Tvsaire Yaşam

Sığınaksız bir dünya!

Yazan: HaberVs

Kadın Sığınakları ve Dayanıyma Merkezleri kurultayı Nevşehir'de toplanıyor. Amaç, kadının şiddete maruz kalmadığı sığınaksız bir dünya yaratmak

Aralarında Mor Çatı’nın da bulunduğu 17 kadın örgütü Nevşehir’de biraraya geliyor. 19-20-21 Kasım’da gerçekleştirilecek 14'üncü Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı’nda kadına karşı şiddetle mücadelede önemli bir araç olan sığınaklardaki uygulamalar, güncel politikalar ve yasaların uygulanmasındaki sorunlar tartışılacak.

8 ayda 125 kadın öldürüldü

İnsan Hakları Derneği Kadına Yönelik Şiddet Raporu'na göre:
 
• Bu yılın ilk 8 ayında, 143 kadın öldürüldü
• 76 kadın cana kasteden saldırı sırasında yaralandı
• 82 tecavüz vakası mahkemelere intikal etti
• Her 100 kadından 16′sı cinsel şiddete uğradı
• 2005 yılından bu yana 4 bin 190 kadın erkekler tarafından öldürüldü
• 3 bin 320 kadın tacize uğradığı gerekçesiyle yargıya başvurdu (110 binin üzerinde kadının cinsel saldırıya maruz kaldığı fakat mağdurların yüzde 40’ının korktukları için şikayetçi olmadıkları öngörülüyor)
• 7 yıllık verilere göre, tecavüz, taciz gibi cinsel saldırı suçlarında yüzde 38 oranında artış yaşandı.

Kadına karşı şiddet, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en yaygın insan hakkı ihlallerinin başında geliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre her 10 dakikada, bir kadın kocası, sevgilisi ya da babası tarafından fiziksel şiddete uğruyor. Dahası şiddet sadece fiziksel değil; aile içi şiddetin sözel, ekonomik, psikolojik ve cinsel boyutları da bulunuyor…

Erkek şiddetine karşı en geniş katılımlı kadın platformu

1998 yılından beri her yıl toplanan Sığınaklar ve Danışma/Dayanışma Merkezleri Kurultayı’nın örgütleyicisi Sığınaksız Bir Dünya,  Kasım ayı boyunca Ethem Özgüven imzalı video ve afişlerle de şiddete dikkat çekecek. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne kadar çeşitli caddelere asılacak olan afişlerle, televizyon kanallarında gösterilmesi planlanan videoların şiddete maruz kalan kadınlara yol göstermesi hedefleniyor.

Kampanyada yer alan uyarılar

“Her gün 5 kadın erkekler tarafından öldürülüyor, görmezden gelme, suça ortak olma” sloganının kullanıldığı afişlerin her birinde ayrı bir uyarı bulunuyor. Bu uyarılardan bazıları şöyle:

• “Bir erkek tarafından şiddete uğradığınızda polis 155, jandarma 156, sağlık kuruluşları 112, Alo Kadın Çocuk Danışma Hattı 183, Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı 0 212 656 96 96, Cumhuriyet Savcılığı, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, belediyeler, baro ve kadın örgütleri başvurabileceğiniz yerlerdir.”

• “Eğer evden hemen uzaklaşmak isterseniz öncelikle gidebileceğiniz yerleri belirleyin, önemli belgelerinizi ve paranızı yanınıza alın.”

• “Bir erkek size şiddet uyguladığında bulunduğunuz yerdeki en yakın polis merkezine ya da jandarma karakoluna başvurun, yaşadığınız olayla ilgili tutanak tutturun. Emniyet görevlileri tutanak tutmak zorundadır, tutmayanlar hakkında cezai işlem uygulanır. Vücudunuzdaki izler kaybolmadan muayene olmak önemlidir. Tutanak tutulmadan önce hastaneye sevkinizin yapılması konusunda ısrarcı olun. Tutanağı okumadan asla imzalamayın ve imzalı bir örneğini mutlaka kendiniz için alın.”

• “Ailenizden bir erkek size şiddet uyguladığında evinizi terk etmek zorunda değilsiniz. 4320 sayılı ailenin korunmasına dair yasa ile şiddet uygulayanı evden uzaklaştırabilirsiniz. Bunun için en yakın karakol, Cumhuriyet Savcılığı, aile mahkemesi şikayette bulunabileceğiniz mercilerdir. Yaşadığınız şiddeti anlatmanız, bu yasadan yararlanmak istediğinizi belirtmeniz gerekir. Şiddeti kanıtlamanız, bir ödeme yapmanız gerekmez. Yanınızda kimliğinizin bulunması yeterlidir. Yasa gereği şiddete uğramış kadın ve çocuklar istiyorlarsa polis birimlerince en kısa sürede sığınaklara gönderilir.”

Yorum yazın