Spor

Şampiyonlar Ligi’nde Yarı Finale Doğru

Yazan: Can Türkmen
naij.com

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde şampiyonun belli olmasına 5 maç kala, yarı final eşleşmeleri de belli oldu. Takımların son durumunu değerlendirdik

2014-15 sezonunun sonlarına doğru gelirken, Avrupa’nın en büyük takımının belli olacağı Şampiyonlar Ligi finaline yalnızca bir tur kaldı. İsviçre’nin Nyon kentinde çekilen kuralar sonucunda yarı finalde geçen sezonun şampiyonu Real Madrid ile Juventus eşleşirken, Bayern Münih, Barcelona ile eşleşti.
Yarı final ilk maçları 5-6 Mayıs’ta,  rövanş maçları ise 12-13 Mayıs’ta oynanacak. Berlin Olimpiyat Stadı’ndaki final maçının tarihi ise henüz kesinleşmedi.
Real Madrid, Juventus, Barcelona ve Bayern Münih, tarihlerinde bu kupaya birden fazla kez ulaştılar. Peki  takımların bu sezonki durumları nedir?
Juventus kupaya hasret

Şampiyonlar Ligi kupasını en son 20 yıl önce, Ajax’ı penaltılarla eleyerek,  müzesine götürebilen Juventus, daha sonraki yıllarda Şampiyonlar Ligi’nde hayal kırıklığı yaşamıştı. Geçtiğimiz sezon Galatasaray’a  yenilerek gruptan çıkamayan Juve, en son 2002-03 sezonunda finale kadar çıkmayı başarmış ancak Milan’a penaltılarla kaybetmişti.
Son yıllarda İtalya Serie A’ya ambargo koyan Siyah-Beyazlı takım, son 3 yıldır İtalya şampiyonluğunu sırtlıyordu. Bu sezon da 2. Lazio’ya maç fazlasıyla 17 puan fark atan  Juventus, hafta sonu oynadığı Sampdoria maçını kazanarak  tarihindeki 31. İtalya Serie A şampiyonluğuna da kavuşmuş oldu.
Son birkaç yılda kaliteli ve genç bir kadro kuran Juventus’ta öne çıkan isimlerden biri olan Paul Pogba’nın sakatlığı ise can sıkıyor. Yarı final maçlarına yetişip yetişmeyeceği belli olmayan Fransız orta saha oyuncusunun olmaması durumunda, Juventus’u Real Madrid karşısında zor dakikalar bekliyor. Forvet hattında tecrübeli Arjantinli Carlos Tevez’in formda olması, yanında da Real Madrid’den transfer ettikleri genç oyuncu Alvaro Morata’nın Tevez ile uyumu ise Juventus taraftarının yüzünü güldürüyor. İlk maçı kendi sahasında oynayacak olan Juve’nin mutlak suretle avantajlı bir skorla Santiago Bernabéu’ya gitmesi gerekiyor.
Real Madrid kupaya alışkın

Şampiyonlar Ligi tarihinde kupayı en fazla müzesine götüren  Real Madrid ise sezona tutuk başlamasına rağmen, Şubat ayından bu yana oldukça iyi bir performans çiziyor.
La Liga’da Barcelona ile kıyasıya bir mücadele içinde olan Real Madrid, ligde lider Barcelona’yı 2 puan geriden takip ediyor. Gareth Bale’ın geçtiğimiz haftasonu yaşadığı sakatlık, sonrasında Fransız forveti Karim Benzema’nın da henüz hazır olmaması, Madrid taraftarını endişelendiriyor. Benzema’nın yerine oynayan Javier Hernandez’in form tutması ise Real Madrid için bir şans. Cristiano Ronaldo ise kaldığı yerden devam ediyor. Portekizli,   haftasonu attığı golle son 5 yıldır, her sezon 50 gol barajını aşan ilk Real Madrid’li futbolcu ünvanını da ele geçirmiş oldu.
Geçtiğimiz yıl Gareth Bale’ın uzatmaların son dakikalarında attığı golle kupayı müzesine götüren Real Madrid’de sınırsız rotasyon şansı da bulunuyor. Oldukça zengin bir yedek kulübesi olan Real Madrid’in bu konuda Juventus’a göre daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Belki de dünyanın en iyi orta sahasına sahip olan Real Madrid’de Toni Kroos ve Luka Modric’in uyumu ise görülmeye değer. Orta sahanın göbeğini paylaşan bu iki isim, yüksek pas yüzdeleri ile göze çarpıyor.
İlk maçı deplasmanda oynayacak olan Real Madrid’in gerek kadrosu, gerek  tecrübesiyle, Juventus’a göre çok daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.
Bayern Münih sakatlıklarla boğuşuyor

