Sanat

Üçüncü kadın şef

Yazan: Ecem Hepçiçekli

Öğrenimini bağış kampanyasıyla sürdüren, Türkiye’nin üçüncü kadın orkestra şefi adayı Nisan Ak, New York’ta ilk operasını yönetiyor.

ABD’de devam ettiği orkestra şefliği öğrenimini Indiegogo’da düzenlediği bağış kampanyası ile karşılayan Nisan Ak (24), ilk operasını yarın New York’ta yönetiyor. Ak’ın yüksek lisans öğrenimi gördüğü New York Şehir Üniversitesi (CUNY) – Queen’s College’in  LeFrak salonunda gerçekleşecek temsilde Joel Mandelbaum’un “The Man Made Moon” isimli modern operası ilk kez seslendirilecek.

Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nü birincilikle bitiren Nisan Ak, bir atölye çalışmasına katılmak için gittiği Queen’s College’un eğitmenleri tarafından üstün yetenekli bulunmuş ve yüksek lisans öğrenimi için davet edilmişti. Ak, öğrenim masraflarını karşılayabilmek için Indiegogo isimli bağış sitesinde kampanya düzenlemiş, “Türkiye’nin üçüncü kadın orkestra şefi olmak istediğini” belirterek destek istemişti. Jehan Barbur, Şirin Soysal, Başak Yavuz ve Elif Çağlar Muslu gibi müzisyenlerin de destek çağrısında bulunduğu 3 dakikalık videoya, 303 kişiden cevap geldi ve kampanyada hedeflenen 15 bin dolara 17 Mart’ta ulaşıldı.

Yüzde 85’i Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’tan gelen bağışlar olmak üzere 23 ülkeden gönderilen 15 bin dolar, Ak’ın Queen’s College’da devam etttiği yüksek lisans eğitiminin ikinci dönemini karşılayacak. Türkiye’nin bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda olan kadın orkestra şeflerinden biri olmayı hayal eden Nisan Ak, eğitimi bitene dek desteğe ihtiyacı olacağından büyük şirketler ve kurumların desteğini bekliyor.

Queen’s College’e, Maestro Maurice Peress tarafından davet edilen Nisan Ak, Peress’in sınıfındaki tek orkestra şefliği öğrencisi. Dünya çapında tanınmış ilk orkestra şeflerinden Leonard Bernstein öğrencisi olan 84 yaşındaki Maurice Peress, şimdi Nisan’ı yetiştiriyor. Nisan, Türkiye’de de Mimar Sinan Konservatuarı gibi orkestra şefliği eğitimi veren kurumlar olduğunu, fakat uluslararası bir kariyere sahip olmayı hedefleyerek New York’a gittiğini söylüyor.

İlk opera

ABD’de dünyanın en iyi orkestralarının provalarına katılıp, en başarılı müzisyenlerle tanışma fırsatı yakalayan Nisan’ın hedefleri büyük. Hem henüz eğitimi bitmemişken, misafir orkestra şefliği ve asistanlık başvurularında bulunuyor, hem de eğitmeni Maurice Peress’in asistanlığını yapıyor. Her gün en az 12 saatini okulda müzik deşifre ederek, provalara ve konserlere katılarak, müzik tarihi, teori ve pratik gibi derslere çalışarak geçiriyor. Yarın Queen’s College’ın LeFrak salonunda ilk temsilinin sahneye koyulacağı “The Man Made Moon” adlı modern opera Nisan’ın yönettiği ilk eser olacak.

Kadın müzisyenlerin sayısı bilinmiyor

Bağış kampanyasını “Türkiye’nin üçüncü kadın orkestra şefi olmak istiyorum” sloganıyla yürütmesini, Türkiye’de İnci Özdil ve Sera Tokay dışında kadın orkestra şefi olmamasına bağlıyor. Ancak kampanya sırasında bu sayısının ikiden fazla olduğu yönünde uyarılar almış.  Ak’a göre, Türkiye’deki kadın müzisyenleri derleyen bir müzikolog olmadığı için kadın müzisyenlerin sayıları tam olarak bilinmiyor. İtalya’da bulunan bir kurum tüm dünyadaki kadın müzisyenleri derliyor, fakat yine de şeflerle ilgili bir çalışma yok. Eksik bilgiyle olsa da “Türkiye’nin üçüncü kadın orkestra şefi” unvanın, kampanyanın başarıya ulaşmasında önemli rol oynadığını düşünen Ak, erkek egemen bir sektörde kadın olarak var olmanın güç gerektirdiğini şimdiden tecrübe ettiğini, sayısını tam olarak bilmese de kadın meslektaşlarının varlığından gurur duyduğunu söylüyor. (EH/GT)

1 Yorum

Yorum yazın