesi gerek ancak ÖSYM şu ana kadar ses vermiyor.

Bundan sonra dil puanı elde etmek isteyen adaylar için IELTS mantıklı bir sınav görünüyor. Ancak o sınavda “speaking, listening” gibi bir arka plan gerekiyor. Paraları da varsa şanslarını orada deneyebilirler çünkü IELTS daha mantıklı görünüyor.

Burada ÖSYM'nin mutlaka 'Sınavın ayarınız bozmuşuz' gibi bir açıklama yapması lazım. Ancak o şartla bir sonraki sınavda işler değişir. Aksi takdirde bu ayarda sınav yapılırsa yine durum değişmez, başarısızlık yüksek olur.

Yaz aylarında yeni bir sınav yapılamaz çünkü takvim daha önceden belliydi. Ancak ekim YDS'sine dönük olarak biraz daha baskı yapılırsa en azından bir açıklama yapmak zorunda kalırlar diye tahmin ediyorum. Açıklamada da yanlış yaptıklarını, biraz abarttıklarını ve bundan sonrakinde biraz daha ipe sapa gelir sorular soracaklarını söylemeleri gerekiyor. Şu anda bizim uğraşımız o yönde. Onlara bir açıklama yaptırabilirsek ona göre çalışıp gayret eder ve ekim YDS'sinde iyi bir başarı elde ederiz diye düşünüyor

10 Yorum

  • sonunda doğru düzgün bir haber yapılmış sınavla iligili. mağdur olan o kadar kişi var ki. umarım artık ösym bu sesleri duyar

  • Kamuda yabancı dili mükemmel seviyede kaç kişi kullanıyor? O zaman memur olarak sadece filoloji mezunu veya yurt dışında eğitim yapmışlar alınsın. Ben hiç İngilizce eğitimi almadım. Kendi kendime öğrenmeye çalışıyorum. Liselerde yabancı dil eğitimi alanların seviyesi EĞİTİMCİLERimizi alkışlatır seviytede. Ne verdiler ki şimdi ne istiyolar…….
    Yazık bu gençlere yazık çok yazık.

  • Değerli Arkadaşlar,
    Türkiye'de akademik olarak ilerleyebilmenin şartlarından biri olan yabancı dil bilgisinin ölçümü ile ilgili sınavlar yakın zamana kadar KPDS VE ÜDS şeklinde sınıflandırılmıştı. İstatistiklerden ve tecrübelerimizden gördüğümüz kadarıyla standart bir zorluk derecesinin yakalanamadığı bu sınavlarda kimi zaman başarı yüzdesi %50'leri geçerken kimi zaman ise %30'larda kalmıştır. Bu yıl başı itibariyle her iki sınav birleştirilmiş, YDS ismini almış ve senede 4 olan sınav 2'ye indirilmiştir. Bundan başka soru sayısı 80'de kalırken süre 180 dakikadan 150 dakikaya indirilmiştir. Ayrıca TUS ve KPSS için gereken yabancı dil puanı da bu sınavla alınır hale getirilmiştir. Hal böyle olunca sınava 300000'i aşkın insan girmiştir. Ancak bu sınav ÖSYM tarihinin belkide en zor sınavı olmuştur. İngilizce'de 50 ve üzeri puan alanların oranı %25'lerde kalmıştır. Bu durumda pek çok insan mağdur olmuştur. Bu durumun kabüllenilebilir olması durumunda yüksek lisans, doktora, doçentlik ve tıpta uzmanlık gibi pek çok alanda ciddi sıkıntılar ortaya çıkacaktır. Sizlerin dikkatini çekmek ve problemlerin düzeltilmesini sağlamak amacıyla sosyal medya üzerinden kampanya başlattık.
    1- YDS'nin 180 dakika olmasını,
    2- Bağıl Değerlendirme Sistemi ile puanların hesaplanmasını,
    3- Eylül ayı beklenmeden yeni bir sınav hakkı daha verilmesini talep ediyoruz.
    Kampanya adresleri:
    Facebook Grup: https://www.facebook.com/groups/529062773801478/
    Facebook Sayfa: https://www.facebook.com/Yds180DakikaOlsun
    İmza Kampanyası: http://www.change.org/tr/kampanyalar/ösym-yds-180-dakika-olsun-ve-bağıl-değerlendirme-sistemi-kullanılsın
    "ÖSYM: 2013 Sonbahar YDS'den önce 1 YDS daha yapılsın!" http://www.change.org/tr/kampanyalar/ösym-2013-sonbahar-yds-den-önce-1-yds-daha-yapılsın?utm_campaign=twitter_link&utm_medium=twitter&utm_source=share_petition

