Ekonomi Teknoloji

Yapay zekâ hayır mı, şer mi?

Yazan: Alperen Öncel

Gelişen teknoloji ile hayatımızdaki değeri her geçen gün artan yapay zeka, insanlık için büyük bir tehdit gibi görünüyor.

Yapay zekanın var oluşu ile teknolojinin etkisi her geçen gün daha çok hissediliyor. Sürücüsüz otomobiller, robot asistanlar, giyilebilir teknolojiler, akılı evler ve ofisler, sanal gerçeklik gözlükleri, artırılmış gerçeklik uygulamaları, üç boyutlu yazıcılar ve tabi ki dronelar. Gelişen bu teknoloji, üretim süreçlerine katkı sağlarken bir çok sektör bu durumdan yararlanıyor. Bu sektörlerin en başında sağlık, eğitim, ulaşım, finans, lojistik ve genel anlamda sanayi geliyor. Yapay zeka; üretimi çok daha verimli hale getirirken, insanlar tarafından yapılan zorlu işlerin çok daha kısa sürelerde, hatasız bir şekilde yapıyor. Teşhisin, tedavinin hızlı ve doğru olması sağlık sektörünün geleceğinde, yapay zekanın daha çok yer alacağını gösteriyor. Yine yapay zeka, eğitim alanında öğretmen ve öğrencilere yönelik sanal kişisel asistanların varlığı, öğrencilerin sorularını cevaplayan otomatik botlar ile kendini gösterirken, Finans sektöründe borsacıların hisse senedi alım- satım gibi finansal yatırım kararlarını doğrudan etkileyerek aynı zamanda blockchain teknolojisi gibi ödeme sistemleri ile karşımıza çıkıyor. Lojistik ve ulaşım da, yapay zekanın olanaklarından faydalanan sektörlerden. Drone’larla kargo teslimatı yapılması, yapay zeka ile çalışacak sürücüsüz otomobillerin geliştirilmesi, lojistik ve toplu taşımacılık için sürücüye ihtiyaç duymayan kamyonların, otobüslerin ve taksilerin geliştirilmesi bu alanda yapılan yatırımların başında geliyor.

PricewaterhouseCoopers tarafından hazırlanan araştırmaya göre, küresel gayri safi milli hasıla 2030’da yapay zekaya dayalı teknolojiler sayesinde yüzde 14 artacak ve yapay zeka teknolojisinin 2030’da küresel ekonomiye 15,7 trilyon dolar katkı yapması bekleniyor.

Elon Musk

Peki her geçen gün gelişen bu teknolojinin insanlık için olumsuz yönleri var mı? SpaceX’in kurucusu, Tesla Motors ile PayPal’ın kurucu ortaklarından olan işadamı Elon Musk’a göre yapay zekâ insanlık için en büyük tehlike. Musk; yapay zekanın insanoğlunu geride bırakarak, yakın dönemde gezegeni tamamen ele geçireceğini iddia etmiş ve bunun önüne geçilmesinin arayışlar içerisine girdi. Aynı şekilde Dünyanın önde gelen bilim insanlarından Profesör Stephen Hawking de yapay zekanın insanlığın sonunu getirebileceğini düşünenlerden. Hawking; “Yapay zeka, kendisini geliştirmeyi sürdürebilir ve hatta kendisini yeniden biçimlendirebilir. Son derece yavaş bir biyolojik evrimle sınırlı olan insanlar, bu tür bir güçle yarışamaz” diyor.

Yapay zekanın insanlık için tehdit oluşturabilceği konular bununla sınırlı değil. Robotların, droneların ve diğer teknolojik gelişmelerin var olmasıyla beraber yakın gelecekte bazı mesleklerin ortadan kaybolacağı düşünülüyor. Uzmanlar yapay zekanın yükselişiyle işsizliğin ciddi şekilde artabilceği konusunda endişeli. Yakın zamanda insan merkezli birçok işin robotlar, yazılımlar, dronelar tarafından yapılacak olması bu durumun en önemli nedeni. Robotların bazı işleri insanlara göre daha az maliyetle yapması işverenler tarafından tercih ediliyor.

Yayın, haber ve makalelerin artık yapay zeka yazılımları tarafından oluşturulduğu için gazetecilik, mali raporların ve finansal analizlerin insana göre yapay zeka tarafından daha kısa sürede ve doğru şekilde yapılmasından dolayı finans analistleri, internet kullanımının artması ile seyehat acentaları, şoförsüz ulaşım araçlarının geliştirilmesiyle beraber taksi, otobüs vs. şoförleri, oluşturulan sigorta inceleme programlarıyla birlikte sigorta işlemlerinin daha hızlı bir şekilde yapılmasından dolayı sigortacılar, robotların daha efektif olmalarından dolayı üretimde çalışan mavi yakalı olarak nitelendirdiğimiz işçiler, ve sanal asistanların gelişimi ile sekreterler.

İstanbul Ticaret Odası tarafından 11 Ekim’de düzenlenen yakın, orta ve uzak gelecekteki ekonomik, teknolojik ve toplumsal konuların konuşulduğu Futuristanbul isimli panele konuk olan fütürist Ben Hammersley konu ile ilgili olarak, herkesin insan ve yapay zekanın oluşturacağı iş dünyasına hazır olması gerektiğini, yakın bir zamanda birçok insanın işlerini kaybedeceğini ya da bu duruma uyum sağlamaları zorunda olduklarını söyledi. Birçok fütirist ve uzman ise, yapay zekanın var oluşu ile dünyada bazı meslekler ortadan kalksa bile, bu oluşum sayesinde yeni mesleklerin ortaya çıkabilceğini savunuyor.

Kaydet

Yorum yazın