Medya

Videolu sözlük: Scorp!

Yazan: Ecem Türker

Türkiye’nin sosyal medya dünyasına armağanı Scorp, kampüslerden yayılıyor. 15 saniyelik videolar çekip uygun başlığın altında 'Scorp'luyoruz.

Koç Üniversitesi öğrencileri İzzet Zakuto ve Sercan Işık tarafından geliştirilen mobil uygulama Scorp ilk beş günde beş bin kişi tarafından kullanılmaya başladı. Scorp, tıpkı Snapchat gibi video paylaşım yapılan bir uygulama, fakat videolar uygun konu başlıklarının altına yüklendiği için görüntülü bir interaktif sözlüğü andırıyor.

İzzet Zakuto ve Sercan Işık kurdukları ekiple dört ayda geliştirdikleri Scorp mobil uygulamasını 10 Şubat’ta App Store aracılığıyla kullanıma sundular. Uygulamanın kısa sürede beş bin kişi tarafından yüklenmesini büyük bir başarı olarak değerlendiren İzzet Zakuto, kısa süre sonra kullanıma hazır hale gelecek Android sürümüyle daha geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmayı hedefliyor.

Scorp, bilgi ve fikir paylaşımı yapılan Ekşi Sözlük'te olduğu gibi interaktif sözlük mantığını, video paylaşımıyla harmanlıyor ve yaratıcılarının da tabiriyle ortaya bir 'video sözlük' çıkıyor. Scorp'ta farklı kategoriler ve bunun altında oluşan alt başlıklar var. Çekilen videoların kategori ve başlıklar altında paylaşılması, uygulamayı Vine veya Snapchat gibi video paylaşım platformlarından ayırıyor. Scorp'un gündeminin hem eğlenceli, hem de bilgi içerikli olduğunu düşünen Zakuto, konuların günden güne değiştiğini, bazı günler eğlence paylaşımlarının arttığını, kimi zaman ise gündemi temsil eden videoların paylaşıldığını söylüyor. Sistemdeki video sayısı şimdiden 10 bini aşmış durumda.

Apple kullanıcıları tarafından Ipad ve Iphone'da kullanılmak üzere App Store'dan ücretsiz olarak yüklenebilen uygulamaya mail adresi veya Facebook hesabıyla üye olunabiliyor. Üye olduktan sonra haberler, spor, moda, ilişkiler gibi kategorilerden ilgi çekici bulunanlar takibe alınıp o kategorilerin altında açılan alt başlıklar izlemeye alınabiliyor. Kullanıcılar ilgi çekici buldukları başlıklara 15 saniyelik videolar çekip yükleyebiliyor ve izledikleri videoları beğenebiliyor. Aynı zamanda en çok beğenilen videolar da yine bir kategori altında toplandığı için, popüler videoları kaçırma ihtimali de ortadan kalkıyor.

Scorp it!

Mobil uygulama ekip tarafından üretildikten sonra hem kulağa hoş gelen, hem de akılda kalıcı ve estetik bir isim düşünüldü ve “Scorp”a karar verildi. Scorp ailesinde, kullanıcılar video atmak yerine 'scorplamak' terimini kullanıyor.

Geliştirilmesine 300 kişilik bir kitlenin katkıda bulunduğu Scorp ailesinin çekirdeğini, programın yaratılması, geliştirilmesi ve güncellenmesiyle ilgilenen yazılım ekibi oluşturuyor. Bunun yanısıra üniversiteler, sosyal medya ve reklam ağlarını takip eden farklı ekipler de var. Ekipler tarafından sunulan ve beğenilen yeni fikirler uygulamaya konuluyor. Scorp ailesi için esas olan kullanıcıların ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda uygulamayı geliştirmek. İleride yatırım almayı umut eden Scorp geliştiricilerinin hedefi ise uygulamanın dünya çapında tanınıp kullanılması.

Her uygulama gibi Scorp’a da zaman zaman güncelleme gelecek ve kullanıcılar yenilenen uygulamanın keyfini çıkarmaya devam edecek. Android işletim sistemiyle çalışan telefon kullanıcıları ise Scorp'u test etmek için bir iki hafta daha beklemek durumunda.

ET / EH

Yorum yazın