Yaşam

Sanal alemde yeni bir kimlik kartı

Yazan: Hüseyin Aslan

Sosyal ağların kitlesel iletişim araçlarının bir parçası olmaya başlamasıyla birlikte, sanal “kimlik” ve “tanınabilirlik” insanlar için neredeyse temel gereksinimlerden biri haline geldi. İnternet mecrasında “görünebilirlik” sağlayan, Devrim Demirel’in girişimi kimdir.com, bu ihtiyacı karşılayabilmek için “beta (deneme)” sürümüyle yayın hayatına başladı. Test sürümünde olduğu için şimdilik sadece “davetiye” sistemiyle üyelik kabul eden internet sitesi, ilerleyen günlerde […]

Sosyal ağların kitlesel iletişim araçlarının bir parçası olmaya başlamasıyla birlikte, sanal “kimlik” ve “tanınabilirlik” insanlar için neredeyse temel gereksinimlerden biri haline geldi. İnternet mecrasında “görünebilirlik” sağlayan, Devrim Demirel’in girişimi kimdir.com, bu ihtiyacı karşılayabilmek için “beta (deneme)” sürümüyle yayın hayatına başladı. Test sürümünde olduğu için şimdilik sadece “davetiye” sistemiyle üyelik kabul eden internet sitesi, ilerleyen günlerde internet kullanıcılarının kullanımına açılacak.

Kimdir.com projesiyle birlikte kendi adınıza oluşturacağınız çevrimiçi internet sayfanızı, istediğiniz gibi özelleştirebiliyor, sadece size ait bir isimle kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Projenin en heyecan uyandıran özelliği ise sizi merak eden birinin sadece isminizi bilmesinin yeterli olması. Servis, kullanıcılarına “isminiz.kimdir.com” şeklinde bir alan adı sağlıyor ve bu adrese giren kişi sadece size ait olan “kişisel” sayfanıza ulaşabiliyor. (Örneğin; http://huseyinaslan.kimdir.com/). Facebook sayfanızın bağlantısını, Twitter, LinkedIN, LastFM bağlantınızı veya diğer sosyal ağlardaki hesaplarınızı oluşturduğunuz kişisel sayfada tek çatı altında toparlayabiliyorsunuz. Sayfanıza yüksek çözünürlüklü bir arka plan resmi ekleyerek, sayfanızın görünüşünü istediğiniz şekilde belirleyebiliyorsunuz.

Servise yükleyeceğiniz sizinle ilgili “arka plan” resmi için standartlaştırmalar getirilmiş. Standartlaştırmalara uymayan resimlerin sayfa üzerinde görünümünde bozulmalar olabiliyor (yüklenen resmin boyutu en fazla 2 mb olabiliyor). Bu nedenle sayfada kullanılacak resmin dikkatli seçilmesi gerekiyor. Belirlediğiniz bir arka plan resminiz yoksa da, site uygun olabilecek arka plan resimlerini size sunuyor.

Oluşturduğunuz kişisel sayfanızda kullanabileceğiniz kelime sayısı da sınırlandırılmış. Ayrıca isminiz, ünvanınız, kişisel tanıtımınız ve hesabınız bulunan sosyal medya mecralarının sayfada görünümünü sağlarken, bu bilgilerin rengini, boyutunu, şeklini ve yazı karakterini de “kendinize özel” olarak belirleyebiliyorsunuz. Bütün işlemleri tamamlayıp, sayfanızı hazır hale getirmek ise sadece bir dakikanızı alıyor.

“Davetiye bekleyenlerin sayısı 5 bini geçti”

HaberVs okuyucularına özel “Davetiye Kodu”
Site kurucusu henüz beta aşamasında olan ve sadece davetiyeyle üyelik kabul eden internet servislerinin kullanımı için, HaberVs okurlarına özel “100” davetiye ayırdı. Davetiye kodunu kullanabilmek için, kimdir.com adresine giriş yapıyorsunuz ve “Davetiye kodu ile kayıt olmak için tıklayın.” seçeneğine tıkladıktan sonra “habervs” yazıyorsunuz. Ardından karşınıza çıkacak olan sayfadan kullanmak istediğiniz alan adını seçiyorsunuz(isminiz.kimdir.com) ve hemen kişisel sayfanızı oluşturmaya başlıyorsunuz.

Site kurucusu Devrim Demirel (devrim.kimdir.com), servisi kullanabilmek için başvuranların sayısının 5 bini geçtiğini belirtirken, “birkaç hafta sonra, kimdir.com’da kullanıcılarımıza da davetiye gönderme hakkı vereceğiz. Kimdir.com’a bir süre daha davetiye ile üye alınacağını söyleyebilirim” diyor. Sistemin kullanımının “kullanıcı dostu” arayüzü sayesinde her düzeydeki kullanıcıya hitap ettiğini de belirten Demirel, “Kimdir.com ücretsiz bir servis ve ücretsiz kalacak. Ancak önümüzdeki aylarda, ek özellikler içeren, katma değerli servisler için ayrı bir seçenek oluşturabiliriz” sözleriyle kimdir.com’un kullanımının ücretsiz olmaya devam edeceğini söylüyor. Sistemin sadece Facebook ile giriş yapılabilir halinin yayında olduğunu sözlerine ekleyen Devrim Demirel, “ilerleyen zamanlarda başka servisler aracılığıyla da sisteme giriş sağlayabiliriz” diyerek Facebook hesabı olmayanları da düşüneceklerinin sinyalini veriyor. Daha önce “Blogcu”, “yönlendir” gibi kitlesel olarak beğenilen projeleri olduğunu söyleyen girişimci, “yediden yetmişe internet mecrasında görünebilirlik açısından herkese yardımcı olmak istiyoruz” diyerek öncelikli hedeflerini belirtiyor.

Webmaster gözüyle Kimdir.com projesi

Duvarindapaylas.com ve ilkrehber.net sitelerinin kurucusu deneyimli webmaster Bora Tabakoğlu; dışarıdan bir göz olarak Kimdir.com gibi projelerin hayata geçirilmesi ve gelişim evrelerinde içerik olarak parlamasalar bile projelerin arkasında duran ekibin büyüklüğüyle gelişim sağlanabildiğini düşünüyor. “Söz konusu projenin arkasında duran BerilTech’in, bunun gibi başka büyük projeleri olduğunu da göz önünde bulundurunca bu yeni servisin de çok geçmeden büyüyeceğine inanıyorum” diyen Tabakoğlu, internet mecrasında girişimin yaratıcılıktan daha çok “destekleyene” göre büyüdüğünün önemle altını çiziyor. Buna benzer girişimlerin yurt dışında yıllardır mevcut olduğunu söyleyen Webmaster, Türkiye’de bu gibi projelerin olması gerektiğinden çok daha geç hayata geçirildiğini düşünüyor.

Sosyal ağların farklı alternatiflerle geliştirilmesiyle birlikte internette oluşturulan “sanal” kimliğin gelecekte “reel” kimlik gibi kabul edilebileceğini sözlerine ekleyen Tabakoğlu, gelecekte kişisel web sitelerinin yerlerini bu gibi projelere devredeceğini düşünüyor.

Eylül 2010’da kurulan, kısa sürede 500 bin kullanıcıya ulaşan ve Aralık 2010’da AOL (American Online) tarafından satın alınan About.me internet servisinin bir benzeri olan bu projenin, About.me gibi hızla büyüyeceği ve Türk kullanıcılar tarafından da tercih edileceği düşünülüyor.

Yorum yazın