Gündem

Skype'ın kurucusu Bilgi'deydi

Yazan: Hüseyin Aldemir
Hüseyin Aldemir

İnternet tabanlı en büyük sesli iletişim sistemi Skype'ı kuran Zennström, girişim ruhundan çok etkilendikleri için Türkiye'de ofis açtıklarını söyledi

Lider internet girişimlerinin yatırımcısı Atomico ve CEO Niklas Zennström, santralistanbul’da ‘Girişimcilik ve Yenilikçilik Paneli’ne konuşmacı olarak katıldı.
Skype, Rovio, Jawbone, Fab, Wrapp ve Klarna gibi 50’den fazla öncü internet girişimine yaptığı yatırımlarla tanınan Londra merkezli uluslararası girişim sermayesi şirketi Atomico’nun CEO’su Niklas Zennström, yönetici heyeti ile birlikte Türkiye’yi ziyaret etti.  
Skype’nın da kurucusu olan Zennström, Atomico’nun Küresel Open Office programı kapsamında İstanbul Bilgi Üniversitesi ev sahipliğinde Küresel Sorunlar Platformu ile gerçekleştirilen etkinlikte öğrencilerle bir araya geldi.

Küresel bir program olan Open Office, internet girişimcileri, kamu görevlileri ve düşünce önderlerini buluşturmayı hedefleyen bir platform olarak öne çıkıyor. Bu yıl ilk kez İstanbul’un da dahil edildiği program kapsamında, Atomico, portföyündeki şirketleri Türkiye pazarı ile tanıştırdı. Firma yetkilileri ayrıca girişimcilerle bir araya gelerek, dijital dünya etrafında yeniden şekillenen ekonomide işlerini nasıl yönetmeleri gerektiği ve bu yeni ekonomide Türkiye’nin rolünün ne olduğu gibi konularda fikir alışverişinde bulundu.

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu moderatörlüğündeki konferansta, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner konuşmacı olarak katıldı.

Niklas Zennström Kimdir?
Fotoğraf: Hüseyin Aldemir

Fotoğraf: Hüseyin Aldemir

Atomico’nun CEO’su ve Kurucu ortağı olan Niklas Zennström, kurumun tüm dünyada genel stratejisini belirliyor. Atomico’dan önce, Skype, Kazaa, Joltid ve Joost gibi lider teknoloji firmalarının kurucusu olan Zennström, 2007 yılına kadar Skype’ın CEO’luğunu yürüttü. Internet tabanlı sesli iletişimde dünya lideri olan Skype, 2005 yılında eBay firması tarafından 3.1 milyar dolara satın alındıktan sonra içinde Zennström’un da dahil olduğu bir konsorsiyum tarafından geri alındı ve 2011 yılında 8.5 milyar dolara Microsoft bünyesine katıldı. Zennström, 2006 yılında Time Dergisi tarafından yayınlanan listede dünyanın en etkili 100 ismi arasında yer aldı.

Atomico
2006 yılında Skype’ın kurucusu Niklas Zennström tarafından kurulan Atomico, yenilikçi teknoloji firmalarına yatırım yaparak onları kategori liderliğine taşıyor. Şimdiye kadar dört kıtada Skype, Rovio, Jawbone, Fab ve FON başta olmak üzere 50’den fazla girişime ortak. Fark yaratan inovatif şirketlerin, artık dünyanın her yerinde filizlenebilceğini inanan Londra merkezli Atomico’nun Sao Paulo (Brezilya), Pekin (Çin), İstanbul (Türkiye) ve Tokyo’da (Japonya) yerel ofisleri bulunuyor.

 Cem Boyner konuşmasında, başkalarının en aptalca bulduğu fikirlere bile kendi şirketlerinde değer verdiklerini belirtti. Girişimcilik ve yenilikçiliğin bir kıvılcım olduğunu, kıvılcımlar olmadan ateş yakılamayacağını vurguladı:

“Hiyerarşik ve hantal şirket yapılarında değil sizi dinleyen yöneticilerle çalışın. Yeni fırsatlar dijitalde. Ben oğlumdan bir bardak su istediğimde getirmeyebilir ama ayakkabı istesem internetten anında alır. Çünkü yeni jenerasyonun ayakları artık parmakları. Her şeyi parmaklarıyla yapıyorlar”

Cem Boyner’den sonra söz alan Skype ve Atomico’nun kurucusu Niklas Zennström, iletişim teknolojileri ile sınırların kaltığına değinirken, Atomico, fark yaratacak parlak fikirleri ve global olma potansiyeli taşıyan firmaları desteklediklerini vurguladı.
Zennström, “Open Office” programına Türkiye’nin dahil edilmesinin nedenlerini, genç nüfus, artan internet ve kredi kartı kullanımı ile önemli bir pazar olarak açıkladı:
“Türkiye’deki girişimcilik ruhundan ve e-ticarete duyulan tutkudan çok etkilendik ve bu nedenle hem geçtiğimiz yılsonunda Türkiye’de bir ofis açtık hem de Open Office programına Istanbul’u da ekledik.”

Türkiye’nin bölgesel teknoloji merkezi olabileceğine inandıklarını belirten Zennström, internette başarıya koşmayı hedefleyen Türk girişimcilerin şirketlerine yatırım yapma arzusunda olduklarının altını çizdi.
Open Office aktiviteleri kapsamında İstanbul’da iş dünyasının liderleri ile dijitalleşmenin ekonomiye katkılarını tartışan Atomico yöneticileri, Türkiye’nin yeni ekonomide nasıl bölgesel lider olabileceğini gibi konuları da gündeme taşıdı.
Londra, Pekin, Sao Paulo, İstanbul ve Tokyo’da ofisleri bulunan Atomico, aralarında Skype, Rovio, Jawbone, Fab, Wrapp ve Klarna’nın da yer aldığı 50’den fazla dev internet girişimine yaptığı yatırımlarla tanınıyor.

Yorum yazın