  • Öyp kapsamında araştırma görevlisi olanlardan 65 ve üzeri bir not isteniyor ve araştırma görevlilerini kursa gönderiyorlar. Kursta dikkatimi çeken iki kelime ingilizce konuşamayan insanların sırf grammer veya kelime bilgisiyle bu sınava katılıyor olmaları. Bu kişiler 65 ve üzeri alırlarsa ingilizce biliyor mu olacaklar? İngilizce bilmenin şartı nedir? Sadece doğru grammer mi? Ayrıca YDS sınavını sadece yılda 2 kez yapıp ÖYP'lilerin şanslarını bu kadar azaltmanın anlamı ne? Hem çok zor bir sınav yap hem sınav sayısını ve süresini düşür!! Teşekkürler çok zekice

  • Merhaba. Benim tavsiyem YÖK'ün münhasıran 2013 İlkbahar YDS sınavı sonucuna göre yapılacak hertürlü başvuruda puan barajının düşürülmesi yolunda bir karar almasıdır. Bu karar, yapılmış olan YDS'nin meydana getirdiği mağduriyetleri bir ölçüde azaltacaktır.

  • Devlet memuruyum kendi calismalarimla ingilizce ogrendim nisan da bende istedigim puani alamadim simdi sonbahar donemi icin sinava girme konusunda kararsizim ama sanirim giricem yine.umarim sinav eski kpds sinavlarina benzer onlar bi nebze daha iyiydi

  • Halen YDS Sorulari cozulebiliyor tekniklerle. Bunun en iyi ornegi YDS sifresi ahmet akin teknikleri..ki bu son sinavdada yalnizca bu kaynaklarda yer alan bilgilerin dogrulugu ortaya cikti.bunun değiştirilmesi icin bizce Sinavin tarzının değiştirilmesi gerek, şart. Yoksa dilbilimini değiştirmesin.. Seyfettin Demiral in yorumuna da güldük..çünkü piyasada bu ısı artik bilimsel olmayan bilgiler sözüm ona tiyolarla bizlerin üzerinden Rand sağlamaya çalıştılar yıllarca. Bence OSYM cok iyi yapti, en azından zor sorular boyle ticaret yapanların tacirlerin önünü kesti, insanlar sanal ortamda yanlis bilgiler yerine kelime çalısmaya, Times okumaya, hazirlik kitaplarına yöneldiler..milli egitime bagli olmayan kurslar da paralarini kaptirmak yerine, gercekten öğrenmeye yöneldiler. Halen su haber üzerinden dahi reklam ve tacirlik fırsatı yakalamaya calisanlar var..en iyi yontem bu ısı ingilizceyi oturup öğrenmek ve sonrasında kaynaklar ve kelimeler ile bilgiyi güçlendirmektir.

  • YDS sotularına yönelik Seyfettin Hocanın getirmiş olduğu eleştirilere kalılmıyorum. zira keni soru çözüm yöntemleri ki internette vermiş oldukları da hiçbir işe yaramadı. yaramadığı gibi kafamızı karıştırmaktan öteye de gitmedi.

Yorum yazın