Sanat

“Transit” sanat yolcuları için son çağrı

Yazan: www.transit-istanbul.org

HaberVs Farklı altyapı ve birikimlere sahip performans sanatçılarını ve izleyicileri, doğaçlama pratiği içinde özel mekânlarda bir araya getirmeyi amaçlayan Transit Festival kapılarını bu akşam açıyor. Tophane’deki Tütün Deposu’nda, geçtiğimiz üç yılın festivallerinden derlenen Retrospektif Fotoğraf Sergisi ile başlayacak etkinlikler 8 Temmuz’a kadar bu mekânda, 10-17 Temmuz tarihlerinde ise Kapadokya’da devam edecek. Koordinatör Defne Erdur Bekdik’in […]

HaberVs

Farklı altyapı ve birikimlere sahip performans sanatçılarını ve izleyicileri, doğaçlama pratiği içinde özel mekânlarda bir araya getirmeyi amaçlayan Transit Festival kapılarını bu akşam açıyor. Tophane’deki Tütün Deposu’nda, geçtiğimiz üç yılın festivallerinden derlenen Retrospektif Fotoğraf Sergisi ile başlayacak etkinlikler 8 Temmuz’a kadar bu mekânda, 10-17 Temmuz tarihlerinde ise Kapadokya’da devam edecek.

Koordinatör Defne Erdur Bekdik’in sözleriyle “ses ve hareket yaratımını birbiriyle ilişkilendiren” festivalin ilk ve performansı 3 Temmuz’da. Dünyaca ünlü caz ve doğaçlama basçısı Barre Phillips ve yine doğaçlama dansın en önemli isimlerinden Julyen Hamilton “Mention Obligatoire” isimli duette bir araya geliyor. 1968 yılında caz tarihinin ilk solo doğaçlama kontrbas albümünü kaydeden Phillips, sinema, tiyatro ve bale sanatçılarıyla yüzlerce ortak proje gerçekleştirdi. Avrupa’nın en önemli doğaçlama dans eğitmenlerinden biri kabul edilen Hamilton dansı, doğaçlama metin ve ışıkla birleştirmesiyle tanınıyor.

İki usta, İstanbul’da bulundukları süre içerisinde 35 kadar dansçı ve müzisyenin katıldığı “anlık kompozisyon” atölyesini gerçekleştirecek. Atölyenin 8 Temmuz Çarşamba günü bir gösteriyle izleyici karşısına çıkacak. Phillips ve Hamilton ayrıca, 6 Temmuz’da vizyon ve deneyimlerini paylaşmak için düzenlenen panelin konuşmacıları.

“Müzisyenlerin dansçıların dilini, dansçıların müzisyenlerin dilini öğrendiği ve birlikte yeni bir dil oluşturdukları” festivalde Türk, Fransız, Norveçli, Bulgar, Yeni Zelandalı, Kolombiyalı, Portekiz, Hollandalı, İspanyol ve Nijeryalı sanatçılar ortak performanslarını sergiliyor. 5 Temmuz akşamı dansçılar Renata Arnedo, Stéphanie Parents ve Defne Erdur Bekdik, müzisyenler Cyprien Bussolini, Youen Cadıou ve Burçin Elmas’la aynı sahnede. 7 Temmuz’da Marjolaine Charbin ile Theodossia Stathi ve Fréderic Blondy ile Yanaël Plumet düetler gerçekleştirecek. Gösteriler saat 20:30’da.

Festival 10 Temmuz’da kendini Kapadokya’nın küçük bir beldesi Uçhisar’a “aktarıyor”. Doğal ve kültürel çevrelerin, sanatsal önermelerin kilit unsurları olarak kullanılacağı bir atölye çalışması da köy ve çevresinde, Yanaël Plumet ve Defne Erdur Bekdik tarafından yönetiliyor. Geçen yıl yerli ve yabancı izleyiciler tarafından büyük ilgi gören festival gösterileri bu yıl da yine köy meydanları, vadiler, mağara kiliselerde gerçekleştirilecek.

Oldukça mütevazı ücretlerle izlenebilen dans ve müziğin ortak doğaçlaması, sanatçıların yaratıcı işbirliklerine katkıda bulunmayı hedeflerken Türkiye’nin çağdaş gösteri sanatlarına yeni bir açılım sunuyor.

Detaylı ve güncellenen bilgi için adresine başvurulabilir.

PROGRAM

1 Temmuz Çarşamba – 19:30 – Tütün Deposu
Retrospektif Transit Sergisi Açılışı
‘Vernissage apéritif’
Lezzet tasarım : Ara Kafe, Sergi tasarım : Diagonal
Giriş Ücretsizdir

3 Temmuz Cuma – 20:30 – Tütün Deposu
Düet «Mention Obligatoire», kontrabas ve dans
Barre Phillips ve Julyen Hamilton
Giriş 15 TL / 10 TL

5 Temmuz Pazar – 20:30 – Tütün Deposu
Grup Performansı – müzik ve dans
Dans : ARNEDO Renata, PARENTS Stéphanie, ERDUR BEKDİK Defne,
Müzik: BUSSOLINI Cyprien, CADIOU Youen, ELMAS Burçin
Giriş 15 TL / 10 TL

6 Temmuz Pazartesi – 19:30 – Galata Kulesi’nde buluşma
Julyen Hamilton ve Barre Phillips ile sohbet
Giriş Ücretsizdir

7 Temmuz Salı – 20:30 – Tütün Deposu
Düetler, piano ve dans
Marjolaine Charbin ve Theodossia Stathi
Fréderic Blondy ve Yanaël Plumet
Giriş 15 TL / 10 TL

8 Temmuz Çarşamba – 20:00 – Tütün Deposu
Atölye Sunumu: Anda kompozisyon müzik ve dans
Çalışmaya katılan tüm sanatçılar
Giriş 5 TL

Yorum yazın