Gündem

Türkiyeli kadınlar için küresel iletişim ağı

Yazan: Gökçe Alkan

TED konferanslarından esinlenerek oluşturulan TurkishWIN, dünyanın dört bir yanındaki Türkiyeli kadınlar için iletişim platformu ve iş ağı sunuyor.

Turkish Women's International Network, kısa adıyla TurkishWIN, Gençler için gelecek  planlamaları, yetişkinler için ise iş ortaklığı sunan bir platform. Ekonomiden, modaya, eğitimden spora kadar her konuyu toplantılarına gündem maddesi yapan bir iletişim ağı. Kurucusu Melek Pulatkonak’ın ifadesiyle “Türkiyeliyim diyen ve aynı değerleri benimseyen kadınları bir araya getiren bir güven ağı”. Amaçları her sektör, yaş grubu ve ülkeden, cesur, cömert ve paylaşımcı kadınları biraraya getirmek. Network, iş kadınları, sanatçılar, öğretim görevlileri ve geleceğin liderleri olan öğrencilerden oluşuyor.

Microsoft'un ev sahipliğinde, Melek Pulatkonak tarafından organizasyonu gerçekleştirilen Turkishwin toplantılarında sadece kadınlar konuşuyor. Turkishwin ağının halihazırda  yaklaşık 200 üyesi var. Bazı üyeler yurtdışından olsa da Türkiye'deki ilgi de yavaş yavaş büyüyor. Yıllık 150 dolar aidatla üye olunabiliyor ama konuşmalar herkese açık ve ücretsiz izleniyor. Bu oluşuma dahil olmak isteyen kadınlar için kapılar sonuna kadar açık.

TurkishWIN’in kurucusu Melek Pulatkonak, HaberVs’ye organizasyonun yapısını ve hedeflerini anlattı.

HaberVs: TurkishWIN Kasım 2010'da hayata geçirildi, yani daha bir yaşını birkaç ay öncesinde doldurmuş genç bir projeden söz ediyoruz. Yola ilk çıkış anında hedef neydi, bu hedefin neresindesiniz?

Melek Pulatkonak: TurkishWIN'in yola çıkışı TED konferanslarını deneyimlemle oldu. Hem katıldığım konferanslarda, hem de izlediğim videolarda aynı paydaşı gördüm; açık, paylaşımcı, fikir odaklı bir güven ağı. Bu modeli Türkiyeli kadınlar için kurmak, güzel hikayeleri paylaşıp, rol modellerimizi ortaya çıkarmak için kolları sıvadım. TurkishWIN'in hedefi beş kulvarda koşmak. İlki etkinliklerle üyelerimiz arasında yüz yüze iletişimi sağlamak. New York ve İstanbul'da bugüne kadar 15 etkinlik yaptık. Dokuzu New York’ta altısı İstanbul'da. Arşivimizde 30 konuşmacı videomuz oluştu. İkinci kulvar  mentorluk programı: Üyelerimiz arasında mentor/mentee eşleştirmelerine başladık; Üçüncü kulvar: C-WIN. Kampüs de WIN. Üniversitelerdeki lider gençlerimize yatırım yapıyoruz, TurkishWIN'e kazandırıyoruz; Dördüncü kulvar: WIN-WIN bağlantılar kurmak. Burada iki WIN'imiz var. İlki Kiva.org adındaki bir mikrokedi organizasyonunu Türkiye'de Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı tarafından kadınlara mikro kredi vermek için kurulan Maya ile tanıştırdık ve işbirliğine start verdik; İkinci WIN imiz ise Turkish Philanthropy Funds (TPF) ile yaptığımız burs çalışması. Van'daki kız çocuklarını okutmak için bir burs fonu açtık. Beşinci kulvarımız ise online platformumuzu genişletmek, bu kulvarda daha alacak çok yolumuz var. Yolun daha başındayız.

