Gündem

SMS bağışlarında vergi ve hizmet kesintisi yok

Yazan: Ali Mut
AA

Yardım kuruluşlarının Van depremi için kısa mesaj (SMS) yoluyla topladığı 5 TL’lik bağışlardan 2 TL’lik kesinti yapıldığı iddiası doğruyu yansıtmıyor.

Kamu yararına çalışan dernek ve vakıflara SMS ile yapılan bağışlardan alınan yüzde 15 Hazine Payı Aralık 2008'de kaldırılmıştı. GSM operatörleri Turkcell, Avea ve Vodafone ise bu kuruluşlara gönderilen bağışlarda SMS hizmet bedeli almıyor.

HaberVs’nin konu hakkındaki sorusunu yanıtlayan Turkcell Kurumsal İlişkiler Bölümü, bağış adı altında anlaşmaları olduğu hiç bir kampanyadan pay almadıklarını ve bir kısa mesaj ile bağışlanan toplanan 5 TL’nin tamamının derneğin hesabına geçirildiğini doğruluyor.

Avea Kurumsal İletişim Direktörlüğü ise kesintinin kamu yararına çalışan dernek ve vakıflar için geçerli olmadığını, ancak bu statüde olmayan  kuruluşlardan her 5 TL için 42,5 kuruş hizmet bedeli aldıklarını belirtiyor.

Tüm GSM operatörlerinden,

2868’e boş mesaj Türk Kızılayı’na,
5577’ye boş mesaj Kimse Yok Mu Derneği’ne 5 TL bağış olarak gidiyor.

AKUT’a bağış için AKUT yazarak 2930’a,
İHH’ye bağış için Van yazarak 3072’ye,  mesaj atmak gerekiyor.

Van depremi sonrasında bağış kampanyası düzenleyen dört kuruluş;  Türk Kızılayı, Arama Kurtarma Derneği (AKUT),  İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) ve Kimse Yok Mu Derneği “kamu yararına çalışan” kuruluş oldukları için kendilerine SMS yoluyla gönderilen bağışlara kesintiye uğramadan ulaşabiliyor.   

Operatörlerin kestiği hizmet bedeli Diyanet Vakfı’nın  geçen ay Somali için düzenlediği kampanyada da  gündeme gelmiş, bağış sahipleri Vodafone’un atılan SMS’ten aldığı 21 kuruşluk hizmet bedeline itiraz etmişti. Firma önce, çağrı merkezlerini arayan müşterilere kesintinin iade edileceğini duyurmuş ancak daha sonra Bireysel Müşterilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Öğüt aracılığıyla Bugün gazetesine yaptığı açıklamada Somali’ye yardım için gönderilen tüm kesintilerin başvuru yapılmasa bile geri ödeneceğini duyurmuştu.  

HaberVs’nin ulaştığı Diyanet İşleri Başkanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, Somali için bağışlanan miktarın hiçbir kesinti olmadan ellerine ulaştığını doğruluyor.

Yorum yazın