Yaşam

Türkiye’nin lüks faturası: 20 milyar lira

Yazan: Hüseyin Aldemir
Hüseyin Aldemir

Santralistanbul’da düzenlenen “Lüks Pazarlama Zirvesi” iş dünyasından birçok ünlü ismi ağırladı.

Türkiye’nin lüks tüketim harcamalarının 2012’de 20 milyar liraya ulaştığı tahmin ediliyor. Erkeklerin lüks tüketim harcamaları kadınlardan daha hızlı büyüyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme Bölümü’nün öncülüğünde bugün gerçekleştirilen “Lüks Pazarlama Zirvesi”nde lüks tüketim pazarının trendleri tartışıldı. Zirvede, Ferrari Maserati Şirket Müdürü Ferhat Albayrak, Arte Gioia Ürün ve Pazarlama Müdürü Ebru Buluş, DemsaGroup Genel Müdürü Hamdi Külahçıoğlu, Swissotel The Bosphorus Pazarlama İletişim Direktörü Yeşim Doğukan’ında aralarında bulunduğu sektörünün önde gelen isimleri bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. 

Sektörün durumu, geleceğe dair öngörüler, yeni pazarlar, güncel tüketici ve ürün trendleri, marka yönetim stratejileri ve mağaza ilişkileri gibi konuların tartışıldığı zirvede, BİLGİ Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, açılış konuşmasını yaptı.

“Lüks, ulaşabilen ulaşamayan ayrımı üzerinden gelişen bir sınıflaşma yaratıyor.”

Lüksün demokratikleştiği bir dönem yaşandığını söyleyen Arıboğan, lükse olan  talebin insan uygarlığına paralel olarak gelişen ve oldukça eskilere dayanan bir tarihe sahip olduğunu vurguladı.

Arıboğan, Antik Yunan ve Roma'da, sömürgecilik ya da imparatorluklar döneminde lüks olgusunun çok açık görüldüğünü, lüksün her zaman yönetici sınıfları geniş kitleden farklılaştıran bir ayrıştırıcı olduğunu belirtti.

Lüksün, küreselleşme süreci ve genişleyen pazarlar sonucunda kitleselleşip metalaşmasının söz konusu olduğuna değinen Arıboğan, sadece belirli bir sosyal sınıfa, aristokratlara, ruhbanlara ya da siyasi güçlere değil, para sahibi herkese ulaşım imkanı verdiğini söyledi:
“Bu da doğal olarak ulaşabilen ulaşamayan ayrımı üzerinden gelişen bir sınıflaşma yaratıyor. Sanayi sonrası uygarlığın mentalitesi, ürünü gerçek işlevi üzerinden değil, toplumsal statü sağlama kimliği üzerinden tanımlıyor. Bir ürünün lüks olup olmadığı kalitesi, öz işlevi çerçevesinden değil, sağladığı sosyal kimlik üzerinden belirleniyor.”

“Erkek lüks tüketiminde kadın tüketiminden çok hızlı büyüme gerçekleşiyor”

DemsaGroup Genel Müdürü Hamdi Külahçıoğlu, Türkiye’de 2012 yılında lükse 20 milyar TL harcadığını ve  gelecek yıllarda çok hızlı artmasının beklendiğini söyledi.
Külahçıoğlu, erkek lüks tüketiminde kadın tüketiminden çok daha hızlı büyüme gerçekleştiğine ve satışlarda yüzde 16 büyüme görüldüğüne değindi. Çin’in dünyadaki lüks tüketiminde çok önemli rol oynadığını, Amerika ziyaretlerinde bunun çok dikkatini çektiğini ve bu müşterileri artık Türkiye’ye beklediklerini vurguladı. Lüks markaların artık bizzat Türkiye’ye geldiklerini,  mağazalarını konumlandırdıkları yerlerin büyüklüklerine de ayrıca önem verdiklerini hatırlattı.
E-ticaret’in öneminin sektörde gittikçe önem kazandığını söyleyen Külahçıoğlu, neredeyse her gün mail kutularına “indirim” vb konularda onlarca mailin düştüğünü belirtti.

“Türkiye lüks tüketimde hızla büyüyen pazarlar arasında”

PricewaterhouseCoopers’ın (PwC) 2012 Market Vision Luxury raporuna göre; dünyada lüks ürünlere olan ilginin her geçen yıl arttığını belirten Bilgi Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Selime Sezgin, lüks sektöründe büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandığını belirtti:
“2010’da yüzde 13, 2011’de yüzde 10 ve 2012’de yüzde 7 oranında artan lüks harcamalarının 2015’e kadar her yıl ortalama yüzde 6-7 civarında artması bekleniyor. Özellikle Asya, Latin Amerika ve Orta Doğu pazarlarının öncülük ettiği bu büyüme, dünyada beklenen ekonomik büyüme rakamlarının çok üzerinde gerçekleşiyor.”

Sezgin, tüm dünyada satılan lüks malların yarısının artık gelişen pazarlardaki tüketiciler tarafından satın alındığını, Türkiye’nin her sene açılan yeni mağazaların sayısından da anlaşılabileceği gibi hızla büyüyen pazarlardan biri olduğunu vurguladı.

Yorum yazın