Gündem

TÖDİ'den ODTÜ'ye destek

Yazan: Hüseyin Aldemir
Hüseyin Aldemir

Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi dün ODTÜ'lü öğrencilere destek için İstanbul Taksim'deydi.

Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi (TÖDİ) Ortadoğu Üniversitesi (ODTÜ) öğrenci ve akademisyenlerine yönelik eleştirilere karşı destek için Taksim Tramvay durağında toplanıp, Galatasaray Meydanı’na yürüdü. Eylemde, “ODTÜ direnişine selam, biji berxwedana ODTÜ” pankartı taşındı.

TODİ, Başbakan’ın ODTÜ’lü öğrenci ve akademisyenleri hedef alan açıklamalarının sonrasında bazı üniversite rektörlüklerinin açıklamalarına cevap vererek “Sizi tanımıyoruz” dedi.

TODİ adına basın açıklamasını okuyan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Hazal Kaya, üniversitelerin, iktidarın böbürleneceği projeler üreten, şirketlerin taşeronu gibi çalışan imalathaneler olmadığını söyledi.

Üniversitelerin bilgi, bilim ve özgürlükçü düşünceyle güç odaklarının karşısında durabilmesi gerektiğine değinen Kaya, bugün hedef haline gelen ODTÜ’lü akademisyen ve öğrencilerin yanında yer almanın akademi ve demokrasi tarihi açısından vazgeçilmez bir sorumluluk olduğunu belirti:
“Basit iktidar hesapları ve iktidar kaygıları ile ODTÜ'ye karşı tavır alan üniversite yönetimleri, bu yönetimleri destekleyenler ve ya bu politikalar karşısında sessiz kalanlar bu davranışlarının hesabını akademik özgürlük ve demokrasi tarihi önünde vermek zorunda kalacaklardır.”

Kaya, ODTÜ'lü öğretim görevlilerinin bütün açıklamalarına rağmen, yaşananları manipüle etmeye çalışan hükümet yetkililerini ve medya organlarını kınadıklarını ifade etti.

Üniversite rektörlerinin peşpeşe yaptıkları açıklamaları iyi niyetli bulmadıklarını söyleyen Kaya, rektörlerin yaptıkları açıklamalarla, AKP hükümetinin ve öğrencilere karşı düşmanca tutum sergileyen polisin yanında saf tuttuğunu açıkladı.

Kaya, ODTÜ'de Başbakan'ın gelişini şiddet öğesi içermeyen bir biçimde protesto etmek isteyen öğrencilere daha toplanma aşamasında 3 bin 500 polisle müdahale edildiğini hatırlattı ve “Bizler ODTÜ'de yaşanan olaylarda öğrencilerin maruz kaldığı polis şiddetini kınıyoruz. Onların göstermiş olduğu direnişi selamlıyoruz.” dedi.

Eyleme destek verenler arasında taraftar gruplarından Sol Açık ve Çarşı grupları yer alırken, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve Eğitim-Sen üyeleri de yürüyüşe katıldı.

Galatarasay Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Karlı, yeni YÖK tasarısı hazırlandığını, tutuklamalarla öğrenci hareketinin sesini kısamayan iktidarın yeni bir yöntem arayışında olduğunu söyledi:
“Bizler bir şeyin bu süreçte çok iyi anladık. Bu ne sadece öğrencinin mücadelesi, ne de öğretim görevlisinin. Bu mücadele, akademik özgürlük, ifade özgürlüğü mücadelesidir.”

Yorum yazın