Gündem Tvsaire

Sanal ortamda sansür, sokakta şiddet

Yazan: HaberVs/ Fotoğraf-video:Ertan Önsel

İnternette sansüre yol açacak yasaya karşı protesto hakkını kullanmak isteyen vatandaşlar polis şiddetiyle karşı karşıya kaldı.

İnternet sitelerinin yargı kararı olmadan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) inisiyatifiyle kapatılmasını öngören yasaya karşı 8 Şubat'ta saat 19:00'da İstanbul Taksim'de düzenlenen protesto eylemine polis şiddeti damgasını vurdu.

İnternet yasası olarak bilinen 5651 sayılı yasada değişiklik yapan düzenlemelerin TMMB'den geçmesiyle internet siteleri, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar 8 Şubat saat 19:00'da çeşitli illerde protesto çağrısı yapmıştı.

Protestoların İstanbul'daki adresi Taksim meydanı akşamüstü saatlerinden itibaren polis ablukasına alındı ve saat 18:00'den sonra Gezi Parkı ve çevresinde giriş çıkışlar engellendi. Çok sayıda vatandaş protesto için Taksim Meydanı'na gelmek istedi ancak polis meydana girişe izin vermedi. İstiklal Caddesi üzerinde toplanan bir grup ise “Her yer rüşvet her yer yolsuzluk” sloganları atarak Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Saat 18:50 civarında polis Fransız Konsolosluğu önünde gruba TOMA'larla müdahale etti. Müdahaleye rağmen grup uzun süre dağılmadı ve polis şiddetini artırdı. İstiklal Caddisi'nin ara sokaklarında TOMA, biber gazı ve plastik mermilerle vatandaşları dağıtmak isteyen polisler yoğun protestolarla karşılaştı.

Cihangir ve İstiklal Caddesi çevresindeki sokaklarda süren çatışmalarda plastik mermi ve gaz fişeği ile gözünden yaralananlar oldu. Bir fotomuhabiri polisin attığı gaz fişeğiyle ayağından yaralandı ve tedavi altına alındı.

HaberVs görsel haberler editörü Ertan Önsel de gece boyunca Taksim ve çevresindeki sokaklarda polis ve vatandaşlar arasındaki çatışmaları ve protestoları takip edip görüntüledi.

Yorum yazın