Melek Pulatkonak kimdir?
Avusturya Kız Lisesi'nden mezun olduktan sonra London School of Economics & Political Science'da iktisat okudu. Columbia Business School'dan MBA derecesini aldı. Okuldan sonra ilk olarak New York Borsası'nda araştırmacı olarak işe başladı. 1999-2000 yıllarında İMKB Başkanı Osman Birsen'in danışmanlığını yaptı. Bir süre sonra finans sektörünü bırakmaya karar verdi ve yedi yıl önce ilk semantik arama motoru girişimlerinden Hakia’da genel müdür yardımcısı olarak çalışmaya başladı. Ayrıca Girls in Tech NY ve ER Accelerator'ın danışmanlığını yaptı. Son bir yıldır Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışıyor.

Özellikle henüz bu projeden haberdar olmayan kadınlar aşağı yukarı aynı soruyu sormuşlar. “Türkiyeli'yim ya da Türkiye ile ilgiliyim” diyen her kadını bünyenize aldığınız doğru mu?

Türkiyeli tanımında hem yerli hem de yabancı kadınlar yer alıyor. Üyelik için networkden bir kişiyi tanıyıp referans göstermenizi rica ediyoruz. Amacımız organik olarak büyümek. Linkedin'deki grubumuzu -Turkish Women's International Network- sorgulayıp, network de arkadaşınız olup olmadığını hemen öğrenebilirsiniz. Referans koşulumuzdan dolayı bu ilk adımı öneriyoruz. Varsa, harika. Yoksa, etkinliklerimize katılıp, üyelerimiz ve bizlerle tanışıp bu adımı aşabiliriz. Değer ve heyecan paydaşlarımızı arıyoruz. Eğer cömertlik, merak, şeffaflık ve cesaret sizi tanımlayan değerlerse, TurkishWIN sizi bekliyor.

Üyelerinizden herhangi biri konuşmacı olabilir mi? Ne yapmaları gerekli?

Düzenli olarak gönderdiğimiz bültenlerde üyelerimizden konuşmacı önerileri rica ediyoruz. Websitemiz üzerinden anonim olarak da önerilerinizi bize iletebilirsiniz. Konuşmacı hikayelerini dinleyip, davetimizi yapıyoruz. Her etkinliğimizin bir teması mevcut. Tema ve konuşmacının örtüşmesine özen gösteriyoruz.

TED Konferasları
TED (Technology Entertainment Design), kâr amacı gütmeyen özel Sappling Vakfı'nın sahip olduğu, “Yaymaya Değer Fikirleri” yaymak amacı ile kurulmuş küresel konferanslar serisidir. TED başlangıçta 1984 yılında bir kereye mahsus bir etkinlik olarak düzenlendi. Ancak 1990 dan itibaren Monterey, Kalifornia'da her yıl gerçekleştiriliyor. Haziran 2006'dan beri TED konuşmaları ücretsiz olarak Creative Commons lisansı ile TED.com adresinden izlenebiliyor. Konfransların izlenme sayısı 500 milyonun üzerinde.

 Organizasyonlarınızın TED.com'un konuşmalarından esinlendiğini biliyoruz, ne kadar sürede bir tekrarlanıyor ve kimler katılıyor?

İki türlü etkinliğimiz var. Büyük etkinliklerimiz iki ayda bir gerçekleşiyor ve herkese açık. Dört konuşmacımız bir tema odağında fikir ve hikayelerini paylaşıyorlar. Etkinliğimiz internetten canlı olarak yayınlanıyor. Ardından konuşmalar video formatında web sitemizde paylaşılıyor. Daha ufak etkinlerimiz, salonlar, üyelerimize açık ve ilginç konukların ağırlandığı deneyimler oluyor. Örneğin; TED kuratörü June Cohen ile Agatha Restaurant da 12 kişilik bir yemek yedik. 3 Nisan'da da Columbia Üniversitesi hukuk hocası Alan Brinkler ile ''Occupy Wall Street ve Öğretileri'' temalı bir sohbet yemeği gerçekleştirdik.

Hedef kitleniz çoğunlukla iş dünyası ve aynı zamanda da bir girişimcilik projesi. Bu gibi projeler Avrupaya oranla Türkiye'de nasıl karşılanıyor ve destek görüyor?

Her girişimci gibi, başarı ve hedef kitle ile kucaklaşma karşılanan ihtiyaç ve verilen değerle örtüşüyor. TurkishWIN tahminimizden çabuk ve hızlı büyüyor. Eemeği geçen herkese, kadın ve erkek, teşekkür ediyoruz.

Yorum yazın