santralistanbul

Santral’in otopark sorunu nasıl çözülecek?

Yazan: Nil Atila
Nil Atila / HaberVs

Yeni öğrenim dönemiyle birlikte Santralistanbul’da yaşanan ve çevre trafiğini de kilitleyen otopark sorununu için iki çözüm alternatifi gündemde

İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde park sorununa çözüm aranıyor. Yetkililer, otoparka kat çıkılması veya ek arazi tahsis edilmesi gibi çözümler üzerinde çalıştıklarını söylüyorlar.

Yeni fakültelerin ve bölümlerin eklenmesi, Dolapdere Kampüsü’ndeki bir binanın boşaltılması ve kontenjan artışlarıyla mevcudu sekiz bin kişiye ulaşan  Santral Kampüsü’nde iki ayrı alanda toplam 750 araçlık park yeri bulunuyor. Yeni öğrenim yılının başlamasıyla birlikte özellikle sabahları okul girişinde otomobil kuyrukları oluşuyor. Okul girişindeki bu kalabalık, kentin çeşitli noktalarından Santral’e öğrenci taşıyan ring araçlarının yolcu indirip bindirmesinde de sorunlara neden oluyor. Bu öğrenim yılında kendini iyiden iyiye hissettiren otopark sorunu derse ve sınava yetişmekte zorlanan Bilgi öğrencilerinin tepkisini çekiyor.

Otopark hepimize yetmiyor!

Santral’de beşinci yılını dolduran Reklam Bölümü öğrencilerinden Berker Nişancı önceki yıllarda bu tür sorunlarla karşılaşmadıklarını belirterek mevcut park alanının kazılarak yeraltı otoparkıyla genişletilmesini öneriyor.

Görsel İletişim Tasarımı öğrencisi Selen Gülsün ise yer bulamadığından zaman zaman başka arabaların önüne ve çimenlere park etmek zorunda kaldığını belirtiyor:
“Bir keresinde döndüğümde arabamın tek sileceğinin kırıldığını gördüm. Haklılar, ben de olsam kırardım. Ama ben de haklıyım, sınavım vardı ve kaçırma lüksüm yoktu. Yalnızca öğrenci kartıyla otoparka giriş yapılsın. Okul yönetimi bir an önce çözüm bulmak zorunda.”

Katlı otopark olabilir

İstanbul Bilgi Üniversitesi Ulaştırma Amiri Ergin Kılınç, sorunun çözümü için kat çıkılması gibi alternatiflerin gündemde olduğunu, ancak bu konuda henüz netleşen bir karar olmadığını belirtiyor.

Üniversitenin İdari İşler Direktörü Alper Eriten de çözüm alternatifleri üstünde çalıştıklarını söylüyor:
“Öğrencilerin sorun yaşamaması için araştırmalarımız devam ediyor. Katlı otopark projemiz var fakat bu yıl öğrenciler bu şekilde idare etmek durumunda.”

İSPARK’larda olduğu gibi katlı otopark sistemi kurmayı düşündüklerini ifade eden Eriten, bu projenin çok maliyetli olduğunu ve güvenli bir sistemin oturtulması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca Santral Kampüsü’nün hemen yanında inşa edilen öğrenci yurtlarının bitişiğinde, Silahtarağa Merkez Camii karşısında bir alanları daha olduğunu anlatan Alper Eriten, yapım aşamasında olan yurt inşaatları tamamlandığında park problemine de bir çözüm bulacaklarını dile getiriyor. Eriten, otoparkların yalnız öğrenci kullanımına tahsis edilmesi talebine de şu sözlerle yanıt veriyor:
“Dışarıdan kimseyi almamamız söz konusu olamaz çünkü burası halka açık bir yer, fakat öğrenciler rahatlasın diye idari otopark kısmını kaldırdık, demokratik bir karar alındı ve uygulanıyor.’’

Bilgi Santral Kampüsü ve Enerji Müzesi’ni içinde barındıran Santralistanbul 550 adedi büyük alanda, 200’ü küçük alanda olmak üzere toplam 750 araç kapasiteli otoparka sahip. 15 Aralık 2008’de  ücretli tarifeye geçen otoparkta, öğrencilerden aylık 60, dönemlik 240 TL abone ücreti alınıyor. Üniversite öğrencileri dışında civarda ikamet edenler, çalışanlar ve Santralistanbul ziyaretçileri de aynı otoparkı kullanıyor.

Yorum yazın