Geçtiğimiz haftasonu ligin bitimine 4 hafta kala Bundesliga şampiyonluğunu garantileyen Bayern Münih ise sakatlıklarla boğuşuyor. Uzun süredir süper yıldızları Robben ve Ribery’den uzak kalan Bavyera ekibi, çeyrek finalde zorlu bir Porto mücadelesi geçirdi. İlk maçı 3-1 kaybetmesine rağmen, kendi evinde her zaman alışık olduğumuz oyunu oynayarak Porto’yu adeta sahaya gömdü ve 6-1’lik galibiyetle yarı finale kalmayı başardı. 
Bavyera ekibi, haftasonu şampiyonluğu garantileyerek büyük sevinç yaşamasına rağmen Robben’den gelen haberle sarsıldı. Doktorlar, Arjen Robben’in sezonu kapattığını bildirdiler. İki sezon önce Borussia Dortmund’u Şampiyonlar Ligi finalinde 88.dakikada hüzne boğan Arjen Robben yarı final maçlarında forma giyemiyor. Aynı zamanda hafta sonunda burnu kırılan Robert Lewandowski’nin de yarı final ilk maçında forma giymemesi bekleniyor. Ribery’nin de ilk maçta oynaması oldukça zor. Barcelona’nın süper üçlüsü olan Neymar-Suarez-Messi üçlüsüne benzer olan Lewandowski-Robben-Ribery 3’lüsünün aynı anda olmaması Bayern Münih’i özellikle ilk maçta oldukça sıkıntıya sürükleyecek gibi. Bayern Münih ve Barcelona en son 2012-2013 Şampiyonlar Ligi yarı finalinde karşılaşmışlar ve Bavyera ekibi kupayı müzesine götürmüştü.
2 sezon önceki karşılaşmalarda Bayern Münih, Barcelona’yı adeta sahadan silmişti. İlk maçı 4-0 ve ikinci maçı 3-0 kazanarak finale yükselmeyi başaran Bayern Münih, bu kez karşısında daha güçlü bir Barcelona’yla karşılaşabilecekmiş  gibi gözüküyor. Buna rağmen Bayern Münih, oturmuş kadro yapısı ve Joseph Guardiola’nın oyun taktiğiyle Barcelona’dan 1 adım önde gözüküyor. Ayrıca Guardiola’nın Barcelona’nın eski teknik direktörü olması ve ilk kez Barcelona ile karşılaşacak olması bu maçın önemini biraz daha arttırıyor. 
“Muhteşem üçlü” ile Barcelona daha güçlü

Sezon başında Barcelona’nın Liverpool’dan transfer ettiği Luis Suarez’in Barcelona’da başarılı olup olmayacağı tüm futbolseverlerin kafasındaki bir soru işaretiydi. “Neymar, Messi ve Suarez aynı anda oynar mı?” sorusu hemen hemen herkesin dilindeydi.  Barcelona sezona iyi başlamasa da bu üçlü şimdiye kadar toplamda 102 gol atmış durumda. Birbiriyle kısa sürede uyum sağlayan oyuncular çeyrek finalde takımlarının Paris Saint Germain’i elemesinde önemli bir rol oynamışlardı.
En son 2010-11 sezonunda Şampiyonlar Ligi Kupası’nı müzesine götürmeyi başaran Katalan ekibinde teknik direktör Luis Enrique sezon başında taraftarlardan tepki görmüştü. Ancak Enrique’nin  takıma oynattığı futbol zamanla gelişti ve Barcelona futbolseverlerin özlediği bir takım haline geldi.
En son Guardiola zamanında bu kadar iyi futbol oynayan Barca’da, Luis Suarez’in katkısı ise tartışılmaz. Bu zamana kadar Barcelona formasıyla 21 gol 17 asist yapan Suarez, Liverpool’daki görüntüsünün aksine daha çok gol atmak yerine takım arkadaşlarına pas vererek oynuyor. Aynı şekilde Messi’nin de gol yükünü biraz daha aşağıya çeken Suarez, Messi’yi de rahatlatmış durumda. 
İlk maçı kendi evinde oynayacak olan Barcelona, La Liga’da Real Madrid ile çekişmeli bir mücadele veriyor. Real Madrid’in 2 puan önünde lider durumda bulunan Barcelona, hem lig hem de Şampiyonlar Ligi’nde birbirinden önemli maçlar yapacak.
Şampiyonlar Ligi yarı final ilk maçını Bayern Münih’e karşı evinde oynayacak olan Barcelona, kendi evinde ve taraftarının önünde avantajlı bir skor almak isteyecek

Yorum yazın